Search
Close this search box.

Vaupot: Pritiski na cepljenje so zelo veliki, cepiva ni dovolj. Klugler: Zaupajmo stroki in sledimo njihovim navodilom

Cepljenje proti covidu-19 smo v Sloveniji začeli konec decembra. Najprej so cepili stanovalce domov za starejše, sledili so najbolj izpostavljeni zaposleni v zdravstvu in domovih, nato pa drugi zdravstveni delavci in starejši prebivalci, ki ne živijo v domovih za starejše. V nekaterih zdravstvenih ustanovah so že v ponedeljek začeli cepiti z drugim odmerkom, med drugim tudi v slovenjgraškem, kjer so po besedah župana Tilna Kluglerja predvidene količine dobavljenega cepiva nižje od izraženega interesa.

Kot je včeraj za Koroške Novice dejala direktorica ZD Slovenj Gradec, so “pritiski na cepljenje zelo veliki. Cepiva ni zadosti, čeprav si tudi v ZD Slovenj Gradec želijo, da bi precepili vse prebivalce MO Slovenj Gradca in Mislinje. Vendar prosijo za potrpežljivost. Občanke in občane bodo o terminu cepljenja obvestili.

VIDEO: Izjava direktorice ZD Slovenj Gradec Marjete Vaupot, posneta 18. januarja 2021

Naj spomnimo, da je včeraj v Slovenijo prispela nova pošiljka cepiv proti covidu-19, pričakovano manjša kot pretekle tedne. Po besedah državnega sekretarja Jelka Kacina bo namenjena za drugi odmerek tistim, ki so že bili cepljeni. V Pfizerju in BioNTechu medtem zagotavljajo, da bo pošiljka manjša le ta teden in bodo že prihodnji teden dobavili prvotno predvidene količine.

Kot je za Koroške Novice dejal župan MO Slovenj Gradec so tudi v ZD Slovenj Gradec predvidene količine dobavljenega cepiva nižje od izraženega interesa, zato so pozvali ministrstvo, da jim nameni dodatna cepiva. V kolikor bi cepivo kje ostajalo, smo takoj zainteresirani za dodatna cepiva. Opozorili pa smo, da bi želeli, da bi črne regije, torej regije s slabo epidemiološko sliko, kamor sodi tudi Koroška, obravnavali posebej. Da bi nam namenili kakšen odmerek cepiva več in bi se na ta način še prej vrnili v zeleno območje, je pojasnil Klugler, ki je občane in občanke še enkrat pozval k cepljenju.

VIDEO: Izjava župana Tilna Kluglerja

Interes za cepljenje lahko sporočite po telefonu oziroma po elektronski pošti v ambulanto vašega osebnega zdravnika v ZD Slovenj Gradec ali na elektronski naslov cepljenje@zd-sg-si.

Nadaljnja navodila glede cepljenja boste prejeli s strani osebnega zdravnika, ko bo cepljenje glede na prednostne skupine izvedljivo.

Kot je pojasnila dr. Simona Lesnjak Dermol so do zdaj v ZD Slovenj Gradec cepili 70 odraslih zaposlenih, ki so do zdaj prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19. Večjih stranskih učinkov zaenkrat ne beležijo, je dejala Lesnjak Dermol in poudarila, da so hujši stranski učinki zelo redki.

Pri tem naj še omenimo, da bo predsednik vlade Janez Janša spremenjen načrt cepljenja zaradi spremenjenih dobav predstavil danes na novinarski konferenci, ki bo potekala na Brdu pri Kranju ob 16. uri .

Dogodki