Search
Close this search box.

V ljubljanski porodnišnici porodnice v aktivni fazi poroda brez zaščitne maske

Ljubljanska porodnišnica od pojava novega koronavirusa deluje nemoteno, delovanje pa so prilagodili novim okoliščinam. Porodnice med sprejemom in začetno fazo poroda nosijo masko. V aktivni fazi poroda, ko večinoma uporabljajo tudi masko za lajšanje bolečin, ter med zaključno fazo poroda pa masko snamejo, piše na spletni strani ljubljanskega UKC.

Kot je pojasnil predstojnik porodnišnice v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Gorazd Kavšek, so porodnice tudi pred epidemijo občasno uporabljale masko med porodom, predvsem ob znakih obolenj, kot je gripa. “Z zdravstvenega vidika ni objektivnih razlogov, da bi bila maska problem, kvečjemu nasprotno,” je zapisal in dodal, da z uporabo zaščitnih mask doslej niso imeli težav.

Poudaril je, da je porod intenziven čustven proces, ki je pogojen z mnogimi dejavniki. Dvom v varnost mask predstavlja večjo psihološko obremenitev kot dejanska nevarnost. “Srčno upam, da v tem negotovem času, ki že sam po sebi vzbuja določeno mero anksioznosti, ne bomo preveč odpirali nepotrebnih dvomov, ki ustvarjajo le še več strahu in negotovosti,” je še zapisal Kavšek.

Prisotnost spremljevalca pri porodu je trenutno v ljubljanski porodnišnici dovoljena. Pridruži se lahko, ko je porodnica v porodni sobi in v aktivni fazi poroda, na klic pa čaka doma ali zunaj porodnišnice. Spremljevalec mora ves čas nositi masko in upoštevati zaščitne ukrepe.

V ljubljanski porodnišnici je do sedaj rodilo sedem porodnic, pozitivnih na koronavirus. Pet jih je rodilo po naravni poti, dve pa s carskim rezom. Za porodnice s koronavirusom imajo pripravljen poseben porodni blok, ki je fizično ločen in ima tudi ločeno operacijsko dvorano, so pojasnili v UKC.

Kot so zapisali, so porodi potekali v popolni zaščitni opremi in brez zapletov. Vseh sedem porodnic je imelo normalen poporodni potek, novorojenci pa so bili skupaj z mamo. Med bivanjem v ljubljanski porodnišnici niso zaznali nove okužbe med novorojenci. Zadnjo izmed mamic so z novorojenčkom odpustili v ponedeljek.

“Tudi pri takih porodih se trudimo, da kljub nekoliko drugačnemu režimu, predvsem v smislu zaščitnih oblačil, nudimo porodnici vso potrebno podporo med porodom,” so zapisali v UKC. Tak porod pa je zahteven tudi za osebje.

Več iz istega kraja