Search
Close this search box.

Predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič s sodelavci na delovnem obisku na Koroškem

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič je skupaj z generalno sekretarko mag. Moniko Kirbiš Rojs in sodelavci včeraj obiskal Koroško, ki je bila prva v nizu načrtovanih obiskov slovenskih regij. S terenskimi obiski se želi vodstvo DS približati lokalnemu okolju, se na kraju samem seznaniti s problemi in prisluhniti pobudam iz tega okolja.

V občini Radlje ob Dravi je župan mag. Alan Bukovnik s sodelavci predsedniku DS predstavil  izzive, s katerimi se soočajo v tej občini. Posebej je izpostavil tri največje težave: prva je izpad koncesijskih dajatev za uporabo reke Drave, zaradi katerih se je občina morala odpovedati številnim načrtovanim investicijam; drugi izziv so prinesle poplave, ki so v občini povzročile za 7,5 milijona evrov škode na javni infrastrukturi, kot tretje pa je izpostavil problematiko zdravstva. Župan je poudaril, da je bil vse do letošnjega leta v Radljah ob Dravi predviden satelitski urgentni center, nato pa so ga izbrisali iz planirane zdravstvene mreže. Ob tej informaciji je bil predsednik Marko Lotrič kritičen: »Ukinjanje satelitskih urgentnih centrov ni birokratski ukrep, to je ukrep, ki lahko ubija ljudi.« Dodal je, da bodo v skladu s svojimi pristojnostmi o tem razpravljale pristojne komisije DS.

Predsednik DS Marko Lotrič se je v Šentjanžu pri Dravogradu pogovarjal z vodstvom in lastniki družinskega podjetja Innoduler, d. o. o. Predsednika so seznanili z raziskavami in razvojem podjetja ter vzpostavitvijo lastnega tehnološkega centra, v katerem razvijajo nove tehnologije in izobražuje svoj kader. Lastnik Jernej Duler je povedal, da gradijo na tradiciji, vendar s pogledom v prihodnost, in ciljem, da bi na Koroškem ohranjali delovna mesta. Danes je v podjetju zaposlenih več kot 200 delavcev.

Foto: Benjamin Beci/Fixmedia
Na kmetiji Jeglijenk zakoncev Zdravka in Alenke Grilc se je predsednik DS seznanil z ekološko predelavo in dopolnilno dejavnostjo na kmetiji, kar hribovske in gorske predele Koroške ohranja poseljene. Na tej kmetiji redijo govedo, krškopoljske prašiče, kokoši nesnice in ekološke piščance. Imajo še manjši nasad aronije in 16 panjev čebel, hkrati ponujajo tudi štiri apartmaje in večino pridelanega prodajo kar doma.
V Črni na Koroškem je bilo srečanje z županjo Črne mag. Romano Lesjak in županom Mežice Markom Mazejem. V ospredju avgustovske poplave in obnova po poplavah, saj sta bili obe občini med najbolj prizadetimi v državi. Tako Črna kot Mežica sta bili v času hudih poplav odrezani od sveta, v Črni na Koroškem je voda zalila okoli 150 stanovanjskih objektov, evakuiranih je bilo okoli 80 ljudi, uničene so bile ceste, mostovi, druga infrastruktura. Obe občini si želita, da bi bila intervencijska dela opravljena pred zimo.
Foto: Benjamin Beci/Fixmedia
Družba TAB Mežica, ki ima v občini Črna kar dve proizvodni lokaciji, je prav tako utrpela veliko škodo ob avgustovskih poplavah, ki se šteje v milijonih evrih. V podjetju se bojijo, da bodo v prihodnje šli kupci drugam, če ne bo država poskrbela za ustrezno infrastrukturo, saj je Koroška po poplavah še bolj kot doslej odrezana od sveta, je ob obisku predsednika Marka Lotriča izrazil bojazen Roman Burja, glavni izvršni direktor skupine TAB. Ta skupina na štirih različnih lokacijah (ena je v Republiki Severna Makedonija) zaposluje 1600 delavcev, njihove visokokakovostne baterije za različne namene pa so znane po vsem svetu. Delegacija DS, ki se ji je pridružil tudi državni svetnik Bojan Borovnik, sicer župan Mislinje, si je v podjetju TAB ogledala linijo baterij za hrambo energije, je ena izmed najbolj modernih v EU. 
Obisk Koroške je delegacija državnega sveta zaključila v mestni občini Slovenj Gradec, kjer so se pogovarjali z županom Tilnom Kluglerjem in sodelavci. Župan je predstavil projekte, ki so jih v občini speljali v zadnjih letih, in sicer so zgradili 300 novih stanovanj, prenavljajo šolo, odprli so nov bazen, zgradili 9,5 kilometra kolesarskih poti itd. Ovire razvoju predstavlja zamuda pri izgradnji tretje razvojne osi, zaradi česar je Koroška še vedno težko dostopna.

Ob robu obiska na Koroškem je predsednik DS RS spregovoril tudi z novinarji. V izjavi za medije je dejal: »Ni slučajno, da smo si prav Koroško izbrali za naš prvi terenski obisk. Vremenske ujme so pokazale res strašno silo nad Koroško. In še ena zadeva nas je vodila v to regijo: odrezanost od sveta. Avtoceste ni, tudi sicer so cestne povezave slabe in geografska osamitev postavlja Koroško v podrejen položaj. Zato je treba s strani države dodatno energijo in denar usmeriti v te kraje.«
Foto: Benjamin Beci/Fixmedia

Ob pogovorih s koroškimi župani pa so načeli tudi temo regionalizacije Slovenije. »Lokalna samouprava na ravni občin odlično deluje in prav županje in župani so zaslužni za to, da vsak evro dvakrat obrnejo in ne nazadnje vse to usmerjajo v prid občankam in občanom. Zato si enakega uspeha želimo tudi na drugi ravni, torej na pokrajinah. Zadnji dogodki s poplavami kažejo, kako koristne bi lahko bile pokrajine, ki bi skrbele za vodotoke, za urejanje prostora, za izdajo gradbenih dovoljenj, skrbele za osnovno zdravstvo, za regijske bolnišnice, za centre zbiranja in urejanja odpadkov in seveda za razvojne projekte,« je dodal Marko Lotrič

Vir: Državni svet RS

Dogodki

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič je skupaj z generalno sekretarko mag. Moniko Kirbiš Rojs in sodelavci včeraj obiskal Koroško, ki je bila prva v nizu načrtovanih obiskov slovenskih regij. S terenskimi obiski se želi vodstvo DS približati lokalnemu okolju, se na kraju samem seznaniti s problemi in prisluhniti pobudam iz tega okolja.