V slovenjgraški porodnišnici porodnica s kirurško masko ves čas poroda

porodna soba

Slovenjgraška porodnišnica deluje skoraj v polnem obsegu, delovanje pa so prilagodili novim okoliščinam, pojasni predstojnica oddelka dr. Katja Juvan.

Predstojnica oddelka za ginekologijo in porodnišnico v dr. Katja Juvan je pojasnila, da delo zaenkrat poteka v skoraj polnem obsegu in umirjeno, saj imajo pripravljene protokole za delo v različnih situacijah, tako v primeru suma na okužbo COVID 19, kot tudi v primeru pozitivnega izvida.

“Oddelek lahko delno predelimo s posebnimi roloji, ki smo jih namestili po 1. valu epidemije in s tem ločimo sobe, ki so namenjene bolnicam s sumom na okužbo COVID 19 in tistim s pozitivnim izvida na SARS-CoV2, od sob z zdravimi bolnicami,” razloži predstavnica porodnišnice in doda, da je osebje med delom v teh prostorih oblečeno v posebno osebno varovalno opremo.

“Tudi v porodnem bloku imamo ločeno, popolnoma opremljeno porodno sobo za porod nosečnice s sumom na okužbo COVID 19,” še razloži Juvanova in doda, da so nosečnice, ki so dokazano pozitivne na novi koronavirus, zaenkrat vodene v posebej za to namenjeni ambulanti v Porodnišnici v Ljubljani, kamor jih napoti izbrani ginekolog. “Tam tudi potekajo porodi SARS-CoV2 pozitivnih nosečnic iz vse Slovenije,” še razloži in doda, da obstajajo tudi izjeme. “Če gre za nujno stanje in transport v Porodnišnico v Ljubljani ni več varen, bo taka nosečnica rodila pri nas. Prav tako bodo pri nas rodile vse nosečnice, ki so po preboleli okužbi COVID 19 in za katere, v skladu s priporočili infektologov, predvidevamo, da so negativne na SARS-CoV2,” pojasni predstojnica porodnišnice.

Prisotnost spremljevalca pri porodu je trenutno v slovenjgraški porodnišnici dovoljena. “Če je spremljevalec zdrav, je lahko med porodom prisoten ves čas. V skladu z navodili Razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo mora imeti ves čas nameščeno kirurško masko, oblečen mora biti v zaščitni plašč in imeti obuto prevleko za obuvala, ves čas mora zagotavljati 1,5 m distance od zaposlenih in od površin, namenjenih zdravljenju,” razloži Juvanova ter doda, da mora tudi porodnica imeti nameščeno kirurško masko ves čas poroda.

Sogovornica še pove, da so v slovenjgraški porodnišnici že vodili porode in opravili carske reze pri nosečnicah s sumom na okužbo COVID 19, ki pa so imele vse kasneje negativen bris. Ukrepanje je enako, tako pri sumu, kot pri potrjeni okužbi, še zaključi.

Preberite še: V ljubljanski porodnišnici porodnice v aktivni fazi poroda brez zaščitne maske

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Stanko
Stanko
22. oktobra, 2020 15:54

To je dobra organizacija dela, bravo. To je prava novica, ne pa samo jamranje iz Ljubljane.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.