Search
Close this search box.

MePZ župnije Črna pripravil koncert, posvečen 20-letnici KD Franc Piko in 45-letnici zbora pod vodstvom Simona Potočnika (FOTO)

V petek je v Črni na Koroškem potekal zelo dobro obiskan Letni koncert MePZ župnije Črna na Koroškem, posvečen 20-letnici KD Franc Piko in 45-letnici MePZ župnije Črna na Koroškem pod vodstvom Simona Potočnika.

V župnijski cerkvi sv. Ožbolta v Črni na Koroškem so na letošnjem koncertu poleg MePZ župnije Črna na Koroškem zapele tudi Zdovčeve dečve ter sopranistka opernega zbora SNG Maribor Terezija Potočnik Škofič in organist ter član opernega zbora SNG Maribor Marko Škofič. Kot recitator se je predstavil Jože Potočnik, program pa je povezovala Vesna Burjak.

Zdovčeve dečve

Pri tem naj spomnimo, da je bilo na pobudo pevcev MePZ župnije Črna na Koroškem leta 2002 ustanovljeno Kulturno društvo Franc Piko Črna na Koroškem. Ustanovni zbor društva je bil 1. februarja 2002, v gostišči Drofelnik, v Črni na Koroškem. Društvo so poimenovali po dolgoletnem organistu in zborovodji Francu Piku, ki je več kot 40 let predano posvečal svoje življenje glasbi in kulturi v Črni na Koroškem.

V kulturno društvo so vključene štiri sekcije: MePZ župnije Črna na Koroškem, MoPZ Utrip, Mladinska sekcija in Črnjanski harmonikaši. Društvo deluje kot povezovalni člen med sekcijami. Trenutno je v društvo vključenih 61 članov. Že v prvem letu delovanja jim je uspelo prenoviti prostore v »Mežnariji« in tako omogočiti dobre pogoje za delovanje društva in sekcij. V dvajsetletnem obdobju, so v sodelovanju z ZKD Črna na Koroškem, kamor je vključeno tudi Kulturno društvo »Franc Piko«, organizirali preko 160 nastopov. Gostili so mnoge zbore in skupine, od blizu in daleč ter tudi iz zamejstva.

Ko je leta 1977 umrl zadnji organist iz družine Piko, katere člani so vrsto let (145) vzgajali pevce v Črni, je taktirko v svoje roke prevzel Simon Potočnik, ki pevski zbor vodi še danes, hkrati pa je tudi predsednik KD Franc Piko. Cerkveni MePZ nadaljuje tradicijo cerkvene glasbe, tako na koru, kot na shodih ob lepih nedeljah in praznikih, v svoj repertoar pa vključuje tudi narodne, domoljubne in umetne pesmi.

Udeležuje se vsakoletnih srečanj cerkvenih zborov Mežiške doline ter sodeluje v življenju kraja in tudi širše. Vsako leto pripravi dva samostojna koncerta v domači cerkvi. Udeležuje se prireditve Od Pliberka do Traberka, kjer je iz strokovnih ocen razvidno, da zbor iz leta v leto napreduje, kar so ponovno dokazali na petkovem koncertu, ki je v črnjansko cerkev privabil številne obiskovalce od blizu in daleč.

FOTOGALERIJA

V petek je v Črni na Koroškem potekal zelo dobro obiskan Letni koncert MePZ župnije Črna na Koroškem, posvečen 20-letnici KD Franc Piko in 45-letnici MePZ župnije Črna na Koroškem pod vodstvom Simona Potočnika.