Search
Close this search box.

Pogovor z vzgojiteljico pred začetkom novega vrtčevskega leta: “Največ težav povzročajo mame, ki se niso pripravljene ločiti od otrok”

Počitnice se poslavljajo in pred nami je novo obdobje, ko otroci zakorakajo v šole in vrtce. Za otroke in starše so lahko prvi dnevi še posebej stresni. Uvajalno obdobje se od vrtca do vrtca močno razlikuje, mi pa smo se pogovarjali z vzgojiteljico iz Slovenj Gradca, ki nam je zaupala kako uvajalni dnevi potekajo pri njih in kaj se ji zdi pomembno. Beseda je nanesla tudi na uporabo tablic, telefonov in televizije pri otrocih, ki obiskujejo vrtec, na “obvrtčevske dejavnosti”, na branje, petje…

V pogovoru nam je zaupala, da je po njenem mnenju uvajanje za otroke zelo koristno in smiselno. Praksa v njihovem vrtcu je takšna, da uvajalni dnevi trajajo dva dni pred začetkom vrtčevskega leta, po eno uro v popoldanskem času, če pa je potrebno pa lahko postopno uvajanje traja tudi dlje časa. Postopno uvajanje lahko traja včasih tudi en teden, včasih mesec, sama pa je mnenja, da predolgo uvajanje nima smisla. Priporoča, da so starši prisotni od enega do dveh dni, otrok pa naj na začetku v vrtcu ostaja krajši čas. “Nič ni narobe, če otrok joka, ko starši odidejo iz vrtca saj ponavadi hitro prenehajo”, pravi. Otroci bodo svojo pozornost hitro preusmerili kam drugam: na vzgojiteljico, novega prijatelja, kakšno igračo…

Vzgojiteljice za lažje uvajanje pripravijo različne dejavnosti, seveda je na prvem mestu pogovor s starši, kjer starši in otroci spoznajo vrtec in vzgojiteljice. Takrat si izmenjajo pomembne informacije (posebnosti glede hrane, otrokovih navad, kaj ima rad, kaj ga moti…). Po enem mesecu pripravijo pogovorno uro, na kateri vzgojitelj staršem pove svoja opažanja, kako se je njihov otrok vključil v skupino, v vrtec. Takrat naj tudi starši povedo svoje mnenje oziroma opažanja.

Trajanje uvajalnih dni se od vrtca do vrtca razlikuje.

NAJVEČ TEŽAV POVZROČAJO MAME, KI SE NISO PRIPRAVLJENE LOČITI OD OTROK

Dodaja, da največjih težav ne povzročajo otroci, ampak mamice, ki odreagirajo preveč čustveno in se niso pripravljene ločiti od otroka, ki je bil do zdaj samo “njihov”. V takšnih primerih priporoča, da otroka v vrtec pripelje oče, saj ti pri uvajanju niso tako čustveni. Velikokrat se zgodi, da so mame tiste, ki jočejo, takrat začne jokati tudi otrok, saj čuti stisko matere.

Normalno je, da priteče tudi kakšna solza.

Dodaja, da morajo imeti starši v mislih, da bo otroku v vrtcu lepo, normalno pa je, da priteče tudi kakšna solza, saj mora otrok sprejeti novo okolje, druge navade, nove ljudi, ostale otroke.

PODALA JE ŠE NEKAJ KORISTNIH NASVETOV:

  • Ko se od otroka poslavljate se izogibajte predolgemu poslavljanju, saj s tem otežujete njegovo prilagajanje na novo okolje.
  • Če je le možno, prihajajte po otroka ob isti uri. Čeprav še ne poznajo na uro, točno vedo kdaj gredo domov (recimo po kosilu ali po sadni malici).
  • Vzgojiteljico opozorite oziroma se z njo pogovorite, če ima otrok kakšno posebno navado (recimo, če rabi več pozornosti, se rad pocartlja…).
  • Otrok naj s sabo vzame ljubkovalno igračko (plišastega medvedka, ninico, odejico, s katero lažje zaspi in mu le-ta nudi varnost).
“Otrokom se v vrtcu dogajajo same lepe stvari.”

“Starši se naj čim manj obremenjujejo, saj se otrokom v vrtcu dogajajo same lepe stvari” je dodala vzgojiteljica.

Beseda je nanesla tudi na uporabo tablic pri vrtčevskih otrocih. Vzgojiteljica je povedala, da je en dan otrokom iz svoje skupine dovolila, da v vrtec prinesejo tablico, če jo imajo. In kaj se je zgodilo? Pravi, da so bile izjeme, ki tablic niso prinesle, v vrtcu pa so se z igranjem igric, gledanjem risank tako zaposlili, da so bili čisto v svojem svetu. Po malici in po kosilu je bilo prvo vprašanje, če lahko vzamejo tablice. Sama je mnenja, da otroci v predšolskem obdobju še nikakor ne potrebujejo tablice ali telefona.

Dodala je, da če otroci gledajo risanke (pa naj bo to na tablici ali na televiziji) naj bo to v družbi staršev in naj se med gledanjem med seboj pogovarjajo. Posebej pa je izpostavila branje. Že pri čisto majhnih otrocih se ji zdi to zelo pomembno. Čeprav imajo starši občutek, da ga otrok ne posluša, le-ta od branja ogromno odnese. Tudi glasba in petje sta zelo pomembna, pravi, saj otroke to pomirja. Tako naj starši otroku veliko prepevajo ali pa jim zavrtijo glasbo.

Branje je pomembno že pri zelo majhnih otrocih.

Kaj pa “obvrtčevske dejavnosti”? Pravi, da je dovolj samo ena dodatna dejavnost pri kateri je potrebno vztrajati. Pri tem je potrebno upoštevati želje in sposobnosti otroka, ne starša.

Z dobrim dobrim sodelovanjem staršev in učiteljev se uvajanja v vrtec lahko lotite pogumno in sproščeno. Izredno pomembno pa je, da se pri tem upoštevajo otrokove potrebe in tudi njegove stiske. Uvajalne težave bodo slej ko prej minile in otroci bodo radi v vrtcu, uživali bodo v igri, dejavnostih in druženju z svojimi novimi prijatelji.

Dogodki