Search
Close this search box.

Na Prešernov dan tradicionalno številne prireditve in brezplačni obiski kulturnih ustanov po vsej državi

Na današnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, bodo po državi potekale večje in manjše prireditve. Številne kulturne ustanove bodo danes za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata. Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku bo tradicionalno pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo pripravilo 38. tradicionalni recital Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku ob pesnikovem spomeniku na Prešernovem trgu v Ljubljani, novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu. V Kranju bo potekal tradicionalni Prešernov smenj.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko bo dopoldne položila venec k spomeniku Franceta Prešerna v Ljubljani. Zvečer se bo udeležila pogovora s Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo imela slavnostni nagovor.

Gardna enota Slovenske vojske bo dopoldne v imenu predsednice republike položila venec k Prešernovemu spomeniku v Ljubljani, predsednica republike Nataša Pirc Musar bo opoldne na Gradu Brdo priredila svečano kosilo v čast letošnjim Prešernovim nagrajenkam in nagrajencem.

Najvišja priznanja v slovenski umetnosti so podelil na predvečer praznika na državni proslavi v Cankarjevem domu. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk ter baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer. Skladove nagrade, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, pa so prejeli pesnica Miljana Cunta, dramska igralka Jana Zupančič, mezzosopranistka Nuška Drašček, stripar Ciril Horjak, scenaristka in režiserka Sara Kern ter grafični oblikovalec Tomato Košir.

Slovenskega kulturnega praznika se z različnimi prireditvami spominjajo tudi zamejski Slovenci v vseh štirih sosednjih državah, Avstriji, Hrvaški, Italiji in na Madžarskem, ter po svetu.

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, bo v Slovenj Gradcu postregel s pestrim programom. V četrtek, 8. februarja, vabljeni na:

V Koroškem pokrajinskem muzeju vas vabijo, da si brezplačno ogledate stalne in občasne razstave v muzejskih enotah Koroškega pokrajinskega muzeja:

  • 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷 𝗥𝗮𝘃𝗻𝗲 𝗻𝗮 𝗞𝗼𝗿𝗼š𝗸𝗲𝗺, Na gradu 2, Ravne na Koroškem, 𝗼𝗱 𝟵. 𝗱𝗼 𝟭𝟲. 𝘂𝗿𝗲
  • 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷 𝗥𝗮𝗱𝗹𝗷𝗲 𝗼𝗯 𝗗𝗿𝗮𝘃𝗶, Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi, 𝗼𝗱 𝟵. 𝗱𝗼 𝟭𝟲. 𝘂𝗿𝗲
  • 𝗥𝗼𝗷𝘀𝘁𝗻𝗮 𝗵𝗶š𝗮 𝗛𝘂𝗴𝗮 𝗪𝗼𝗹𝗳𝗮, Glavni trg 40, Slovenj Gradec, 𝗼𝗱 𝟵. 𝗱𝗼 𝟭𝟲. 𝘂𝗿𝗲
  • 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷𝘀𝗸𝗮 𝘇𝗯𝗶𝗿𝗸𝗮 𝗼 𝗮𝗻𝘀𝗮𝗺𝗯𝗹𝘂 Š𝘁𝗶𝗿𝗷𝗲 𝗸𝗼𝘃𝗮č𝗶, Ozka ulica 1, Slovenj Gradec, 𝗼𝗱 𝟵. 𝗱𝗼 𝟭𝟲. 𝘂𝗿𝗲
  • 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰, Glavni trg 24, Slovenj Gradec, 𝗼𝗱 𝟵. 𝗱𝗼 𝟭𝟵. 𝘂𝗿

Vabijo vas tudi 𝘃 𝗞𝗼𝗿𝗼𝘀̌𝗸𝗼 𝗴𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗷𝗼 𝗹𝗶𝗸𝗼𝘃𝗻𝗶𝗵 𝘂𝗺𝗲𝘁𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 𝘃 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰, kjer bodo imeli dan odprtih vrat – prost vstop med 9.00 in 19.00.

