Ob minusu v poslovanju vodstvo slovenjgraške bolnišnice pripravlja program ukrepov

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je v prvih sedmih mesecih letos poslovala s 3,5 milijona evrov primanjkljaja, vodstvo pa mora do septembrske seje sveta zavoda pripraviti program ukrepov za uravnoteženo poslovanje. Predsednik sveta zavoda Primož Stošicki je na današnji seji izrazil zaskrbljenost, ker se razkorak med prihodki in odhodki povečuje.

Na slabši rezultat v poslovanju v prvih sedmih mesecev je pomembno vplivala nižja realizacija delovnega programa od načrtovanega. Razlog za to je med drugim, ker je izvedbo dejavnosti v prvih treh mesecih letos še oviralo obvladovanje okužb s covidom-19. Ni bilo denimo operacij s področja ortopedije, ki bolnišnici prinesejo precej prihodkov, se pa realizacija po besedah direktorja bolnišnice Janeza Lavreta izboljšuje.

Na slabši poslovni izid do konca julija letos so vplivale tudi podražitve zdravil v splošnem za okoli 25 odstotkov, antibiotiki so se podražili še bolj, pa tudi višje cene energentov. Bolnišnici so se zvišali tudi stroški, ki jih plačuje za storitev varovanja, več kot lani, ko izobraževanj skorajda ni bilo, je letos namenila tudi za slednja. Pri poslovanju se je ob vsem tem poslabšala tudi likvidnost; bolnišnica je konec julija imela za 3,9 milijona evrov zapadlih neplačanih obveznosti.

Do naslednje seje sveta zavoda, ki bo v drugi polovici septembra, mora vodstvo bolnišnice pripraviti podrobno stroškovno analizo in program ukrepov za sanacijo poslovanja. Lavre ocenjuje, da se bo primanjkljaj do konca leta ob izpolnitvi delovnega programa znižal, za koliko, pa je odvisno tudi od ostalih nepredvidenih stroškov. Lavre pozdravlja vladni ukrep, po katerem bodo plačane vse opravljene storitve. Računa, da bo bolnišnica tudi iz tega naslova povečala prihodke.

Novi predsednik sveta bolnišnice Primož Stošicki je na današnji seji izrazil zaskrbljenost, ker so odhodki večji od prihodkov, razkorak pa se povečuje. Sicer pa je nekaj zaskrbljenosti del sveta zavoda izrazil tudi glede naložbe v novo SPECT-CT kamero, za katero bolnišnica zdaj, kot kaže, ne bo prejela sofinanciranja ministrstva za zdravje. Zato bo morala naložbo, ocenjeno na dobre štiri milijone evrov, financirati sama.

Lavre računa, da jo bodo pokrili skozi izvajanje storitev s to napravo. Gradbena dela za naložbo, za katero bodo zgradili tudi prizidek, so se že začela in naj bi se zaključila do 1. februarja 2023. Sam aparat stane 1,9 milijona evrov.

Člani sveta, ki ima od julija spremenjeno sestavo, so se danes seznanili tudi s covidnimi razmerami v bolnišnici. Letos so v njej od januarja do konca julija obravnavali 431 primerov koronavirusnih okužb. Trenutno obravnavajo sedem bolnikov s covidom-19, večinoma gre za bolnike, ki jih sprejmejo na interni oddelek. Zato so trenutno obiski v bolnišnici prepovedani, dovoljene so le nekatere izjeme.