Search
Close this search box.

Baldwin uradno obtožen zaradi streljanja na snemanju filma Rust

Alec Baldwin je bil v torek uradno obtožen nenamernega uboja zaradi nenamerne ustrelitve snemalke na snemanju nizkoproračunskega vesterna z naslovom Rust. Baldwin je oktobra 2021 med vajami za film streljal s pištolo colt.45 in ubil snemalko Halyno Hutchins.

Hannah Gutierrez-Reed, ki je bila na snemanju odgovorna za orožje, je bila prav tako uradno obtožena istega kaznivega dejanja kot Baldwin, vendar se razlikujejo ravni malomarnosti. V primeru obsodbe obema grozi do 18 mesecev zapora in 5000 ameriških dolarjev kazni. Ker je vpleteno tudi strelno orožje, bi se zaporna kazen lahko sicer podaljšala tudi na do pet let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo iz Nove Mehike bo obtoženca pozvalo na sodišče v mesecu dni po torkovi vložitvi obtožnice.

Prva okrožna tožilka v ameriški zvezni državi Nova Mehika Mary Carmack-Altwies je že v začetku meseca sporočila, da je dovolj dokazov za vložitev kazenske ovadbe proti ameriškemu igralskemu veteranu Baldwinu.

“Danes smo naredili še en pomemben korak pri zagotavljanju pravice za Halyno Hutchins,” je v torek dejala Mary Carmack-Altwiesova in dodala, da v Novi Mehiki nihče ni nad zakonom in bo pravici zadoščeno.

Preiskovalci so v svoji izjavi o verjetnem razlogu navedli, da je bil Baldwin med usposabljanjem s strelnim orožjem “raztresen in se je po mobilnem telefonu pogovarjal s svojo družino”.

Prav tako naj bi se usposabljanja udeležil le približno 30 minut, čeprav je bilo prvotno po navedbah Hannah Gutierrez-Reed predvideno, da naj bi trajalo “vsaj uro ali več”.

Nekdanji zvezdnik serije 30 Rock Baldwin je večkrat dejal, da mu je ekipa povedala, da pištola ni bila nabita in da ni pritisnil na petelina.

Baldwinov odvetnik Luke Nikas je napovedal, da bo spodbijal obtožbo, ki jo je označil za “strašno pravosodno napako“. Odvetnika Hannah Gutierreza-Reed pa sta navedla, da je tožilstvo “popolnoma napačno razumelo dejstva” in da je “prišlo do napačnih sklepov”.

“Borili se bomo proti tem obtožbam in pričakujemo, da bo porota Hannah spoznala za nedolžno,” sta dejala njena odvetnika Jason Bowles in Todd Bullion.

Pomočnik režiserja filma Rust Dave Halls, ki je Baldwinu izročil orožje in mu rekel, da je “hladno”, kar v orožarskem žargonu pomeni varno, ni izpodbijal malomarne uporabe smrtonosnega orožja. Njegov sporazum o priznanju krivde bodo objavili po sodnikovi odobritvi.

Dogodki

Več iz istega kraja