  • 𝟭𝟬.𝟬𝟬 𝗣𝗿𝗲𝗱𝘀𝘁𝗮𝘃𝗶𝘁𝗲𝘃 𝗸𝗮𝘁𝗮𝗹𝗼𝗴𝗮 𝗞𝗮𝘁𝗷𝗲 𝗙𝗲𝗹𝗹𝗲: 𝗦𝗸𝗿𝗶𝘁𝗼/𝗖𝗮𝗰𝗵𝗲́ :Katalog in razstavo bosta predstavila umetnica Katja Felle in kustos Jernej Kožar.
  • 𝟭𝟴.𝟬𝟬 𝗝𝗮𝘃𝗻𝗼 𝘃𝗼𝗱𝘀𝘁𝘃𝗼 𝗽𝗼 𝗿𝗮𝘇𝘀𝘁𝗮𝘃𝗶 𝗨𝘄𝗲 𝗕𝗿𝗲𝘀𝘀𝗻𝗶𝗸 – 𝗞𝗲𝗶𝘁𝗵 𝗥𝗼𝘄𝗲: 𝗚𝗹𝗮𝘀𝗯𝗮 𝗽𝗿𝗲𝗱 𝗶𝗻 𝘇𝗮 𝗼𝗯𝗷𝗲𝗸𝘁𝗼𝗺 / 𝗠𝗮𝗿𝗸𝗼 𝗕𝗮𝘁𝗶𝘀𝘁𝗮 – 𝗦𝗮𝘀̌𝗼: Po razstavi bo vodil kustos Marko Košan.

𝗥𝗔𝗭𝗦𝗧𝗔𝗩𝗘 𝗡𝗔 𝗢𝗚𝗟𝗘𝗗
– Katje Felle: Skrito/Caché
– Uwe Bressnik – Keith Rowe: Glasba pred in za objektom / Marko Batista – Sašo Vrabič: Razširjena različica
– Izbrana dela iz zbirke KGLU: Hommage á Tisnikar, Štefan Planinc

Obiščite tudi galerijsko trgovino, v kateri bodo na kulturni dan vse publikacije KGLU na prodaj z 20% popustom, med drugim sveži razstavni katalog Katje Felle: Skrito/Caché.

Lepo vabijo, da Prešernov dan – slovenski kulturni praznik preživite v KGLU.

𝗞𝗼𝗿𝗼𝘀̌𝗸𝗶 𝗽𝗼𝗸𝗿𝗮𝗷𝗶𝗻𝘀𝗸𝗶 𝗺𝘂𝘇𝗲𝗷, 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰 vas v 𝗰̌𝗲𝘁𝗿𝘁𝗲𝗸 𝗻𝗮 𝗣𝗿𝗲𝘀̌𝗲𝗿𝗻𝗼𝘃 𝗱𝗮𝗻, 𝟴. 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗼𝗯 𝟭𝟬.𝟯𝟬 vabi na 𝗦𝗽𝗿𝗲𝗵𝗼𝗱 𝗼𝗯 𝗺𝗲𝘀𝘁𝗻𝗲𝗺 𝗼𝗯𝘇𝗶𝗱𝗷𝘂.

Slovenj Gradec ima pestro in razgibano zgodovino. Ali veste, da se je na listini iz leta 1336 ohranil najstarejši primer slovenjgraškega mestnega pečata? Je kvadraten, kar je izjemno redka oblika tovrstnega pečata v našem in srednjeevropskem prostoru. Od konca 16. do konca 18. stoletja je mesto imelo še vsaj tri druge pečate, ki so bili različnih velikosti. Vse to in še več boste v družbi vodnice Nataše Škorjanc izvedeli na Sprehodu ob mestnem obzidju. Zbirno mesto je pred nekdanjo mestno hišo, pred Koroškim pokrajinskim muzejem. 

𝗞𝗼𝗿𝗼𝘀̌𝗸𝗶 𝗽𝗼𝗸𝗿𝗮𝗷𝗶𝗻𝘀𝗸𝗶 𝗺𝘂𝘇𝗲𝗷, 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰 in 𝗞𝗻𝗷𝗶𝘇̌𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗙𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮 𝗞𝘀𝗮𝘃𝗲𝗿𝗷𝗮 𝗠𝗲𝘀̌𝗸𝗮 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰 vas v 𝗰̌𝗲𝘁𝗿𝘁𝗲𝗸 𝗻𝗮 𝗣𝗿𝗲𝘀̌𝗲𝗿𝗻𝗼𝘃 𝗱𝗮𝗻, 𝟴. 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗼𝗯 𝟭𝟭. 𝘂𝗿𝗶 vabita v 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰, 𝗚𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶 𝘁𝗿𝗴 𝟮𝟰 na brezplačno delavnico 𝗠𝗹𝗮𝗱𝗶𝗺 𝘀𝗿𝗰𝗲𝗺.

Letos zaznamujemo 150. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti duhovnika in pisatelja Franca Ksaverja Meška. Predani duhovnik in velik domoljub je v štirih desetletjih delovanja v župniji pri Sv. Roku na Selah, kraju in okolici zapustil pomemben odtis, med velikani slovenske literature pa neizbrisen pečat. S številnimi prevedenimi deli je eden izmed slovenskih pisateljev, ki so najbolj prodrli v svet. Meško velja tudi za najizrazitejšega mladinskega pripovednika v novejšem slovstvu. Njegove najlepše mladinske črtice in povesti so zbrane pod naslovom Mladim srcem in v tem duhu bo potekal tudi ustvarjalni dopoldan z Darjo Hribernik in Leo Knez. Spoznali bomo Meška in motive iz njegovih del ter skupaj ustvarili barvite knjižne kazalke. Dogodek je namenjen družinam z otroki od 4. leta dalje.

𝗞𝗼𝗿𝗼𝘀̌𝗸𝗶 𝗽𝗼𝗸𝗿𝗮𝗷𝗶𝗻𝘀𝗸𝗶 𝗺𝘂𝘇𝗲𝗷, 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰 vas v 𝗰̌𝗲𝘁𝗿𝘁𝗲𝗸 𝗻𝗮 𝗣𝗿𝗲𝘀̌𝗲𝗿𝗻𝗼𝘃 𝗱𝗮𝗻, 𝟴. 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗼𝗯 𝟭𝟭.𝟯𝟬 𝘂𝗿𝗶 vabi v 𝗖̌𝗲𝘃𝗹𝗷𝗮𝗿𝘀𝗸𝗼 𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰𝗼 𝗟𝗲𝘃𝗼𝘃𝗻𝗶𝗸, 𝗦̌𝗼𝗹𝘀𝗸𝗮 𝘂𝗹𝗶𝗰𝗮 𝟯 na javno vodstvo po 𝗖̌𝗲𝘃𝗹𝗷𝗮𝗿𝘀𝗸𝗶 𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰𝗶 𝗟𝗲𝘃𝗼𝘃𝗻𝗶𝗸.

Po prenovi hiše v letih 2018 in 2019 smo v pritličnih prostorih stavbe postavili na ogled čevljarsko delavnico, ki s svojo vsebino predstavlja bogato obrtniško dediščino mesta. Z ambientalno postavitvijo smo se želeli čim bolj približati stanju, kakršno je bilo v delavnici po njeni zadnji prenovi v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Postavitev smo dopolnili z zgodbo o čevljarski delavnici in arheoloških izkopavanjih, ki so potekala istočasno s prenovo hiše. Vabimo vas, da se nam pridružite na javnem vodstvu ter spoznate zgodbo čevljarske družine Levovnik, ki je polnih 87 let skrbela, da so bili meščani preskrbljeni s čevlji. Po zbirki vas bo popeljala muzejska svetnica Brigita Rajšter. 

𝗞𝗼𝗿𝗼𝘀̌𝗸𝗶 𝗽𝗼𝗸𝗿𝗮𝗷𝗶𝗻𝘀𝗸𝗶 𝗺𝘂𝘇𝗲𝗷, 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰 𝗶𝗻 𝗞𝗻𝗷𝗶𝘇̌𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗙𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮 𝗞𝘀𝗮𝘃𝗲𝗿𝗷𝗮 𝗠𝗲𝘀̌𝗸𝗮 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰 vas v 𝗰̌𝗲𝘁𝗿𝘁𝗲𝗸 𝗻𝗮 𝗣𝗿𝗲𝘀̌𝗲𝗿𝗻𝗼𝘃 𝗱𝗮𝗻, 𝟴. 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗼𝗯 𝟭𝟳. 𝘂𝗿𝗶 vabita v 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗷 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰, 𝗚𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶 𝘁𝗿𝗴 𝟮𝟰 na literarni večer 𝗢𝗯 𝘁𝗶𝗵𝗶𝗵 𝘃𝗲𝗰̌𝗲𝗿𝗶𝗵.

Istoimenska zbirka Meškovih liričnih črtic, izdanih leta 1904, bo podlaga za literarni večer z interpretacijo najlepših odlomkov, ki govorijo o pisateljevih spominih na mater in prijatelje. Med njegove najtesnejše prijatelje je sodil tudi župnik Jakob Soklič, ki je kmalu po pisateljevi smrti leta 1964 v mestnem župnišču uredil spominsko sobo Franca Ksaverja Meška, ki jo danes ohranjamo v Muzeju Slovenj Gradec. Dogodek bomo sooblikovali z literati različnih generacij.

občini Vuzenica na praznik slovenske kulture, 8. februarja 2024, pripravljajo dogodek “Sprehod po kulturni dediščini občine.”

Ta edinstvena izkušnja bo omogočila, da bolje spoznate zgodovino, umetnost in zanimivosti. Skupaj boste odkrivali pomembne znamenitosti, arhitekturne bisere, ljudi in zgodbe, ki so oblikovale enega najstarejših krajev v Dravski dolini. S kratkim sprehodom po pomembnejših točkah kulturne dediščine želijo pokazati, da imajo tudi doma neprecenljivo bogato zgodovinsko zapuščino na katero morajo biti ponosni. Na posameznih točkah bo pripravljen tudi krajši kulturni program, ki bo zaobjel različne vidike kulture, poezijo, glasbo, likovno ter sakralno umetnost, snovno in nesnovno dediščino. Program bodo sooblikovali posamezniki in lokalna društva.

Sprehod, ki se bo pričel ob 9. uri na igrišču pri OŠ Vuzenica, je primeren za vse generacije in bo trajal predvidoma 2 uri.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v četrtek na Prešernov dan, 8. februarja 2024, ob 10. uri vabi v Muzej Ravne na Koroškem, Na gradu 2 na javno vodstvo po medinstitucionalni razstavi Jeklo za zeleno prihodnost.

Jeklo je material, ki ga je mogoče ponovno uporabiti in reciklirati, zato je jeklarska industrija pomemben del svetovnega krožnega gospodarstva. Recikliranje surovin v jeklarski proizvodnji sega že v 19. stoletje, danes pa slovenska jeklarska podjetja predelujejo izključno odpadne surovine in so trajnostno naravnana. Prizadevajo si, da bi proizvodnja in predelava jekla potekali s čim manjšimi vplivi na okolje. Današnja proizvodnja ‘zelenega’ jekla tako izhaja iz tradicije znanj in veščin, varnega dela in varovanja okolja, inovacij in tehnološkega posodabljanja, recikliranja surovin, optimiziranja in avtomatiziranja proizvodnje ter temelji na družbeni odgovornosti jeklarskih podjetij. Po razstavi bo vodila muzejska svetnica dr. Karla Oder.

Vir: STA in Koroški pokrajinski muzej

Dogodki

Na današnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, bodo po državi potekale večje in manjše prireditve. Številne kulturne ustanove bodo danes za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata. Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku bo tradicionalno pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi.