Search
Close this search box.

V nedeljo v Sloveniji 698 novih okužb. V Izraelu proučujejo učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu

V nedeljo so v Sloveniji ob 1846 PCR-testih potrdili 698 okužb z novim koronavirusom, dan pred tem so ob 2157 PCR-testih potrdili 666 okužb. Delež pozitivnih PCR-testov znaša 37,8 odstotka dan pred tem 30,9 odstotka. Opravili so tudi 39.898 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem, dan pred tem 12.951.

Pred tednom dni so v državi ob opravljenih 1547 PCR-testih potrdili 585 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testiranj je bil 37,8-odstoten. V bolnišnicah so zdravili 696 covidnih bolnikov, od tega 215 v enotah intenzivne nege. Umrlo je devet covidnih bolnikov.

Po oceni NIJZ je trenutno v državi 16.094 aktivnih primerov okužb, dan pred tem 16.072. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 1075, dan prej 1060. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 762, dan pred tem 761.

Po zadnjih podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 592 covidnih bolnikov, dan prej 577. Intenzivno zdravljenje jih potrebuje 201dan prej 197. Umrlo je 9 covidnih bolnikov.

V Izraelu proučujejo učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu

 V bolnišnici v bližini izraelskega Tel Aviva so danes začeli preučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu-19. V študiji sodeluje okoli 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici. Po navedbah bolnišnice gre za prvo tovrstno študijo na svetu.

“V tej študiji bomo preverili, kakšen je vpliv četrtega cepljenja na število protiteles in na preprečevanje bolezni. Preverili bomo tudi varnost,” je povedala direktorica oddelka bolnišnice za infekcijske bolezni Gili Regev-Johai po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V študiji sodeluje 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici, ki so tretji odmerek cepiva proti covidu prejeli do 20. avgusta. Glede na serološke teste imajo vsi nizko raven protiteles proti novemu koronavirusu v krvi, in sicer pod 700. Zdaj jih bodo cepili s četrtim odmerkom.

Izraelske oblasti so sicer spričo širjenja nove koronavirusne različice omikron že pretekli teden priporočile cepljenje s četrtim odmerkom za starejše od 60 let, zdravstveno osebje in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

V Izraelu se je četrti val pandemije covida-19 že končal, a se število novih okužb v zadnjem času znova povečuje. V državi je polno cepljenih okoli 60 odstotkov od 9,4 milijona prebivalcev, Polna precepljenost pomeni, da so osebe prejele tri odmerke ali pa še ni minilo šest mesecev od drugega odmerka cepiva. Po navedbah ministrstva za zdravje okoli 31 odstotkov prebivalstva ni prejelo še niti prvega odmerka, pri devetih odstotkih pa se je veljavnost cepljenja iztekla.

Vir: NIJZ, Vlada, STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Grega
Grega
2 let nazaj

Več kot je cepljenih… Več je okuženih…
Ker z cepivom oslabijo naravni imunski sistem… Malo kmečke logike… Pa je stvar jasna kot beli dan!

Dogodki