Search
Close this search box.

Policisti poostreno nad voznike pod vplivom alkohola in prepovedanih drog

V okviru akcije Alcohol & Drugs policisti ta teden preverjajo psihofizično stanje voznikov.V določenih primerih pa bodo izvajali poostren nadzor tudi nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (ZOPA), predvsem pri gostincih in trgovcih.

Da bi bile slovenske ceste varne za vse prometne udeležence, policisti ta teden, med 3. in 9. junijem, po vsej Sloveniji preverjajo, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa bodo namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

Kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato pozivajo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivajo tudi kolesarje in pešce!

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd.

Namen poostrenega nadzora in aktivnosti policistov je vsem udeležencem v prometu jasno sporočiti, da alkohol ne sodi v promet.

Namen poostrenega nadzora je, da tudi policisti v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevajo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu.

V tem času bo na številnih cestnih relacijah po državi zato mogoče opaziti povečano število policistov, ki bodo preverjali tako vožnjo pod vplivom alkohola kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Poostrene kontrole bodo potekale ob različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Preizkus alkoholiziranosti bodo policisti odredili tudi vsem kršiteljem hujših prekrškov (visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti itd.).

Ob tej priložnosti pa je včeraj, 3. junija, je v dvorani Državnega sveta potekala tudi okrogla miza z naslovom Izboljšanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji. Z okroglo mizo je Javna agencija RS za varnost prometa obeležila začetek nacionalne preventivne akcije – alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira. Razpravo je pripravila v sodelovanju z Državnim svetom RS, na njej pa so ključni akterji razpravljali o izboljšanju varnosti cestnega prometa, s posebnim poudarkom na sistemskem pristopu do preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola. V razpravi so predstavili ukrepe za reševanje izzivov prometne varnosti in podali odgovore na različna vprašanja, s katerimi se srečujemo pri zakonodaji, varni infrastrukturi, varnosti vozil in ukrepih za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola. Več o dogodku si lahko preberete TUKAJ.

Gostinci, spoštujte določbe ZOPA

Policisti bodo izvajali tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (ZOPA), in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce ob tem opozarjajo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo ZOPA in alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim.

Podoben nadzor bodo policisti letos izvajali še med 4. in 10. novembrom ter v decembru.

Sankcije za vožnjo pod vplivom alkohola 

Prisotnost alkohola v izdihanem zraku pokažejo indikatorji alkohola. Sankcije za vožnjo pod vplivom alkohola po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), Uradni list RS, št.109/2010 z dne 30. 12. 2010) so:

  • globa za vožnjo pod vplivom alkohola od 300 do 1.200 evrov,
  • vozniku se poleg globe izreče od 4 do 18 kazenskih točk (višina globe in število kazenskih točk sta odvisna od stopnje alkoholiziranosti),
  • prepoved vožnje motornega vozila,
  • začasen odvzem vozniškega dovoljenja,
  • pridržanje voznika od najmanj 6 ur in do največ 12 ur, razen:
  • če se vozniku ob izpolnjevanju pogojev iz 23. člena tega zakona začasno zaseže vozilo ali
  • če je kraj postopka neposredno pred objektom, v katerem voznik dejansko biva, in če voznik to dejstvo verjetno izkaže in če je iz okoliščin mogoče sklepati, da je tja namenjen in da ne bo nadaljeval z vožnjo.

Vozniku, ki ima več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali 1,10 grama alkohola na kilogram krvi, se poleg globe izreče tudi 18 kazenskih točk. Enaka sankcija velja tudi za voznike, ki na zahtevo policista odklonijo preizkus ali strokovni pregled ugotavljanja prisotnosti alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi v organizmu.

Mednarodno akcijo Alcohol & Drugs koordinira Tispol

Poleg tega so aktivnosti slovenskih policistov usklajene z aktivnostmi Javne agencije RS za varnost prometa in Evropske mreže prometnih policij (Tispol), ki v okviru akcije Alcohol & Drugs koordinira nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov v več evropskih državah.

Vir: www.policija.si, Javna agencija RS za varnost prometa

Dogodki

V okviru akcije Alcohol & Drugs policisti ta teden preverjajo psihofizično stanje voznikov.V določenih primerih pa bodo izvajali poostren nadzor tudi nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (ZOPA), predvsem pri gostincih in trgovcih.