Search
Close this search box.

Novartis načrtuje klinično študijo za zdravilo proti koronavirusu

Iz podjetja Novartis so sporočili, da so v sodelovanju z družbo Incyte objavili načrte za začetek kliničnega preskušanja faze III, s katerim nameravajo oceniti uporabo ruksolitiniba za zdravljenje silovite imunske reakcije, imenovane citokinska nevihta, ki lahko povzroči življenje ogrožajoče zaplete z dihanjem pri bolnikih s novim koronavirusom.

V farmacevtski družbi Novartis kot odziv na pandemijo koronavirusa med drugim ocenjujejo obstoječa zdravila, ki bi jih lahko uporabili tudi izven odobrenih indikacij za zdravljenje bolnikov s koronavirusom.

“Citokinska nevihta je vrsta silovite reakcije imunskega sistema, ki je lahko posledica okužbe s koronavirusom in lahko prispeva k oteženemu dihanju pri bolnikih s COVID-19.”

Njihova odločitev temelji na predkliničnih dokazih in zgodnjih poročilih iz neodvisnih študij, podpirajo pa jo obsežni podatki o varnosti in učinkovitosti ruksolitiniba pri stanjih, kot so akutna reakcija presadka proti gostitelju in mieloproliferativne novotvorbe. V predlaganem preskušanju bodo ocenili ruksolitinib v kombinaciji s standardno terapijo in ga primerjali s samostojnim standardnim zdravljenjem pri bolnikih s hudo pljučnico pri COVID-19, ki je posledica okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Predklinični in zgodnji klinični dokazi nakazujejo, da bi ruksolitinib, uveljavljeni zaviralec Janusovih kinaz, lahko zmanjšal število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje in mehansko predihavanje.”

“Novartis sprejema številne ukrepe za naslavljanje nujnih potreb, ki izhajajo iz pandemije COVID-19, vključno z ovrednotenjem naših obstoječih zdravil, da bi ocenili, ali bi bilo katero od njih mogoče uporabiti izven obsega odobrenih indikacij,« je povedal John Tsai, globalni vodja razvoja zdravil in glavni svetovalec za zdravila pri Novartisu. »Možnosti, da bi lahko ruksolitinib vodil k hitrejšemu okrevanju bolnikov s COVID-19 in manjšemu številu bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje in mehansko predihavanje, so obetavne, zato ga je vsekakor vredno dodatno preučiti. V tem trenutku si prizadevamo čim prej dokončati načrt študije in nato začeti vključevanje primernih bolnikov, obenem pa tudi vzpostaviti postopek za zagotavljanje dostopa do zdravila za tiste bolnike, ki ne morejo sodelovati v preskušanju.”

Ker so načrti za študijo v zaključni fazi ter zaradi hitrega širjenja pandemije je Novartis vzpostavil tudi mednarodni program sočutne uporabe za primerne bolnike, ob upoštevanju lokalnih predpisov. Sprejemajo tudi ukrepe za obvladovanje pričakovanega povečanja s COVID-19 povezanih povpraševanj po ruksolitinibu, ne da bi prekinili dostop za bolnike, ki se zdravijo z ruksolitinibom za odobrene indikacije. V ZDA usklajuje povpraševanje po ruksolitinibu družba Incyte, so še sporočili.

V Novartisu v Sloveniji so Rdečemu križu Slovenije in Zvezi prijateljev mladine Slovenije iz Novartisovega globalnega sklada podarili 500.000 ameriških dolarjev kot pomoč njihovim prizadevanjem za omilitev pandemije koronavirusa. Poleg tega so več kot 20 zdravstvenim domovom, bolnišnicam, domovom za starejše in lokalnim skupnostim po vsej Sloveniji do tega trenutka namenili osebno varovalno opremo in več kot 4000 litrov razkuževalnega sredstva.

Novartisov odgovor na COVID-19:

Novartis se poglobljeno posveča globalnim prizadevanjem za boj proti koronavirusu in pomaga vzdrževati stabilnost svetovnih zdravstvenih sistemov.

Objavili so obsežen sklop ukrepov, vključno z ustanovitvijo globalnega sklada v vrednosti 20 milijonov ameriških dolarjev za podporo skupnostim po vsem svetu, ki jih je prizadela pandemija. Podjetje se je tudi zavezalo, da bo podarilo do 130 milijonov odmerkov hidroksiklorokina za podporo odgovoru na pandemijo. Poleg tega se je pridružilo dvema ključnima medpanožnima raziskovalnima pobudama – pobudi za pospešen razvoj zdravil in diagnostike proti COVID-19 (Therapeutics Accelerator), ki jo podpirajo Fundacija Billa in Melinde Gates, Wellcome in Mastercard, ter partnerstvu, ki ga organizira Pobuda za inovativna zdravila (Innovative Medicines Initiative).

Novartis ločeno podpira tudi s koronavirusom povezana klinična preskušanja več njihovih zdravil. Sandoz, Novartisova divizija za generična in podobna biološka zdravila, pa je postal prva družba, ki se je zavezala, da ohrani stabilne cene za košarico osnovnih zdravil, ki bi lahko pomagala pri zdravljenju bolnikov z okužbo s novega koronavirusa.

VIR: Novartis

Dogodki