Search
Close this search box.

Obeta se obnova Dvorca Radlje

Občina Radlje ob Dravi je bila uspešna na razpisu ministrstva za kulturo, v okviru katerega bo prejela 1,6 milijona evrov za obnovo Dvorca Radlje. Po načrtih bodo gradbena dela potekala v letih 2024 in 2025. Občina projekt, ki prinaša tudi več raznolikih vsebin, izvaja skupaj s Koroškim pokrajinskim muzejem (KPM), ki bo tudi upravljavec prostorov.

Poleg tega je projekt obnove Dvorca Radlje s podpisom pisma o nameri za sodelovanje podprlo tudi več drugih ustanov: Mednarodni center za samooskrbo Dole, Zavod Radela, Komisija za evropske pešpoti, Pahernikova ustanova, slovenjgraška enota Zavod za gozdove, Združenje Pro Silva Slovenija in Forum slovanskih kultur, so za STA pojasnili na radeljski občini.

Preberite tudi: S položitvijo temeljnega kamna za projekt Aglomeracija 10991 Zg. Vižinga – občina Radlje ob Dravi otvorili Radeljska srečanja (FOTO)

Dvorec Radlje, kjer že ima prostore med drugim radeljska enota KPM, bo s prenovo postal osrednji prostor za predstavitev in interpretacijo sonaravne gozdarske kulturne dediščine ter hkrati prostor povezovanja za vse deležnike, ki v svoj izobraževalni ali prosti čas vključujejo vrednote gozda, narave in kulturne krajine. Dvorec bo postal stičišče lokalne skupnosti, pohodnikov, strokovne javnosti in turistov, ki iščejo avtentičnost in naravne danosti, so navedli pri občini.

Ta skupaj z muzejem tako veliko stavi prav na osrednjo muzejsko razstavo o sonaravnem gospodarjenju z gozdovi, za katero si vključeni želijo, da bi postala prepoznavna ne samo v slovenskem, ampak tudi v mednarodnem prostoru in da bi prispevala k turističnemu, izobraževalnemu, raziskovalnemu, pohodniškemu in razvedrilnemu razvoju območja.

Sonaravno gospodarjenje z gozdovi bo kot osrednja in povezovalna tema izpostavljena tudi pri delovanju lokalnega centra Foruma slovanskih kultur (FSK) v Radljah ob Dravi. FSK center Radlje ob Dravi je bil v dvorcu ustanovljen leta 2014, po obnovi dvorca pa načrtujejo, da bodo nadgradili in razširili tudi vsebine centra FSK v Radljah.

V obnovljeni stavbi dvorca bodo pohodnikom in drugim obiskovalcem na interaktiven način predstavili tudi evropsko pešpot E6, ki vodi skozi Radlje, in tudi druge evropske pešpoti, njihovo poslanstvo, zgodovino in povezanost z naravo. To bo prva stalna razstava v Sloveniji, ki bo posvečena evropskim pešpotem.

Občina želi z obnovo z obnovo vzpostaviti čimbolj avtentično podobo objekta in obenem urediti prostorske pogoje za izvajanje predvidenih programov v skladu s sodobnimi standardi. Med drugim bodo z obnovo dostop v prostore dvorca omogočili tudi ljudem s posebnimi potrebami, prav tako bodo izboljšali pogoje delovanja v muzeju. Med drugim je predvidena ureditev prostorov za depo ter za muzejsko recepcijo in trgovino.

Na občini so prepričani da bo obnova s širitvijo ponudbe vsebin omogočala tudi več zaposlitev, prav tako si obetajo več obiska. Občina bo sredstva za obnovo dvorca prejela iz razpisa, namenjenega sofinanciranju projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanju kulturnih doživetij v turizem.

Na občini napovedujejo, da bodo v letu 2023 pripravili dokumentacijo za izvedbo javnega naročila in izbiro izvajalca del, dela pa se bodo začela izvajati v letu 2024 in se v letu 2025 zaključila.

Dogodki

Občina Radlje ob Dravi je bila uspešna na razpisu ministrstva za kulturo, v okviru katerega bo prejela 1,6 milijona evrov za obnovo Dvorca Radlje. Po načrtih bodo gradbena dela potekala v letih 2024 in 2025. Občina projekt, ki prinaša tudi več raznolikih vsebin, izvaja skupaj s Koroškim pokrajinskim muzejem (KPM), ki bo tudi upravljavec prostorov.