Search
Close this search box.

Proslava v Slovenj Gradcu: “Obljubimo si: Nikoli več vojne in sovraštva”

Mestna občina Slovenj Gradec je drevi v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu pripravila osrednjo občinsko proslavo ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju.

»Brez upora ne bi bili na pravi strani zgodovine in ne bi prispevali k temu, da so bile premagane nemške, italijanske in druge okupacijske sile,« je v slavnostnem nagovoru poudaril Vinko Vrčkovnik, predsednik Združenja za ohranjanje vrednot NOB Mislinjske doline.

»Brez takratnega upora bi bila pot do samostojne in demokratične Slovenije še bolj strma ali pa sploh nemogoča. Zato me kot človeka ter predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Mislinjske doline in hkrati veterana vojne za Slovenijo toliko bolj žalostijo nenehni poskusi zmanjševanja pomena nastanka in vloge Osvobodilne fronte in partizanskega gibanja,« je rekel Vinko Vrčkovnik.

Nadaljeval je, da je vsakršno poveličevanje fašizma in nacizma in njunega zločinskega sistema ter izdajstva domovine obsojanja vredno ter v demokratični družbi nepredstavljivo in nesprejemljivo.

»Za nekatere je moteča tudi rdeča zvezda, simbol miru, svobode, uporništva in naših partizanov. Radi bo jo prepovedali, izbrisali iz našega spomina in celo ukinili. Po sodni poti bi radi prepovedali tudi Zvezo združenj borcev, ker ohranjamo spomin na narodnoosvobodilni boj in ker se upiramo podtikanju ter širjenju laži,« je nadaljeval.

Opozoril je, da smo Slovenci v času osamosvajanja zmogli stopiti skupaj, ne glede na politično pripadnost in nazorsko prepričanje. »Le zakaj tega ne zmoremo zdaj, v svobodi in miru?« se je vprašal Vrčkovnik. »Morda zato, ker ne znamo več slišati in poslušati. Ne znamo in nočemo odpuščati, pogledati v oči. Povedati v obraz, kar si mislimo. Ker nam vedno bolj manjka vrednot, kot so spoštovanje, poštenost, hvaležnost, strpnost, sočutje, tovarištvo in domoljubje, ki bi moralo biti vrednota vseh generacij in naroda kot celote«.    

Slavnostni govornik je spomnil tudi na vojno, ki divja streljaj od nas in ki je pretresla svet, povzročila krizo globalnih razsežnosti in pobijanje nedolžnih civilistov. »Zato ne smemo pozabiti, še manj pa dovoliti, da se kaj podobnega ponovi na naši tleh,« je poudaril Vrčkovnik in se zahvalil vsem podobno mislečim ter domoljubnim in veteranskim organizacijam za ohranjanje tradicije NOB, slovenske osamosvojitvene vojne in krepitev narodne zavesti med ljudmi.

»Naša skupna prizadevanja so v zadnjih letih rodila kar nekaj dosežkov. Eden večjih je Spominski park v Šmartnem, posvečen vsem žrtvam vojn in hkrati spomin in opomin mlajšim generacijam,« je spomnil  in nagovor sklenil z besedami: »Obljubimo si: Nikoli več vojne in sovraštva«.

V kulturnem programu so sodelovali: Koroški oktet, dijaki Gimnazije Slovenj Gradec in učenci Glasbene šole Slovenj Gradec.

Vir: MO Slovenj Gradec

Dogodki

Mestna občina Slovenj Gradec je drevi v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu pripravila osrednjo občinsko proslavo ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju.