Search
Close this search box.

Na URI – Soča v uporabo predali novo napravo za robotizirano vadbo hoje

Na URI Soča so ob obisku ministra za zdravje Sama Fakina v uporabo svečano predali novo napravo za robotizirano vadbo hoje – lokomat. To je že drugi lokomat v URI Soča. Nakup je bil nujno potreben zaradi preobremenjenosti prvega; z novo napravo bodo pacientom zagotovili še druge in nadgrajene možnosti terapije, poroča Dnevnik.

Minister za zdravje Samo Fakin je pred dnevi s sodelavci obiskal Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča (URI – Soča), kjer je skupaj z generalnim direktorjem mag. Robertom Cugljem in strokovno direktorico prof. dr. Heleno Burger v uporabo predal novo robotizirano napravo za vadbo hoje Lokomat. Naprava bo bistveno prispevala k učinkovitejši rehabilitaciji pacientov. Namenjena je vadbi gibalnih funkcij s podprto, avtomatizirano in računalniško vodeno hojo.

Minister za zdravje Samo Fakin je ob tem povedal: »Uvajanje novih medicinskih tehnologij in načinov zdravljenja je pomembno, če želimo, da imajo pacienti v Sloveniji kar najboljše možnosti zdravljenja. Zato me veseli, da smo na Ministrstvu za zdravje lahko financirali nov Lokomat v višini skoraj 400 tisoč evrov. S tem bo najmanj 200 oseb na leto deležnih terapije z robotizirano vadbo hoje in predvsem zgodnje in celostne rehabilitacije. Nove tehnologije uvajajo nove načine zdravljenja, ki izboljšujejo zdravstveno oskrbo pacientov, a hkrati povsod po svetu povečujejo stroške za zdravstvo. Zato je še posebej pomembno vrednotenje zdravstvenih tehnologij (agl. HTA). Z njim ocenimo relativne učinkovitosti in dodane vrednosti zdravil, medicinskih pripomočkov in drugih zdravstvenih tehnologij. Rezultati vrednotenja zdravstvenih tehnologij služijo kot osnova za nadaljnje ekonomske ocene izdelka ali storitve ter podpirajo nadaljnje odločitve glede cen in financiranja izdelkov in storitev iz javnih sredstev. Ministrstvo za zdravje skupaj z JAZMP in NIJZ zato sodeluje v evropskem projektu, saj bodo skupne ocene kasneje implementirane na nacionalnem nivoju.«

Nov Lokomat v višini skoraj 400 tisoč evrov je financiralo Ministrstvo za zdravje.

V URI – Soča bodo Lokomat uporabljali v programu rehabilitacije otrok in odraslih s hudo omejitvijo gibanja, predvsem: otrok s cerebralno paralizo s prevladujočo motnjo gibanja; otrok in odraslih po nezgodni možganski poškodbi; otrok in odraslih po delni poškodbi ali drugi okvari hrbtenjače; otrok in odraslih po hipoksično-ishemični okvari možganov in drugimi akutnimi ter kroničnimi obolenji možganov in hrbtenjače.

Njegova prednost je, da omogoča fiziološko in biomehansko pravilen način hoje tudi pri najbolj prizadetih pacientih. To olajša lažji in bolj naraven prehod iz začetne faze rehabilitacije, kjer poteka vadba hoje na Lokomatu, v osrednjo fazo rehabilitacije brez podpore robotizirane naprave. Obenem pa Lokomat omogoča učenje pravilnejše in bolj učinkovite hoje tudi osebam, ki zaradi okvare živčevja hodijo nepravilno, asimetrično, okorno in napeto.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Dogodki

Več iz istega kraja