Search
Close this search box.

Odkup Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge manjši, zaprli nekaj trgovin in zmanjšali število zaposlenih

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, ki je med večjimi v Sloveniji in od koroških kmetov odkupuje mleko, govedo in hlodovino, je lani ob nižjem odkupu kot leto prej ustvarila 35 milijonov evrov prihodkov, rezultat pa bo na pozitivni ničli. Prisiljeni so bili sicer v zaprtje štirih manjših trgovin, zmanjšali so tudi število zaposlenih.

Za Koroško kmetijsko-gozdarsko zadrugo, ki ima 992 članov, so lanske številke o odkupu bolj primerljive z letom 2017 kot z letom 2018, ki je bilo na področju odkupa zelo dobro. Zadruga ta trgu deluje tudi kot solastnica Mlekarne Celeia in je v stalnem iskanju ravnovesja cen mleka v zadnjem obdobju izgubila nekaj dobaviteljev.

Pri mleku po vsej Sloveniji v zadnjem obdobju zaznavajo manjšo prirejo in opuščanje prireje mleka. Koroški kmetijsko-gozdarski zadrugi je lani v celotnem letu mleko oddajalo 306 dobaviteljev, leto prej pa 321, kar kaže predvsem na opuščanje prireje mleka. Je pa zadruga zabeležila tudi odpovedi pogodb s strani kmetov, ki so prešli k drugim odkupovalcem mleka.

Lani je tako zadruga skupno odkupila 28,8 milijona litrov mleka, kar je skoraj 1,2 milijona litrov oz. štiri odstotke manj kot leto prej. Večji del mleka je prodala Mlekarni Celeia, desetino pa Ljubljanskim mlekarnam, je za STA pojasnila vodja odkupa pri zadrugi Ani Gerold.

Preberite tudi: Mlekarna Celeia: 37. podelitev priznanj zvestim proizvajalcem mleka in 12. kronanje mlečne kraljice

Koroška zadruga je v Mlekarni Celeia največja posamična lastnica in ima 17,6-odstotni lastniški delež. Po besedah Geroldove je za dobavitelje in lastnike pomembno, da mlekarna ustvarja pozitiven finančni rezultat, da s svojim poslovanjem v prvi vrsti zagotavlja korektne odkupne cene mleka, korektno plačane delavce in normalen tehnološki razvoj mlekarne. “Trenutno ni tako, zato seveda nismo zadovoljni, a so k temu delno prispevale tudi tržne razmere, ki so v prid trgovcem z mlekom in ne predelovalcem,” je povedala vodja odkupa.

V Mlekarni Celeia so zadruge, ki so večinske lastnice, lani postavile novo vodstvo, za katerega v koroški zadrugi ocenjujejo, da je na pravi poti. “Direktorju Vinku Butu moramo dati še nekaj časa in priložnosti, pri tem pa skrbno bdimo nad ukrepi,” je povedala Geroldova.

Kar za 27 odstotkov manj kot leto prej je zadruga lani odkupila hlodovine, skupno dobrih 41.400 kubičnih metrov. “Rekordnega odkupa lesa iz leta 2018 verjetno ne bomo hitro presegli, se pa pojavljajo podlubniki, ki kljub slabim cenam terjajo sanacijske sečnje v naših gozdovih. Glavni trg za hlodovino je še vedno Avstrija, kamor smo prodali prek 70 odstotkov. Nekaj več pa smo zaradi tržnih razmer oziroma znižanja cen v Avstriji res prodali na slovenskem trgu,” je pojasnila Ani Gerold.

Za šest odstotkov manj kot leto prej je zadruga lani odkupila govejih pitancev (skupno 2104 komade) in za 17 odstotkov manj telet (719 komadov), za dva odstotka pa je bil lani višji odkup krav (1204 komade).

Koroška kmetijsko-gozdarska na trgu deluje tudi kot solastnica Mlekarne Celeia in je v stalnem iskanju ravnovesja cen mleka v zadnjem obdobju izgubila nekaj dobaviteljev.

Zadruga je v letu 2019 tudi okrnila mrežo trgovin. V začetku lanskega leta je zaprla eno trgovino, konec leta pa še živilski trgovini na Selah in v Turiški vasi ter tehnično trgovino v Mežici. Gre za manjše trgovine, ki so že nekaj let poslovale z izgubo, poleg tega so bile potrebne večjih vlaganj in obnov, je za STA pojasnila direktorica zadruge Danica Ramšak.

Preberite tudi: Z novim letom zaprli tri trgovine Koroške KGZ. Kakšna usoda čaka ostale? (FOTO)

Zadruga ima trenutno šest živilskih in 12 tehničnih trgovin ter eno cvetličarno. Letos bo nadalje analizirala poslovalnice in po potrebi kakšne združila ali zaprla. Več o tem naj bi bilo znanega v aprilu.

V okviru ukrepov racionalizacije poslovanja so lani zmanjšali število zaposlenih s 135 v začetku leta na 126 konec leta, pri čemer je bilo nekaj upokojitev in nekaj odhodov v druge službe.

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga je lani imela za slabih sedem odstotkov nižje poslovne prihodke kot leto prej. Na trgovski dejavnosti so se prihodki zmanjšali za štiri odstotke, nekaj na račun trgovske konkurence, poleg tega je lani bilo manj razpisov za kmetijsko mehanizacijo, ki jo kmetje kupujejo tudi prek zadruge. Nekaj večji padec kot pri trgovski dejavnosti pa je zadruga, kot omenjeno, zabeležila pri odkupu.