Search
Close this search box.

S petkom v zaprtih javnih prostorih dovoljena ena stranka na 30 kvadratnih metrov

Vlada je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati en dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

O tem, da je danes vlada na dopisni seji potrdila sprostitev nekaterih dodatnih dejavnostih, pri katerih zaradi narave dela obstaja zelo majhna možnost prenosa okužbe, delo pa bo lahko potekalo le pod določenimi pogoji, smo že poročali TUKAJ, zdaj pa je znanih nekaj več podrobnosti, ki stopajo v veljavo že jutri.

V odloku, ki je bil z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 sprejet že 24. oktobra 2020, so v 2. členu navedene določene izjeme, h katerim se s sprejetjem tega odloka dopolnijo še sledeče:

  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago,
  • specializirane otroške trgovine,
  • specializirane prodajalne za prodajo motornih vozil in koles,
  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo pohištvo,
  • storitve pedikure ter
  • storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Trgovski centri morajo zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru, hkrati pa je potrebno upoštevati tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno trgovino v sklopu trgovskega centra in imeti ločen vhod in izhod za stranke. Upoštevanje teh pogojev zagotovi upravljavec trgovskega centra oziroma odgovorna oseba posamezne trgovine.

Ponudba ter prodaja blaga in storitev potrošnikom je dovoljena le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ter razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Pri opravljanju dejavnosti se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ. Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje navodil.

Pri izvajanju nadzora nad pogoji iz tega odloka ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti.

Ob zaostrovanju epidemioloških razmer v državi je vlada 17. oktobra v regijah na rdečem seznamu prepovedala opravljanje gostinske dejavnosti v lokalih ter ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. 24. oktobra se je z zaostrovanjem odloka stanje vrnilo na tisto, podobno spomladanskemu; med drugim so vrata po vsej državi morali zapreti hoteli, frizerski in kozmetični saloni, bazeni, avtopralnice, igralnice, kinematografi, kulturne ustanove in podobno.

Odprte so lahko ostale prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski.

Dovoljeni so bili tudi osebni prevzem blaga in hrane ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Konec oktobra je nato vlada odlok nekoliko sprostila in dovolila nekaj dodatnih storitev, ki so lahko opravljene z minimalnim stikom s potrošniki, med drugim gradbena, vzdrževalna in montažna dela, servis in popravila tehničnega blaga. Med izjeme je takrat vlada dodala tudi knjižnice, pod določenimi pogoji pa tudi dimnikarske storitve.

Doslej je sicer veljalo, da je v zaprtih javnih prostorih dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov. Ta pogoj se bo torej s petkom zaostril.

Upravičenost ukrepov vlada preverja na vsakih sedem dni in takrat odloča o morebitnem podaljšanju ali ukinitvi.

Vir: www.gov.si, STA

Dogodki

Vlada je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati en dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.