Search
Close this search box.

Na Ravnah prihodnje leto načrtovan začetek gradnje centra skupnostnih storitev

Prihodnje leto bodo na Ravnah na Koroškem po napovedih začeli prvo fazo gradnje centra skupnostnih storitev KO-RA. Ta faza zajema obnovo gradu Javornik in gradnjo prizidka s 35 posteljami za začasne namestitev. Naložba je v prvi fazi vredna 1,4 milijona evrov, je povedal ravenski župan Tomaž Rožen, ki je danes predstavil še druge projekte v občini.

Nosilec projekta KO-RA, ki ima predvideno še drugo fazo z gradnjo doma starostnikov z od 60 do 80 posteljami, je Koroški dom starostnikov, ki je največji dom starostnikov na Koroškem in že ima enoti v Črnečah in Slovenj Gradcu.

Evropska sredstva za prvo fazo gradnje centra KO-RA so že odobrena, ni pa Koroški dom starostnikov še podpisal pogodbe z ministrstvom za delo, je za STA povedal direktor doma Srečko Mlačnik. Kot je pojasnil, se namreč trenutno še spopadajo z okužbami z novim koronavirusom v domu v Črnečah, po umiritvi razmer pa se bodo po napovedih posvetili projektu KO-RA, za katerega imajo za prvo fazo tudi že pridobljeno gradbeno dovoljenje.

Po podpisu pogodbe z ministrstvom za delo bodo zaposlili nekaj zunanjih sodelavcev za vodenje projekta ter objavili razpis za izbiro izvajalca gradbenih in obrtniških del, je napovedal Mlačnik. Ob tem je poudaril, da je v nadaljevanju nujna tudi druga faza, s katero bi projekt celostno zaokrožili. Za to fazo trenutno viri financiranja še niso znani, prav tako še ni pridobljeno gradbeno dovoljenje.

Župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen pa je na današnji novinarski konferenci na daljavo v zvezi s tem povedal še, da je občina naročila statično presojo gradu Javornik, ki bo pokazala, ali je pred obnovo gradu potrebna tudi statična sanacija objekta.

Glede druge faze projekta, ki predvideva gradnjo doma starostnikov in vzpostavitev tudi drugih dejavnosti za starejše, pa je župan dejal, da računajo na sredstva države in EU. Niso pa več v okviru projekta gradnje centra KO-RA predvidena varovana stanovanja, kot so bila sprva.

Poleg gradnje centra KO-RA se v ravenski občini v prihodnjem obdobju obeta še več gradenj, predvsem na stanovanjskem področju. S pripravo prostorskih podlag občina omogoča, da bi se lahko v prihodnjem obdobju z zasebnimi in deloma tudi javnimi sredstvi zgradilo od 150 do 200 novih stanovanj v večstanovanjskih objektih. V Kotljah pa občina načrtuje prodajo 13 parcel za gradnjo stanovanjskih hiš. Župan je razpis napovedal v prvih mesecih prihodnjega leta.

Sicer pa bo največja naložba prihodnje leto na Ravnah gradnja novega vrtca, ocenjena na tri milijone evrov. Predvidoma še v tem mesecu bodo občinski svetniki obravnavali osnutek proračuna za prihodnje leto. Kot je danes povedal župan Rožen, med drugim na občini razmišljajo, da bi podjetjem, ki letos zaradi epidemije novega koronavirusa niso smela poslovati, v proračunu za 2021 zagotovili subvencijo v višini vplačanega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v letošnjem letu.

So pa najemniki občinski prostorov v ravenski občini že oproščeni plačila najemnin za čas, ko ne obratujejo. Letos bo to naneslo okoli 15.000 evrov, je povedal župan.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Darko
Darko
3 let nazaj

Cestitke Županu za razvoj Raven.

Dogodki

Prihodnje leto bodo na Ravnah na Koroškem po napovedih začeli prvo fazo gradnje centra skupnostnih storitev KO-RA. Ta faza zajema obnovo gradu Javornik in gradnjo prizidka s 35 posteljami za začasne namestitev. Naložba je v prvi fazi vredna 1,4 milijona evrov, je povedal ravenski župan Tomaž Rožen, ki je danes predstavil še druge projekte v občini.