Search
Close this search box.

Trgovska centra v Slovenj Gradcu in na Ravnah imata novega lastnika

Veriga nakupovalnih centrov Qlandia, kamor med drugim spadata tudi Qcenter Slovenj Gradec in manjše nakupovalno središče Ravne na Koroškem, ima novega lastnika. Avstrijska nepremičninska družba Supernova se je z ameriškim nepremičninskim skladom Lone Star RealEstate Fund po dolgotrajnih pogajanjih le dogovorila o nakupu nepremičnin o nakupu nepremičnin, ki so v lasti družbe Centrice, poroča spletni portal Siol.

Preberite tudi: Slovenjgraški Merkur ima novega lastnika

Avstrijska družba Supernova je tako postala lastnica sedmih nakupovalnih centrov Qlandia, in sicer v Novem mestu, Novi Gorici, Kranju, Mariboru, Kamniku, Krškem in na Ptuju. Šestih Qcentrov; na Ptuju, Jesenicah, v Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Škofja Loki in Slovenski Bistrici ter šestih manjših nakupovalnih središč (retail centrov v angl.), ki se nahajajo v Mariboru, Metliki, Novem mestu, Ravnah na Koroškem in Slovenskih Konjicah.

Po navedbah Siola ima Supernova trenutno v lasti več kot 80 trgovskih centrov in drugih nepremičnin v Avstriji, Sloveniji, na Hrvaškem, Slovaškem in v Romuniji. Njihova tržna vrednost presega 1,2 milijarde evrov. Supernova najemnikom oddaja za skupaj več kot milijon kvadratnih metrov trgovskih površin.

Koliko bo Supernova plačala za 19 trgovskih centrov, še ni znano. Po zadnjih podatkih pa jih je podjetje Centrice v bilancah vrednotilo na okoli 267 milijonov evrov. Njihova tržna oziroma poštena vrednost je verjetno bistveno višja, saj so jo leta 2017 ocenjevali na deset odstotkov višje, navaja portal.

V vsakem primeru pa bo po navedbah Siola ameriški sklad moral poplačati za okoli 258 milijonov evrov posojil, s katerimi je leta 2016 financiral nakup. Dobil jih je pri londonski družbi Situs Asset Management, ki nastopa kot agent bank upnic. Iz letnega poročila podjetja Centrice Real Estate Ljubljana izhaja, da jim je denar v celoti posodila ameriška banka JP Morgan.

Spletni portal Siol tudi piše, da bodo Avstrijci tako prevzeli 19 centrov, ki imajo skupaj za več kot 200 tisoč kvadratnih metrov trgovskih površin. S tem bodo dokončno utrdili vlogo vodilnega igralca na trgu nakupovalnih središč v regiji. To pa v Slovenijo in države jugovzhodne Evrope še bolj odpira avstrijskim trgovcem in drugim podjetjem, kot je Spar, največji konkurent Mercatorju v Sloveniji. Z nemškim trgovcem s tehnično opremo OBI ima medtem Supernova sklenjeno dolgoročno partnerstvo.

Po podatkih Siola pa je Supernova od Mercatorja že lani jeseni kupila deset nakupovalnih središč v Sloveniji. Za to je odštela 116 milijonov evrov, napovedala pa je še za dodatnih 10 milijonov evrov vlaganj. S povezano družbo M2 je v Sloveniji že zgradila približno ducat trgovskih objektov, med katerimi je najbolj znana naložba v center Supernova na Rudniku v Ljubljani, vredna več kot 50 milijonov evrov. Zanimala se je tudi za naložbo v trgovsko središče v ljubljanskih Stožicah.

Vir: https://siol.net