Search
Close this search box.

Naučite se pravilne vožnje z motorjem

Zakoni so zato, da jih spoštujemo. Na cesti pa so najbolj pomembni zakoni varne vožnje, saj z neprimerno vožnjo ne ogrožamo zgolj sebe temveč tudi ostale udeležence prometa. Varnost mora biti glavna skrb, še posebej pa previdnost ni odveč, ko si v poletnih mesecih avtomobili in motorji množično začnejo deliti cesto.

Ne pozabite, da so motorna kolesa vozila z enakimi pravicami in privilegiji kot vsako drugo vozilo na cestišču. Za voznike je pomembno, da razumejo varnostne izzive, s katerimi se soočajo motoristi, kot so velikost, vidljivost in praksa vožnje z motorjem, predvsem pa da vedo, kako se je najbolje odzvati.

Vožnja z motorjem je nevarna – temu dejstvu se ne moremo izogniti – , a hkrati, čeprav ne morete popolnoma odpraviti vseh nevarnosti, lahko zmanjšate tveganje na podlagi svojega vedenja kot motorist.

Zelo pomembni so tečaji varne vožnje, ki pokrivajo različne teme, vključno s prometnimi nesrečami in psihološkimi dejavniki. Na tečajih izveste več o negativnih psiholoških vidikih, ki vplivajo na vašo sposobnost vožnje, kot sta stres in utrujenost. Spoznali boste posebne strategije za preprečevanje nesreč, pravilno uporabo opreme in obnovili znanje prometnih zakonov.

Naučite se pravilne vožnje že od začetka

Če ste razmeroma nov voznik motornega kolesa, se lahko izognete učenju slabih navad, ki se jih morate nato odučiti. Veliko varnejše in učinkovitejše je, da se od začetka naučite pravilnega načina vožnje.

Vzdrževanje vašega motocikla

Celo majhne stvari, ki na vašem motociklu morda ne delujejo, vas lahko ogrozijo. Vsakič, ko se boste vozili, se najprej prepričajte, da imate dovolj goriva, redno preverjajte svoje luči in tekočine.

Prepričajte se, da so vaše pnevmatike pravilno napolnjene in ne prezrite opozorilnih znakov, ki lahko kažejo na težavo. Motorna kolesa so manj prizanesljiva kot avtomobili, zato je lahko nekaj, kot je puščanje pnevmatike, potencialno usodna situacija. Pred vožnjo nujno preverite tudi zavore.

V primeru okvare ali obrabe, lahko dodatno opremo kupite v dobro založeni spletni moto trgovini.

Nosite dobro zaščitno opremo

Zaščitna oprema ni obvezna, ko ste na motornem kolesu. Ampak dobro je, da imate ustrezna oblačila in opremo. Tukaj ne gre za stil, ampak gre za varnost. Ustrezna oblačila in oprema sta del varne vožnje in lahko vam reši življenje. Poiščite oblačila, ki pokrivajo celotno telo. Imejte rokavice, škornje in očala ter nujno nosite motoristično čelado.

Bodite pozorni na okolico

Bolj varno kot vozite in prej kot to postane vaša navada in rutina, bolj varni boste.

Na primer, namesto da bi se osredotočili na eno samo točko na cesti pred vami (kar je pogosto zlasti med novimi motoristi), se navadite, da namesto tega preverite svoja ogledala.

Gledati morate tudi ob straneh in daleč pred seboj ter poskušati predvideti morebitne spremembe v prometnih vzorcih. Ko sledite tehnikam varne vožnje si omogočate dragocen čas za reagiranje.

Če ne veste, kaj se dogaja okoli vas, je manj verjetno, da boste imeli ta čas ali prostor.

Bodite samozavestni, vendar ne agresivni

Kot motorist ne želite biti neodločni ali živčni. Prav tako si ne morete privoščiti obotavljanja. Zaupanje je bistveno, kajti ko niste prepričani v to, kar počnete, silite druge voznike v nenadne reakcije.

Biti morate odločen voznik na glede na razmere. Prepričajte se, da samozavestne vožnje ne zamenjate z agresivnostjo. Stvari, ki so agresivne in niso obrambne, vključujejo nesignalizirano menjavo voznega pasu, nestrpno pospeševanje ali hitro upočasnitev.

Bodite vidni

Poleg dejstva, da nimate strukturnih, zaščitnih elementov vozila, je eden od splošnih razlogov, zakaj so motocikli tako tvegani, ta, ker niste dobro vidni drugim ljudem na cesti.

Potruditi se morate, da postanete čim bolj vidni. Vedite, da vas je težko videti, ko ste na motorju in v slepem kotu nekoga. Naj bodo prižgane luči podnevi in ponoči. Ne nosite popolnoma temnih barv – raje se odločite za svetle barve.

Vedno se vozite z motorjem ob predpostavki, da vas drugi vozniki ne vidijo, ne glede na to, kako blizu ste.

Smerniki

Samoizklopni smerniki niso postali standard pri motociklih vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja in še danes je veliko motociklov na cestah brez njih. Bodite pozorni, da izklopite smernik v primeru, da ni samoizklopni.

Manjša motnja za voznika bi lahko bila velika nevarnost za motorista

Motoristi lahko nenadoma spremenite hitrost ali prilagodite svoj položaj znotraj voznega pasu glede na cestne in prometne razmere, kot so luknje, gramoz, mokre ali spolzke površine, šivi pločnika, železniški prehodi in pločniki. Bodite pozorni na sovoznike! In teh sprememb ne delajte brez prepričanja v pravilnost odločitve.

Posebej skrbno ravnajte s križišči.

Na križiščih se zgodi veliko prometnih nesreč, ki vključujejo avtomobile in motorna kolesa. Vedno upoštevajte varnostni protokol za križišče vsakič, ko se približate enemu: popolnoma se ustavite, si oglejte in upoštevajte postavljene prometne znake in signale, poglejte v obe smeri za in nadaljujte počasi.

Čeprav se morda zdi, da je na enem pasu dovolj prostora tako za avtomobil kot za motocikel, ne pozabite, da vi potrebuje prostor za varno manevriranje.

Zakaj ste lahko kaznovani?

  • Po novih zahtevah je motorist dolžan položiti na asfalt obe nogi.
  • Nevarna vožnja (nenadna preureditev, naglo zaviranje) lahko zdaj motoristom odvzamejo pravice in dodelijo visoke globe, ne le tistim, ki so ustvarili izredne razmere, ampak tudi tistim, ki se umirjeno premikajo med vrstami.
  • Zavarovanje – običajno se motoristi zavarujejo za poletje/jesen. V kolikor se vozite v času, ko niste zavarovanji, vas čaka globa.
  • Previdnost pri prehitevanju – nepravilna prehitevanja kar kličejo k kaznim.
  • Prehitra vožnja – seveda tudi motoriste ujame radar

Celoten izbor razlogov, zaradi katerih se motoriste lahko kaznuje, je precej domiseln, a smiseln. Z eno besedo, poskrbite zase na cesti! Motorist pogosto utrpi najhujše posledice.

Dvakrat poglej in si reši življenje!

Dogodki

Zakoni so zato, da jih spoštujemo. Na cesti pa so najbolj pomembni zakoni varne vožnje, saj z neprimerno vožnjo ne ogrožamo zgolj sebe temveč tudi ostale udeležence prometa. Varnost mora biti glavna skrb, še posebej pa previdnost ni odveč, ko si v poletnih mesecih avtomobili in motorji množično začnejo deliti cesto.