Search
Close this search box.

Na praznik dela nas bodo tudi letos zbudile budnice

1. maj 2018 v Završah.

Prvomajska budnica, kres, nagelj in mlaj so simboli, brez katerih ni delavskega praznika, a letos je zaradi epidemije novega koronavirusa vse drugače. Zveza slovenskih godb pa sporoča, da se lahko godbe povežejo in skupaj prebudijo Slovenijo.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb vabijo vse slovenske glasbenike, godbenike in ljubitelje godbeništva, da tudi v letošnjem letu za budnico skupaj “popihate” na ljudska srca.

“Slovenci imamo glasbo v krvi in godbenikov je po okvirnih ocenah kar preko deset tisoč. Vedno, kadar je v preteklosti igrala godba, so ljudje odpirali okna ali hiteli ven gledat in poslušat. Posebno mesto med godbenimi nastopi ima še vedno sodelovanje ob praznovanjih največjega delavskega praznika, 1. maja, ko številne godbe po Sloveniji že ob svitu praznika izpeljejo po svojih krajih pozdravno igranje koračnic in prebudijo prebivalce.” so zapisali in sporočili, da želijo, da bo tudi letošnja budnica ohranila tradicijo slovenskega godbeništva, čeprav tokrat na drugačen način. 

Budnico bodo v petek, 1. maja 2020izpeljali z Valom 202, programi Radia Slovenija ter programi Televizije Slovenija, kjer se bo vrtela godbena glasba.

Godbeniki bodo takrat s svojih oken, balkonov in dvorišč s svojim igranjem poskrbeli, da se glasba sliši po okolici. “Verjamemo, da bo taka obeležitev prvomajske budnice nekaj posebnega, ne glede na to, ali boste slišali godbo domačega kraja ali godbo, ki ste jo slišali prvič in bo tako vsem ostala v spominu.” so še dodali.

Budnicam se lahko pridružijo tudi gasilska društva:

Pobudi Zveze slovenskih godb pa se je odzvala tudi Gasilska zveza Slovenije. Godba kot društvo se lahko obrne na prostovoljna gasilska društva v domačem okolju in v primeru pripravljenosti na sodelovanje, budnico izvede na način, ki ga predlagajo pri Zvezi slovenskih godb: gasilsko vozilo naj prične svojo vožnjo s predvajanjem zvočnih posnetkov budnic v petek, 1. maja 2020 ob 6.00 izpred domačega gasilskega doma in vožnja traja nekje do 8.00, voznik naj predvaja naloženi posnetek nagovora s koračnicami. Gasilsko vozilo se naj po lokacijah vozi počasi (seveda v skladu s prometnimi predpisi) in po želji voznika na določenih mestih ustavi (kjer je to dovoljeno), da se odigra celotna koračnica in nagovor, nato naj vozilo nadaljuje pot. Za gasilskim vozilom se lahko zapelje tudi vozilo z enim predstavnikom godbe iz območja, kjer se odvija budnica. Godbenik naj bo v tem primeru oblečen v uradno uniformo orkestra. Na lokaciji, kjer se gasilsko vozilo ustavi, lahko godbenik po želji izstopi iz vozila in pozdravi morebitne poslušalce. Pri tem ravna v skladu z navodili NIJZ ob epidemiji novega koronavirusa.

Več o letošnji budnici si lahko preberete tukaj in tukaj.

VIR: Zveza slovenskih godb

Dogodki