Search
Close this search box.

Posledice neurja v Mislinji in na Muti, Vošner o avstrijskem primeru dobre prakse

O neurju na Muti smo na naši strani v preteklih dneh že pisali.

https://www.koroskenovice.si/novice/posledice-vremena-na-muti-v-crni-in-na-prevaljah-zupani-porocajo/

Danes pa lahko preberete več o posledicah vetra in deževja v Mislinji in dogajanju na Muti v zadnjih dneh ter o primeru dobre prakse iz sosednje Avstrije.

»Po trenutno razpoložljivih informacij je prišlo na območju Mislinje do podrtja drevja, ki so ovirala vozišča lokalnih in gozdnih cest v naseljih Razborca ter Završe. V naselju Pohorska cesta so gasilci izvedli intervencijo zaradi zamašenega cevnega prepusta. Na posameznih lokalnih in gozdnih cestah je zaradi razmočenosti terena prišlo do zdrsov brežin, ki pa trenutno niso povzročili večjih neprevoznosti cest.« Je za Koroške novice sporočil direktor občinske uprave Bogdan Slemenik.

PGD Dovže.

Predvidena škoda zaradi visokega vodostaja in močnega vetra bo na Muti znašala nekaj 10.000 evrov.

Župan občine Muta Mirko Vošner je povedal: »V občini Muta smo imeli evidentirano škodo zaradi visoke Drave ob pomolu pri Mitnici, kjer nam je visoka voda popolnoma zalila pristan za čolne, poškodovane so brežine Drave, poleg tega pa so v nižje ležečem predelu Sp. Mute zasebniki morali skupaj s člani CZ, PGD Muta zavarovati poslovne objekte pred napovedanim visokim vodostajem Drave s protipoplavnimi vrečami, v večernih urah so aktivirali potopne črpalke za izčrpavanjem vode v poslovnem objektu, preventivno pa smo pod mostom regionalne ceste Dravograd – Maribor ob izlivu Bistrice v Dravo, pripeljali pesek za pripravo protipoplavnega nasipa pred razlitjem Drave v staro industrijsko cono na Sp. Muti. Več škode pa je nastalo na Sv. Primožu, Sv. Jerneju in na Pernicah zaradi sunkov močnega vetra, ki je podrl številna drevesa ter za določen čas povsem ohromil promet. Na teren so odšle ekipe PGD Muta ter koncesionarja za vzdrževanje občinskih cest.

Cenitve materialne škode zaradi visokega vodostaja in močnega vetra v preteklih dveh dneh še nimamo, zagotovo pa bo znašala nekaj 10.000 evrov. Sicer pa lahko zaključim, da kljub izredno črnogledi in slabi prognozi, na Muti nismo imeli tako hudih posledic kot so to bile leta 2012, zato s tega mesta izrekam posebno zahvalo upravljalcu elektrarn na avstrijskem Koroške, podjetju Verbund ter našim upravljalcem HE, podjetju DEM, ki sta na visoki strokovni ravni , zlasti pa pravočasno upravljala pretok visoke Drave. Poleg tega gre zahvala našim neumornim gasilcem ter članom CZ, ki so oba dni izvajali potrebne preventivne aktivnosti v smislu obveščanja, javljanja ter ravnanja ob napovedani nevarnosti razlitja reke Drave v nižje ležečih predelih Mute ter seveda Centru obveščanja iz SG za sprotne informacije o napovedanih nevarnosti visokih vod na reki Dravi.«

Lavamünd, učinkovita zaščita, ki prepreči vdor visokih voda v določeno območje.

Vošner pa se je v teh dneh odpravil tudi na obisk k sosedom v Avstrijo, kjer si je ogledal primer dobre prakse, kako ukrepati pred morebitnimi poplavami.

»V torek, 30. 10. 2018, sem si šel ogledat aktivno protipoplavno varnost k našim avstrijskim sosedom v Lavamünd. Na podlagi razgovora s tamkajšnjimi gasilci sem se odločil, da za potrebe občine Muta za protipoplavno varnost nabavimo komplet posebej za to narejenih daljših gumijastih cevi z večjim premerom, ki se napolnijo z vodo. Preprosta in učinkovita zaščita, ki prepreči vdor visokih voda v določeno cono. Predlagal bom, da občine Zg. Dravske doline, zlasti pa naša Gasilska zveza Dravske doline, skupaj nabavimo nekaj tovrstnih kompletov, saj bo s tem protipoplavna varnost naših občanov mnogo višja kot do zdaj.«

 

Dogodki