Vlada sprostila nekatere storitvene dejavnosti

Z jutrišnjem dnem se dovoli izvajanje nekaterih dejavnosti, pri katerih obstaja zaradi narave dela zelo majhna možnost prenosa okužbe. Dovoli se storitev pedikure, fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstva in zlatarstva, je na popoldanski novinarski konferenci povedala državna sekretarka na MGRT Ajda Cuderman.

Vlada je potrdila sprostitev nekaterih dodatnih dejavnostih, pri katerih zaradi narave dela “obstaja zelo majhna možnost prenosa okužbe”, je pojasnila Cudermanova. Delo bo lahko potekalo le pod določenimi pogoji.

Od jutri se mora v vseh zaprtih prostorih zagotavljati omejitev 1 stranke na 30m2 ali ene stranke na prostor, če je prostor manjši od 30m2. Trgovine bodo morale imeti ločen vhod in izhod, razkuževanje rok za stranke ob vstopu in izstopu ter redno prezračevanje prostorov, v katerih se izvaja dejavnost.

Odprle se bodo lahko otroške trgovine, tiste s pohištvom, avtomobili, pa tudi saloni, ki ponujajo pedikuro, storitve s področja fotografske dejavnosti, zlatarne, fotokopirnice itd.

Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo ter potrebno opremo za varno opravljanje dela, kot to določajo ostala priporočila.

V času prvega zaprtja so imele kozmetičarke – pedikerke največ telefonskih klicev starejših ljudi, ki imajo težave z nohti (vraščeni nohti, otiščanci, kurja očesa, razpoke, zadebeljeni nohti, glivični nohti). Starejši ljudje si težko ali si celo ne morejo sami urejati nohtov in stopal, prav tako strokovno nego potrebujejo sladkorni bolniki, ki imajo specifične težave prav na nogah, je pojasnila sekretarka in dejala, da so s tem razlogom omogočili pedikuro kot izjemo.

V zvezi s pedikuro je še poudarila, da “se ve, zaradi katerega pogoja je bilo to sproščeno”. Pedikura se sprošča izrecno in zgolj zaradi starejših občanov. Ti imajo stanja, ki so lahko potencialno resna in povzročajo dodatno obremenitev zdravstvenega sistema – otiščanci, vraščeni nohti, diabetična stopala. Pedikerji se odpirajo s tem namenom,” je odgovorila na vprašanje, ali je torej pedikura dovoljena le starejšim.

Dovoljeno bo tudi delovanje specializiranih otroških trgovin, ki prodajajo opremo za male in mlajše otroke in doječe matere.

Sprošča se tudi prodaja blaga v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, vrata bodo lahko odprle specializirane prodajalne motornih vozil in koles, prodajalne pohištva, storitve na področju fotografske dejavnosti, urarstva in zlatarstva ter fotokopirnice.

Na vprašanje, kdaj se bodo lahko sprostile tudi druge storitve, denimo kozmetične ali okulistične, je Cudermanova odgovorila, da bo to mogoče šele “ob ugodnih pogojih”.

Podrobnosti Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom najdete TUKAJ.

Vir: Vlada RS, STA