Search
Close this search box.

Premiera animiranega filma “Pudlovka”: predstavimo tradicijo jeklarstva tudi mlajši generaciji

Na Koroškem naslednje leto obeležujemo 400 obletnico železarstva. Tradicijo kulturne dediščine je potrebno predstaviti predvsem mlajši generaciji.

Koroška in njeno osrednje mesto Ravne na Koroškem (nekoč Guštanj) so že 400 let pomembno železarsko središče. Naslednje leto bomo tako v Mežiški dolini obeležili že 400-obletnico železarstva na Koroškem. V ta namen bo v sklopu festivala “Koroška, kdo si?” na predvečer praznika Občine Ravne na Koroškem, 11. aprila ob 18:00 uri v Štauhariji Stare železarne potekal multimedijski dogodek ob premieri animiranega filma Pudlovka.

Animiran film bo predstavljen kot uvod v praznovanje 400-letnice jeklarstva v Mežiški dolini, ki ga obeležujemo leta 2020. Dogodek, ki ga bosta izvedla Gledališče DELA in Društvo glasbene spektakularnosti v Koroškem pokrajinskem muzeju in Muzeju Ravne na Koroškem predstavlja v središče premierno predstavitev kratkega animiranega filma o pudlovki, ki jo bo z akustično glasbo pospremila glasbena skupina Zircus. Glasbena mehanizacija in avtomatizacija industrije bosta predstavljeni skupaj z virtualno scenografijo in VJ-improvizacijo po prostoru Štauharije (Gangl production). Del glasbe je ustvarjen posebej za ta dogodek.

Zgodba Pudlovke sega v lansko leto, ko je dr. Karla Oder ekipo Gledališča DELA povabila k sodelovanju pri ustvarjanju animiranih filmov v Koroškem pokrajinskem muzeju na Ravnah. Ekipo sta zgradili Tea Kovše in Katja Vravnik, ki sta k projektu povabili ilustratorja Jerneja Kovača Myinta in glasbenika Aleša Gangla. Nastajanje animiranega filma se je pričelo novembra. Idejno zasnovo je snovala Kovšetova, temeljila pa je na poosebitvi pomembnih industrijskih strojev. Začeli so z metalurškim strojem Pudlovka, ki so jo prikazali kot debeluško. V ospredje so postavili proces pudlanja in predelave jekla. Vse skupaj so povezali v družbeno kritični koncept ter pričeli ustvarjati. Vizualni koncept je delo Vravnikove, Kovač je zasnoval likovno zasnovo filma in koncept pognal v življenje z animacijo in montažo. Pomemben člen je bil tudi Gangl, ki je z glasbo in zvoki opisal industrijski svet ter ustvaril atmosfero. 

V Pudlovki, metalurški peči iz 19. stoletja bo predstavljena Marjeta, ki je pudlovka v železarni in se silno rada masti s čokolado. Ker je v tovarni zelo vroče, se dnevno ustvarjajo vsem poznani čokoladni “muffini”.

Animiran film se bo po predvajanju uporabljal v muzeju kot didaktični pripomoček za otroke oziroma za vse obiskovalce muzeja. Namenjen je predvsem otrokom, saj se starejši zavedamo tradicije jeklarstva, potrebno pa jo je predstaviti tudi mlajšim generacijam.

Ustvarjalci dogodka so: Gledališče DELA, Zadruga Zraven, MYINT.ILLUSTRATES, Zircus, Društvo glasbene spektakularnsti, Gangl Production.

Projekt podpirajo Koroški pokrajinski muzej, Občina Ravne na Koroškem, KMKC Kompleks, ZKŠTM Ravne na Koroškem, Društvo Slovenska pot kulture železa in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Na Koroškem naslednje leto obeležujemo 400 obletnico železarstva. Tradicijo kulturne dediščine je potrebno predstaviti predvsem mlajši generaciji.