Poživitveni odmerek Pfizerjevega cepiva učinkovit 95,6-odstotno

Poživitveni odmerek Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech je 95,6-odstotno učinkovit proti simptomatski okužbi, so danes objavili proizvajalci. Do tega so prišli na podlagi klinične študije okoli 10.000 udeležencev, starih več kot 16 let.

Tretja faza klinične študije na omenjenih udeležencih je pokazala “95,6-odstotno relativno učinkovitost cepiva proti bolezni v obdobju, ko je bila različica delta prevladujoča”, sta sporočila Pfizer in BioNTech.

Rezultati študije so po njihovi oceni pokazali “ugoden varnostni profil”. “Ti rezultati ponujajo dodatni dokaz koristnosti poživitvenega odmerka v boju proti tej bolezni,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil prvi mož Pfizerja Albert Bourla.

Ob tem so v obeh podjetjih napovedali še, da bodo preliminarne izsledke te študije delili z regulatornimi agencijami, takoj, ko bo to mogoče.

Več držav je že odobrilo t.i. osvežitveni ali tretji odmerek, predvsem za rizične skupine ljudi. Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je septembra odobrila uporabo tretjega odmerka za vse, starejše od 65 let in tiste, ki bi lahko huje zboleli zaradi covida-19. Evropska agencija za zdravila (EMA) pa je poživitveni odmerek odobrila v začetku oktobra, pri čemer je članicam EU prepustila odločitev, katere skupine naj bi ga prejele najprej.

Najdlje so šli v Izraelu, kjer poživitveni odmerek lahko dobijo vsi, ki so starejši od 12 let.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije