Novemu interventnemu zakonu za pomoč ob epidemiji se obeta podpora

DZ bo jutri predvidoma potrdil nov interventni zakon za pomoč gospodarstvu ob epidemiji covida-19. Podporo mu v današnji razpravi napovedujejo poslanci koalicije, DeSUS in SNS, nasprotovali mu ne bodo niti v večjem delu opozicije, vendar opozarjajo, da so ukrepi, tokrat namenjeni predvsem najbolj prizadetim panogam, prepozni in nezadostni.
državni zbor

Predlog zakona o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 prinaša za skupaj 243,5 milijona evrov pomoči, namenjene predvsem turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela.

Uvodoma ga je predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je dejal, je na splošno stanje slovenskega gospodarstva zelo dobro in obeta hitro okrevanje. A obstaja nekaj panog, ki jih je epidemija še posebej prizadela, zato je vlada namesto devetega protikoronskega zakona pripravila poseben interventni zakon, in ta je namenjen predvsem turizmu in z njim povezanim panogam.

Poslanci koalicijskih poslanskih skupin so predlagane ukrepe pozdravili. “Osrednji namen je pomagati tistim delom gospodarstva, ki so jim omejitve za preprečevanje širjenja bolezni preprečile poslovanje in jih tudi najbolj prizadele,” je dejala Mateja Udovč (SMC).

Mihael Prevc (NSi) je spomnil, da je DZ doslej sprejel že osem protikoronskih zakonov, ki so bili še kako učinkoviti, saj so preprečili povečanje brezposelnosti. Danes obravnavani interventni zakon nekatere od teh ukrepov dopolnjuje ter prinaša nove začasne ukrepe za gospodarstvo in turizem, je dejal.

Marko Pogačnik (SDS) je med poglavitnimi predlaganimi ukrepi navedel podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, pomoč za financiranje regresa za letni dopust podjetjem v najbolj prizadetih panogah, pa tudi pomoč industriji srečanj in dogodkov, filmski in avdiovizualni industriji ter žičničarjem. Vsi prebivalci Slovenije bodo prejeli bone, ki jih bo mogoče unovčiti za storitve na področju gostinstva, turizma, športa in kulture.

Podporo zakonu so napovedali tudi v SNS in DeSUS, v preostalem delu opozicije pa so bili precej kritični, a večinoma ne bodo glasovali proti, saj vendarle prinaša nekaj pomoči. Predvsem si želijo, da bi gospodarsko ministrstvo izpolnilo svoje obljube o izplačilu enkratne pomoči gospodarskim subjektom, ki jim je bilo zaradi vladnih odlokov opravljanje dejavnosti prepovedano.

“Takšna neposredna pomoč bi bila najbolj ekonomična, prizadetim bi omogočila takojšnjo likvidnost za ponovni zagon dejavnosti in nadomestila tisto, kar so zaradi epidemije izgubili,” je dejal Marko Bandelli (SAB).

Branislav Rajić (nepovezani) je predlagal še podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca tega leta ter mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene do 30. septembra, Meira Hot (SD) pa je menila, da bi morali med prejemnike pomoči vključiti tudi kulturni in nevladni sektor.

Najbolj ostra sta bila Robert Pavšič (LMŠ), ki je vladi očital brezbrižen, celo malomaren pristop k oblikovanju ukrepov, in Primož Siter (Levica), ki je dejal, da pomoč prihaja veliko prepozno. “Delili boste nove bone, to diši po nekakšnem predvolilnem podkupovanju,” je dejal Pavšič. Siter pa je glas proti svoje poslanske skupine pojasnil z utemeljitvijo, da zakon ponuja pomoč kapitalu in ne ljudem.

Glede obljubljenega ukrepa enkratne pomoči najbolj prizadetim, ki je v predlogu zakona ni, se je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc strinjal, da je potreben. Zato ga bomo pripravili,” je dejal. Potrebna sredstva bodo zagotovili iz kohezijskih sredstev. Sicer pa so zakon pripravili v duhu, da se gospodarstvu omogoči delati.

Vlada je v predlog zakona vključila še nekatere rešitve, glede katerih so nekateri poslanci opozarjali, da niso povezane z epidemijo. Med njimi so denimo podaljšanje veljavnosti osebnih izkaznic, ki jim je potekla veljavnost od 29. marca lani, začasna možnost porabe sredstev iz sklada za vode tudi za financiranje izvajanja javnih gospodarskih služb, podaljšanje veljavnosti rudarskih pravic ter možnost nedeljskega odprtja trgovin na letališčih.

O sprejemu zakona bodo poslanci glasovali v sredo.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije