Search
Close this search box.

Podjetja različno o hitrih testih, GZS in ministrstvo testiranju naklonjena

Ob tem ko je nedavna anketa NIJZ med okuženimi z novim koronavirusom pokazala, da se jih je četrtina najverjetneje okužila na delovnem mestu, se pojavlja vprašanje smiselnosti uvedbe hitrih testov v podjetjih. Nekatera o tem še ne razmišljajo, druga testiranja že izvajajo. Ideji hitrega testiranja so naklonjeni na GZS in gospodarskem ministrstvu.

Na Gospodarski zbornici Slovenije idejo hitrega testiranja podpirajo, treba pa je imeti dovolj ustrezno usposobljenih za njihovo izvedbo, je dejala izvršna direktorica GZS Tatjana Čerin.

“Pomembno je, da se stroka opredeli, kateri testi so primerni za tak način testiranja. Seveda je pomembna tudi cena posameznega testa,” je dodala. Pri obsežnejšem testiranju v gospodarskih subjektih bo po njenih besedah pomembno tudi, kdo bo tisti, ki bo pokril strošek – gospodarski subjekt ali državni proračun.

“Ob takšnem testiranju pa ni zagotovila, da bi samo testiranje zmanjšalo število okužb. Stroka namreč opozarja tudi na bojazen, da bi možnost večkratnega testiranja pri posameznikih posledično lahko privedla do opuščanja trenutno obveznih ukrepov za zaščito proti širjenju virusa,” je opozorila Čerinova.

Ministrstvo bo predlog preučilo

Možnost uvedbe hitrih testov v gospodarskih družbah podpira tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj ocenjuje, da bi s hitrimi testi lahko zmanjšali vnos in posledično tudi prenos okužb s covidom-19 na delovnem mestu. To bi bil smiseln ukrep z vidika zajezitve epidemije covida-19, menijo.

Ministrstvo zaenkrat nima predvidenih sredstev za sofinanciranje izvedbe hitrih testov v podjetjih.Dodajamo pa, da bomo predlog v okviru naših pristojnosti preučili ter preverili razpoložljivost finančnih virov in posledice za državni proračun,” so navedli za STA.

V Gorenju testiranje izvajajo že nekaj mesecev

Hitre teste že nekaj mesecev uporabljajo v velenjskem Gorenju. Testiranja izvajajo kot dodaten preventivni ukrep za preprečevanje širjenja okužb v podjetju in pred vrnitvijo na delo po bolniškem staležu, povezanem s simptomi covida-19, ali po karanteni.

“Hitre teste izvajamo v naši zdravstveni ambulanti z ustrezno strokovno usposobljenim zdravstvenim osebjem,” so pojasnili v Gorenju. V družbi zagotavljajo, da se jim, zahvaljujoč vsem ukrepom, okužbe znotraj podjetja ne širijo, seveda pa tudi pri njihovih zaposlenih prihaja do okužb, okužijo se zunaj podjetja.

Drugače je v podjetju Akrapovič, kjer so za STA pojasnili, da glede na trenutno epidemiološko stanje v podjetju hitrih testov zelo verjetno ne bodo uporabljali.

V podjetju Akrapovič so namreč še pred razglasitvijo epidemije covida-19 pri nas sprejeli vrsto preventivnih ukrepov za zaščito zaposlenih, ob razglasitvi epidemije so ukrepe še razširili in jih neprekinjeno izvajajo. Tako da doslej ni prišlo niti do enega prenosa okužbe znotraj podjetja, so navedli.

So pa tudi v tem podjetju zabeležili osamljene primere okužb zaposlenih, do katerih pa je prišlo zaradi stika zaposlenega z okuženim družinskim članom ali drugo osebo zunaj podjetja. “Izvajanje preventivnih ukrepov predstavlja dodatne stroške, ki pa so nujni za zagotavljanje varnega delovnega okolja in posledično neprekinjene dobave izdelkov našim kupcem,” so še navedli.

Mercator: Testiranje bi bil zahteven logistični, organizacijski in stroškovni projekt

Pri podjetju Hofer se doslej za možnost izvajanja hitrih testov še niso odločili, ker z okužbami, kot so navedli, nimajo večjih problemov. Spremljajo pa tudi to možnost, so dodali.

Tudi v Mercatorju hitrih testov doslej niso izvajali.Za to ni bilo potrebe, saj je bilo do zdaj število okuženih nizko, sploh glede na število zaposlenih, vir okužb pa iz drugih okolij, torej ne na delovnem mestu,” so sporočili za STA.

Ob tem so poudarili, da bi glede na to, da so Mercatorjevi zaposleni na več kot 700 lokacijah po Sloveniji, bila izvedba hitrega testiranja zahteven logistični, organizacijski in stroškovni projekt. Sicer pa, kot pravijo, dosledno izvajajo preventivne ukrepe na delovnem mestu, prav tako jih izvajajo za kupce.

Tudi v podjetju Spar Slovenija so poudarili, da preventivne ukrepe izvajajo na vseh ravneh dejavnosti. “Natančno dnevno spremljamo stanje med zaposlenimi in izvajamo vse potrebne varnostne ukrepe, saj je zdravje naših zaposlenih in kupcev za nas ključnega pomena. V ta namen preučujemo tudi možnost uvedbe hitrih testov v organizacijskih enotah, ki so ključne za poslovanje podjetja,” so navedli.

Mlekarna Celeia: Premalo je znanega

V Mlekarni Celeia pa poudarjajo, da že sama narava njihove proizvodnje od njih terja, da vseskozi izjemno pozornost namenjajo zdravstveni varnosti zaposlenih. Odločitev glede hitrih testov bo odvisna od razvoja dogodkov, povezanih z epidemijo, so navedli za STA. Ob tem pa so dodali, da jim je trenutno premalo znanega glede dostopnosti, zanesljivosti in možnosti izvajanja testiranja, zato karkoli v zvezi s tem težko komentirajo.

V začetku tedna je uvedbo hitrih testov v različnih ustanovah in hitro pripravo protokolov za njihovo uporabo predlagal Klub slovenskih podjetnikov. Ocenil je, da bi s tem zaznali več okužb, kar bi bilo v dobro vseh. Navedel je, da ima v svojih vrstah podjetja, ki že uporabljajo hitre teste, izkušnje pa da so dobre.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pa je v torek povedala, da vladi ne bodo predlagali, da bi morala vsa podjetja izvajati takšna testiranja. Tista, ki to želijo, se lahko odločijo, a mora testiranje potekati na reguliran način, torej morajo sodelovati z zdravstvenim izvajalcem, prav tako mora biti izvid ustrezno interpretiran in izvedeni potrebni ukrepi.

Dogodki

Ob tem ko je nedavna anketa NIJZ med okuženimi z novim koronavirusom pokazala, da se jih je četrtina najverjetneje okužila na delovnem mestu, se pojavlja vprašanje smiselnosti uvedbe hitrih testov v podjetjih. Nekatera o tem še ne razmišljajo, druga testiranja že izvajajo. Ideji hitrega testiranja so naklonjeni na GZS in gospodarskem ministrstvu.