SDS z zakonskima predlogoma za brezplačno šolsko prehrano in višje pokojnine

Poslanska skupina SDS je v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter novele zakona o šolski prehrani. S prvo novelo predlagajo dvig pokojninske osnove z 76,5 odstotka na 78 odstotkov povprečne mesečne plače, z drugo pa brezplačno malico in kosilo za vse osnovnošolce in srednješolce.

V poslanski skupini SDS želijo ob dvigu pokojninske osnove nasloviti še tiste upokojence, ki živijo pod pragom revščine. Zato predlagajo, da se znesek zagotovljene starostne pokojnine za 40 let pokojninske dobe dvigne na 771 evrov, kolikor znaša izračunan prag tveganja revščine, je na današnji novinarski konferenci pojasnila poslanka SDS Karmen Furman.

S predlogom novele se v SDS zavzemajo tudi za ponovno uvedbo državne pokojnine. Po predlogu bi do nje bili upravičeni tisti slovenski državljani, ki nimajo pravice do nobene druge pokojnine, so dopolnili 65 let in so imeli med 15. in 65. letom starosti najmanj 30 let prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji.

Državna pokojnina bi tako po besedah Furmanove znašala 33 odstotkov najnižje pokojninske osnove. Glede na draginjo, vse hitrejšo rast osnovnih življenjskih potrebščin, menimo, da je treba pravočasno ukrepati in to prav na vseh področjih življenja, še posebej pa je pred najhujšo revščino potrebno zavarovati vse najranljivejše skupine prebivalstva,” je poudarila.

V SDS so ob tem v zakonodajni postopek vložili še predlog novele zakona o šolski prehrani, s katerim predlagajo, da se v državnem proračunu zagotovi finančna sredstva za brezplačno malico in kosilo za vse osnovnošolce in srednješolce.

Po besedah poslanke SDS Alenke Helbl gre za dopolnjen zakon, ki ga je SDS v parlamentarni postopek vložila junija, a ga je DZ na julijski izredni seji zavrnil. Ob tem tudi zavračajo očitek, ki se je takrat pojavil, in sicer, da je predlog neizvedljiv oziroma logistično in organizacijsko neprimeren, je dodala Helblova. Po predlogu bi namreč novela v veljavo stopila s 1. januarjem 2024.

V stranki se tako nadejajo, da bo predlog tokrat dobil zadostno podporo, tudi med strankami koalicije. Koalicijski partnerji so namreč v koalicijski pogodbi med drugim zavezali, da bodo v Sloveniji zagotovili brezplačno šolsko prehrano.

Predloge zakonov o osnovni šoli in šolski prehrani, s katerima bi vsem osnovnošolcem zagotovili brezplačna kosila, so sicer pripravili tudi v Inštitutu 8. marec. Predlog zakonov so nameravali vložiti z zbranimi podpisi.

Furmanova je ob tem danes poudarila, da imajo v SDS kot stranka pravno podlago, da pripravijo predlog zakona in ga vložijo v parlamentarni postopek, česar inštitut ne more storiti. “Očitno je, da imamo tukaj enak namen, da nam gre za otroke. Kot poslanci, ki imamo to možnost, je prav, da se odzovemo, zakon pripravimo in ga tudi vložimo, na tak način pa damo našim državljanom jasen signal, da za naše otroke ni potrebno zbirati podpisov,” je še dejala.