Search
Close this search box.

V ravenskem muzeju najmlajši praznujejo s Hermanom

V razstavišču Koroškega pokrajinskega muzeja Na gradu 2 na Ravnah na Koroškem bodo v naslednjih mesecih našli nekaj zase najmlajši obiskovalci. Vse do septembra namreč tam gostuje razstava Muzeja novejše zgodovine Celje Rojstni dan v Hermanovem brlogu.

Razstava je bila na ogled v Otroškem muzeju Hermanov brlog med leti 2011 in 2013, zdaj pa so jo s postavitvijo na ravnah približali koroškim otrokom. Njena avtorja Jožica Trateški in Sebastijan Weber sta jo osnovala s pomočjo raziskave, ki sta jo opravila meb več kot 400 obiskovalci Hermanovega brloga. Z njihovo pomočjo sta preučila, kako so se rojstnodnevna praznovanja spreminjala skozi zgodovino in kako se razlikujejo v posameznih deželah.

Razstava je zasnovana interaktivno. Mladi obiskovalci se lahko sprehodijo skozi 10 točk za učenje in zabavo, kjer skozi aktivnosti spoznajo marsikaj novega. V velikanski torti – šotoru jih pričakajo tudi trije vonji in zvok, s tem pa razstava presega zgolj vidno izkustvo. Okoli interaktivne torte so vsebine in muzejski predmeti razvrščeni v sklope: praznovanje, obdarovanje in igranje. Precej interaktivno in igrivo razstavo dopolnjuje tudi film o praznovanjih v domačem okolju, otroškem muzeju in na Japonskem.

Razstavo so v sredo, 29. marca pomagali odpreti prvošolčki  OŠ Prežihov Voranc z Raven na Koroškem, za glasbeno popestritev pa je poskrbela Ana Zoja Dobnik s harmoniko. Malčke je pričakal tudi lisjak Herman, otroci pa so mu zapeli rojstnodnevno pesmico, saj je 7. marca praznoval že svoj 22. rojstni dan.

Razstava bo na ogled vse do 15. septembra 2017, nekaj utrinkom z otvoritve in razstave pa si oglejte v naši fotogaleriji.

Dogodki