Search
Close this search box.

Slovenjgraški Merkur ima novega lastnika

Kot navaja spletni portal Siol.net, imajo nekatera Merkurjeva trgovska središča, ki so bila do zdaj v lasti ameriškega sklada HPS Investments Partners s sedežem v New Yorku, ki je leta 2017 prevzel tudi Merkurjevo trgovsko dejavnost, novega lastnika.

Po podatkih omenjenega portala je 15 trgovskih središč kupil ameriški sklad LCN Capital Partners, prav tako s sedežem v New Yorku, ki naj bi zanje plačal sto milijonov evrov. Po navedbah spletnega portala Siol.net pa je s sklenitvijo posla, ki je bil končan pred nekaj tedni, novega lastnika dobilo 15 od skupno 23 trgovskih središč, med drugim Merkurjev center v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Velenju, Slovenj Gradcu in še nekateri centri v drugih večjih slovenskih mestih.

Novega lastnika so dobili: Merkur Ljubljana Vižmarje, Merkur Radomlje Jarše, Merkur Maribor, Merkur Mojster Maribor, Merkur Celje Hudinja, Merkur Novo Mesto Bršljin, Merkur Ptuj, Merkur Murska Sobota, Merkur Slovenj Gradec, Merkur Velenje, Merkur Škofja Loka, Merkur Nova Gorica, Merkur Mojster Nova Gorica, Merkur Lesce in Merkur Litija.

Sklad, ki ima sicer v upravljanju za dve milijardi dolarjev sredstev, je po navedbah Siola v zadnjem obdobju precej dejaven na evropskem trgu. Lani so v mestu Aberdeen na Škotskem za skoraj 130 milijonov evrov kupili poslovni kompleks, ki stoji ob letališču, v njem pa ima sedež norveška energetska skupina Aker Solutions, ki upravlja naftne ploščadi v Severnem morju. Konec leta 2017 so za 60 milijonov evrov kupili poslovno stavbo v Lódžu na Poljskem. V začetku leta 2017 pa sedež banke ING v Amsterdamu na Nizozemskem. Portal med drugim navaja, da je sklad LCN Capital Partners še pred bankrotom Agrokorja od hrvaškega koncerna odkupil tudi nekatera njegova trgovska središča in mu jih oddal nazaj v najem. Na podoben način je bil izpeljan posel v Sloveniji.

Kot pišejo na spletni strani Siol.net, se je sprememba lastništva Merkurjevih trgovskih središč zgodila v tišini, čeprav gre za do zdaj enega od največjih nepremičninskih poslov pri nas. Po vrednosti je tudi povsem primerljiv z nedavno prodajo Mercatorjevih centrov, ki jih je za 116 milijonov evrov kupila avstrijska Supernova, še navaja Siol.

Dogodki