Search
Close this search box.

“Picikl dan”: 25 kolesarjev je z namenom poudariti vrednote zdravega življenjskega sloga prekolesarilo pot med Ravnami in Prevaljami (FOTO)

Ob Evropskem tednu mobilnosti so včeraj, 18. septembra, na Ravnah pripravili že tradicionalno prireditev, Koroška v gibanju. V okviru promocije kohezijske politike pa je A.L.P. Peca sočasno pripravil tudi dogodek, s katerim so želeli prispevati k večji prepoznavnosti pozitivnih učinkov kohezijske politike v lokalnem okolju in poudariti vrednote zdravega življenjskega sloga, med katere sodi tudi odločitev za alternativne oblike mobilnosti, kot sta pešačenje in kolesarjenje.

V ponedeljek se je začel Evropski teden mobilnosti, ki letos poteka pod s sloganom Gremo peš!. Tokrat slavimo hojo kot najbolj naraven in zdrav način potovanja. Ob tej priložnosti organizatorji poudarjajo, kako pomembno je, da vpletemo gibanje v naše vsakdanje obveznosti – zato izberimo aktivni potovalni način, izberimo hojo! Več o Evropskem tednu mobilnosti in o tem kaj se bo dogajalo do 22. septembra na Koroškem, si preberite TUKAJ.

Namen Evropskega tedna mobilnosti (ETM) je osveščanje o trajnostni mobilnosti in zmanjševanje cestnega motornega prometa, saj ta v Sloveniji prispeva največji delež toplogrednih plinov. Letošnji ETM z geslom Gremo peš! poudarja hojo kot eno od alternativ cestnemu motornem prometu, saj hojo ob javnem potniškem prometu in kolesarjenju prištevamo med potovalne načine trajnostne mobilnosti. Promet je eden glavnih virov onesnaževanja zraka, vzrok podnebnih sprememb, telesnih poškodb in tudi smrti. Sprememba navad, povezanih z mobilnostjo, je tako življenjskega pomena.

Na Ravnah so v okviru prireditve Koroška v gibanju pripravili vrsto zanimivih aktivnosti, od prikaza preživetja v naravi, do medgeneracijskega druženja, atletike, juda, obiskovalci so lahko preizkusili gasilsko lestev, vadbo s trakovi, SOPA gibalni poligon in kolo sreče … Pripravili so tudi gibalni poligon in ustvarjalne delavnice za otroke. Člani likovnega krožka OŠ Koroški jeklarji so poskrbeli za ustvarjanje gibljive slike, program Svit je predstavil napihljiv model, udeleženci prireditve so si lahko izmerili krvni tlak, holesterol in krvni sladkor, potekali so tudi pogovori, nasveti in izmenjava izkušenj s predstavniki društev, sledila pa je tudi okusna zdrava pogostitev.

Kot že rečeno pa je vzporedno s prireditvijo potekala tudi predstavitev izposoje koles na Ravnah in na Prevaljah. Najprej so se udeleženci kolesarjenja zbrali na PICIKL postaji pred DTK-jem, kjer so prisluhnili predstavitvi izposoje koles v Občini Ravne na Koroškem, si ogledali nastop plesne skupine Koroškega medgeneracijskega centra, nato pa se podali na pot z lastnimi ali izposojenimi električnimi kolesi proti Prevaljam.

Na dogodku so se jim pridružili tudi promotorji kolesarjenja iz Mežice, ki so se na Ravne pripeljali z električnimi kolesi, ki so jih v Mežici predali namenu dan prej. Med 25 udeleženci kolesarjenja je bila med drugim prisotna tudi črnjanska županja mag. Romana Lesjak, podžupan Prevalj Boštjan Gorenšek in skupina dijakov ravenske gimnazije … Pri tem naj omenimo, da so se dijakinje pridružile gibanju v parku.

V Občini Mežica so 17. septembra v okviru projekta »Trajnostna mobilnost in turizem na kolesih«, uradno otvorili sistem za izposojo električnih koles ME-CIKL. Na voljo so štiri električna kolesa, ki si jih lahko občani brezplačno izposodijo ob predhodni registraciji na občini Mežica. Vrednost celotne investicije je znašala okoli 22.000,00 €, sofinancirana pa je s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. S projektom želijo v Mežici povečati atraktivnost mesta ter spodbujati energetsko učinkovitejši način prevoza. V projekt so vključene še ostale občine v Mežiški dolini, štirje slovenski LAS-i ter LEADER partnerstvo okrožja Kilkenny – Irska.

Med potjo so se kolesarji ustavili v trgovini Enduro v Dobji vasi. Na cilju, pred prevaljsko občino, pa jih je sprejel župan Občine Prevalje, dr. Matic Tasič, ki je predstavil sistem izposoje koles v Občini Prevalje.

Tasič je na predstavitvi med drugim povedal, da bodo imeli na Prevaljah na izposojo izključno električna kolesa, da gre za projekt na dolgi rok, z njim pa želijo tudi v njihovi občini spodbuditi občane k zdravemu načinu preživljanja prostega časa in k uporabi koles. Postavili so štiri postajališča, na katerih bo skupno na razpolago od 15 do 20 električnih koles modre barve. Župan je še izrazil željo, da bi bilo v prihodnje možno kolesa parkirati tudi v Črni in Mežici ter bi bila na ta način povezana vsa Mežiška dolina.

Za zaključek pa je sledila še degustacija domačih izdelkov Martine Libnik in druženje na tržnici.

Za konec naj še dodamo, da so tudi občanom in obiskovalcem Črne na voljo za uporabo moška in ženska kolesa, sicer ne električna, ampak s prestavami, ki se nahajajo v kolesarnici ob parku v centru Črne. Ključe za odklepanje ključavnic lahko prevzamete v sprejemni pisarni Občine Črna na Koroškem, kjer se vodi evidenca uporabnikov, med rednim delovnim časom občinske uprave. Kolesa si lahko izposodite za največ 1 dan in jih po uporabi v nepoškodovanem in v brezhibnem stanju vrnete nazaj na isto mesto, ključe pa oddate v sprejemno pisarno občine.

Dogodki