Po podatkih NIJZ vsak tretji pozitivni izvid hitrega testiranja lažen

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bil vsak tretji pozitivni izvid hitrega testiranja na okužbo z novim koronavirusom lažen, saj je se je na potrditvenem PCR testu izkazalo, da oseba ni okužena. To je pokazalo potrjevanje pozitivnih izvidov hitrih testov še na PCR testiranju v obdobju od 13. februarja do četrtka.

Od 13. februarja namreč vse osebe, ki jim okužbo z novim koronavirusom potrdijo s hitrim antigenskim testom, preverijo še z bolj zanesljivim PCR testom. V statistiko je okužba zabeležena, ko jo potrdijo tudi s PCR metodo testiranja.

Do četrtka so v tem obdobju glede na podatke, vnešene v centralni register podatkov o pacientih, izvedli 5262 hitrih testov. Od tega je 4464 opravljenim hitrim testom sledil potrditveni PCR test. Od 4464 testov, ki jim je sledil potrditveni test PCR test, je bilo s pozitivnim rezultatom PCR testa potrjenih 2930 oz. 65,6 odstotka testov, pri preostalih 34,4 odstotkih pa je bil rezultat PCR testa negativen (1524 testov) oziroma nedoločljiv (10 testov), so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Ob tem so izpostavili, da se podatki v sistem lahko vnašajo z zamikom, zato je mogoče, da se podatki za navedeno obdobje zaradi dopolnitev še spremenijo.

O tem sta danes poročala Radio Slovenija in spletni portal Necenzurirano. Oba medija sta ob tem izpostavila, da so morale osebe z okužbo, potrjeno s hitrim testom, na rezultate PCR testiranja počakati v izolaciji.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije