Nacionalni preiskovalni urad na 58 hišnih preiskavah zaradi sumov zlorabe položaja in pranja denarja

Nacionalni preiskovalni urad skupaj s kriminalisti iz sektorjev kriminalistične policije z vseh policijskih uprav v Sloveniji je včeraj, 21. marca 2023, izvajal večje število operativnih aktivnosti, med drugim 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica.

Preiskujejo sum storitve 21 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), 21 kaznivih dejanj pranja denarja po 245. členu KZ-1 in enega kaznivega dejanja hudodelskega združevanja po 294. členu KZ-1.

Kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so storjena na škodo več gospodarskih družb z območja celotne Slovenije. Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana. Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša več kot 5 milijonov evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih je sodelovalo skupno 57 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 155 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav.

V zadevi sta bili v okviru predkazenskega postopka ustanovljeni tudi specializirana preiskovalna skupina s Finančno upravo Republike Slovenije in Uradom RS za preprečevanje pranja denarja ter skupna preiskovalna skupina (ang. Joint investigation team – JIT) z varnostnimi organi Bosne in Hercegovine.

Hkrati poteka tudi 13 hišnih preiskav na območju Bosne in Hercegovine .

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za pranje denarja do 8 let in za hudodelsko združevanje od 3 mesecev do 8 let.

Uslužbenci bosansko-hercegovske Državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa) so včeraj v okviru mednarodne akcije, imenovane ATM, začeli preiskovati poslovne in stanovanjske prostore ter premičnine na 13 lokacijah na območju Sarajeva in Zenice. Pridržanih je osem oseb, je na svoji spletni strani poročal časnik Dnevni avaz.

Preiskave potekajo zaradi sumov, da so bila storjena kazniva dejanja s področja organiziranega kriminala in pranja denarja. Preiskave potekajo v okviru skupnih aktivnosti Sipe in bosanskega tožilstva ter slovenskega specializiranega državnega tožilstva in policije, ki so se začele februarja lani.

Po navedbah spletne strani časnika Oslobođenje naj bi med drugim preiskovali prenose denarja iz Slovenije v BiH ter nazaj iz BiH v Slovenijo v okviru domnevno fiktivnih poslov v gradbeništvu in drugih dejavnostih.

Po informacijah slovenskega spletnega portala N1 so preiskave povezane z gradbenimi podjetji in z izdajanjem fiktivnih računov domnevno za opravljanje gradbenih del. Podjetja v BiH naj bi podjetjem v Sloveniji izdajala fiktivne račune, ta denar pa naj bi se potem v gotovini vrnil v Slovenijo. Po informacijah portala naj bi se ga precej dvigovalo z bosanskimi bančnimi karticami na bankomatih v Sloveniji. V Sloveniji je ena oseba pridržana, po informacijah N1 naj bi šlo za žensko.

Spletni portal Necenzurirano piše, da naj bi bil po informacijah iz več virov med osumljenimi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija. Zakaj je v preiskavi, ni znano, poroča portal in dodaja, da je družba FC Olimpija konec leta 2018 nakazala 30.500 evrov slovenskemu podjetju Leka, to pa naj bi denar prejelo na račun v BiH. Podjetje Leka, ki ga je vodil Haris Hećo, je že tri leta v stečaju. Pred tem je prejelo za več sto tisoč evrov nakazil od različnih slovenskih podjetij, ki so jih štiri osebe iz Slovenije dvigovale v gotovini, piše portal.

Mandarić je za spletni portal Siol.net zanikal vpletenost v nezakonite posle. “Vedno sem posloval v skladu z zakoni in se nikoli nisem ukvarjal s pranjem denarja. Ves denar sem zaslužil s poštenim trdim delom in legalnimi posli,” je povedal.

V preiskavi naj bi bil po navedbah Necenzurirano tudi Mihael Strmljan, lastnik skupine Aktiva. Ta naj bi denar nakazovala tudi slovenskemu podjetju Lumnia, ki ga vodi Samir Ićanović, državljan BiH iz Zenice. Denar naj bi se pretakal tudi prek še enega njegovega slovenskega podjetja Prekopal, ki naj bi dobivalo denar v BiH od drugih podjetij, hkrati pa tja nakazovalo denar s svojega računa v Sloveniji.

Kriminalisti naj bi preiskovali več gradbenih podjetij, med njimi V3, ki naj bi podjetju Lumnia na bančni račun v BiH nakazalo skoraj milijon evrov, piše portal.

Besedilo: Policija.si in STA