Search
Close this search box.

Ob letošnjem evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi predvsem o potrebah bolnikov po kapi

Današnji evropski dan osveščanja o možganski kapi poteka pod sloganom Rešeno življenje naj bo življenja vredno. Z njim naslavljajo predvsem posledice neprepoznavanja psihičnih potreb bolnikov po možganski kapi. V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije v središču Ljubljane pripravljajo prireditev, na kateri bodo sodelovala tudi druga društva.

Evropski dan osveščanja o možganski kapi je vsako leto na drugi torek v maju. Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas. V Sloveniji vsako leto zabeležimo več kot 4000 novih primerov možganske kapi, pri nas pa živi več kot 40.000 oseb s trajnimi posledicami po možganski kapi, so navedli v Društvu za zdravje srca in ožilja.

V društvu ob današnjem dnevu pripravljajo osrednjo prireditev na ljubljanskem Prešernovem trgu. Med 10. in 13. uro bodo na trgu postavljene stojnice, na katerih se bodo predstavila različna društva, ki delujejo na področju zdravja. Medicinska ekipa pa bo tudi svetovala in izvajala preventivne meritve, kot so meritve krvnega tlaka z atrijsko fibrilacijo, srčnega utripa, trigliceridov in sladkorja v krvi. Akcijo brezplačnih meritev in svetovanja sicer v društvu izvajajo od sredine aprila do sredine maja.

V Združenju bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo (CVB) Slovenije pa danes v ljubljanskem parku Tivoli prirejajo pohod bolnikov po možganski kapi, ki se bo končal na Prešernovem trgu, kjer bodo člani društva sodelovali na osrednji prireditvi ob današnjem dnevu.

V Društvu za zdravje srca in ožilja so že prejšnji teden na novinarski konferenci pred evropskim dnevom osveščanja o možganski kapi poudarili pomen preventive in prepoznavanja znakov možganske kapi za uspešno preprečevanje hudih posledic kapi. Vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler je poudaril, da je najpomembnejši dejavnik preživetja in okrevanja po možganski kapi čas, saj ima bolnik več možnosti za hujše zaplete, kasneje kot pride do nevrologa. Zato poziva vse laike in zdravstvene delavce, ki se z možgansko kapjo ne ukvarjajo, da osebi, ki je doživela možgansko kap lahko pomagajo le s klicem na številko 112.

Podpredsednica Združenja bolnikov s CVB (cerebrovaskularno boleznijo) Slovenije Tatjana Erjavec je opozorila, da je treba po možganski kapi v obzir vzeti tudi socialne in čustvene potrebe bolnikov in skrbnikov, zato je slogan letošnjega evropskega dneva osveščanja o možganski kapi Rešeno življenje naj bo življenja vredno.

Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Matija Cevc je kot pomemben dejavnik za nastop možganske kapi izpostavil debelost in prekomerno prehranjenost. Dejavniki tveganja so še napredovanje ateroskleroze, depresija in pregorelost ter drugi psiho-socialni dejavniki.

Ob tem je spomnil na znake možganske kapi, združene v kratico GROM – govor, roka, obraz, minuta. Oseba pri možganski kapi namreč govori nejasno in nerazumljivo, ima težave z dvigom rok, povešen ustni kot, beseda minuta pa zaznamuje pomen takojšnjega ukrepanja – klica na številko 112.

Dogodki

Današnji evropski dan osveščanja o možganski kapi poteka pod sloganom Rešeno življenje naj bo življenja vredno. Z njim naslavljajo predvsem posledice neprepoznavanja psihičnih potreb bolnikov po možganski kapi. V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije v središču Ljubljane pripravljajo prireditev, na kateri bodo sodelovala tudi druga društva.