Search
Close this search box.

NIJZ Ravne organizira posvet o onesnaženosti tal otroških igrišč s težkimi kovinami

Območna enota Ravne na Koroškem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki že vrsto let sodeluje v kampanji za prepoved svinčenih barv, letos poleg tradicionalnih delavnic »Igrajmo se zdravje« v vrtcih Zgornje Mežiške doline, organizira tudi posvet na temo problematike onesnaženosti tal otroških igrišč s težkimi kovinami.

Globalno zavezništvo za odpravo svinčene barve, ki deluje v okviru mednarodnega programa za kemijsko varnost Svetovne zdravstvene organizacije, je v svojem načrtu določilo cilj, da do leta 2020 vse njihove članice sprejmejo ustrezno zakonodajo za prepoved proizvodnje in uporabe svinčenih barv. Tako je vsako leto zadnji teden oktobra namenjen promociji in opozarjanju na problematiko izpostavljenosti svincu in njegovim škodljivim vplivom na zdravje.

Zgornja Mežiška dolina in svinec:

Zgornja Mežiška dolina je zaradi dolgoletne tradicije pridobivanja in predelave svinca z njim močno obremenjena. Onesnažena tla in prah sta najpomembnejša vira izpostavljenosti otrok svincu, največ svinca je naloženega v tleh, od koder se lahko dviga v obliki prahu.

Ob mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem se bodo predstavniki območne enote NIJZ Ravne na Koroškem s predstavniki občin, šol in vrtcev Zgornje Mežiške doline pogovarjali o stanju otroških igrišč v Zgornji Mežiški dolini ter ukrepih, ki jih pri igri otrok izvajajo za zmanjšanje izpostavljenosti. V vrtcih bodo za otroke znova potekale delavnice s poudarkom na pomenu izvajanja osebne higiene in uživanju zdrave prehrane ter varovalnih dejavnikih zdravja prebivalcev onesnaženega okolja.

“Ob mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem želijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje znova opozoriti tudi na gradbene materiale, v katerih so bile izmerjene zelo visoke koncentracije svinca, kadmija in arzena. Za razliko od barv so ti materiali še vedno na voljo na trgu in se z vgradnjo vračajo v naše bivalno okolje. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato svetujejo, da se uporabi takšnih materialov v največji možni meri izogibamo.”

Uporaba svinčenih barv je v Sloveniji prepovedana:

Kljub temu, da je uporaba svinčenih barv v Sloveniji že prepovedana, to ne pomeni, da se s problematiko svinca ne srečujemo. Svinec velikokrat skupaj z nekaterimi drugimi toksičnimi elementi najdemo v bivalnem okolju. “Še posebej zaskrbljujoče je stanje na nekaterih otroških igriščih, kjer svinec najdemo v tleh. Te površine je potrebno ustrezno sanirati in opremiti na način, da preprečimo izpostavljenost otrok svincu. Pri odločitvi o sanaciji ne sme biti dvomov, ali je to izvedljivo in stroškovno upravičeno, saj gre za zaščito zdravja najranljivejše populacije – naših otrok.” so zapisali na NIJZ.

Do leta 2019 je proizvodnjo in uporabo svinčenih barv prepovedalo le 72 od 194 držav članic Svetovne zdravstvene organizacije, med njimi je tudi Slovenija.

Svinec je ena najbolj znanih in v okolju razširjenih toksičnih kovin na svetu. V primeru izpostavljenosti je najbolj škodljiv za zdravje mlajših otrok. Poleg večje fiziološke dojemljivosti njihovega telesa za škodljive vplive svinca, je velikega pomena tudi obnašanje otrok v okolju. Otroci imajo slabši čut za higieno, okolico spoznavajo preko rok in ust, gibljejo se po vseh štirih, kar pripomore k večji izpostavljenosti svincu, če je ta prisoten v okolju.

O tem, da na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), območni enoti Ravne na Koroškem, sodelujejo v Programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini smo že poročali. Poleg ostalih nalog vsako leto izvedejo tudi preskušanje vsebnosti svinca v krvi otrok. V letošnjem letu so na odvzem vzorcev krvi povabili tri leta stare otroke iz občin Črna na Koroškem in Mežica. Kaj so pokazale meritve lahko preverite TUKAJ.

VIR: NIJZ

Dogodki