Search
Close this search box.

Na Koroškem tudi po dveh tednih od ujme še intervencijska dela

Predvsem zaradi zemeljskih plazov nekatere koroške občine tudi dva tedna po ujmi še niso zaključile z intervencijskimi deli. Med drugim so v slovenjgraški občini našteli okoli 170 plazov, v dravograjski več kot 240. Nekatere občine sporočajo, da še potrebujejo prostovoljce in napovedujejo čistilne akcije. Po občinah je v teku ocenjevanje škode.

Na območju mestne občine Slovenj Gradec se je po zadnji ujmi sprožilo okoli 170 zemeljskih plazov. Občinske strokovne službe so skupaj z geologi doslej pregledale 60 najbolj nujnih plazov, ki ogrožajo stanovanjske objekte ter cestno in komunalno infrastrukturo.

Trenutno je največji in najbolj problematičen plaz na območju Ozar, ki ogroža več stanovanjskih hiš. Sledita plaza v Velunji in na območju Mrakovega hriba v Pamečah. Skrb vzbuja tudi plaz za stanovanjsko hišo v Suhem dolu. Prve dni ujme so na varno evakuirali 70 občanov, trenutno jih je evakuiranih še 14, 19 pa je takšnih, ki bodo morali nemudoma zapustiti svoje domove v primeru dežja, so danes objavili na občinski spletni strani.

V občini Dravograd imajo po ujmi evidentiranih kar 242 plazov, od teh so po podatkih župana Antona Preksavca do četrtka pregledali in sprejeli sanacijske ukrepe za 166 plazov. Še vedno je iz svojih bivališč v občini evakuiranih 35 oseb.

Intenzivna dela še naprej potekajo tudi na območju občine Ravne na Koroškem. Župan Tomaž Rožen opozarja, da so struge Meže, Suhe, Kotuljke, Strojnske reke, Uršljice in Črnega potoka še bistveno prepolne naplavin, tudi ob samih rekah je ogromno materiala, podrlo je veliko kamnitih zložb. Naplavine intenzivno čistijo, povprečno imajo v občini dnevno okoli 15 delovišč ob strugah, je povedal za STA.

“Prostovoljce še potrebujemo, a v manjši meri, za čiščenje posamičnih objektov,” je dejal. Ne morejo pa prostovoljci sodelovati pri sanaciji strug vodotokov in pri sanaciji plazov. V občini imajo po ujmi doslej evidentiranih 62 plazov. Trenutno so na zahtevo občine evakuirane še tri družine, nekaj družin pa se je zaradi nastalih razmer začasno odselilo na lastno željo.

Velika težava tudi v ravenski občini je vodooskrba, saj je bil daljinski vodovod prekinjen, tako da vodo zagotavljajo in začasnih virov. Po županovih podatkih težav pri dobavi plina v tej občini ni. So pa težave zaradi poškodovanih občinskih in gozdnih cest, zato je prioriteta tudi, da do začetka pouka uredijo prevoznost vseh cest.

Tudi iz nekaterih drugih občin, med drugim iz Črne, Mežice in Prevalj, sporočajo, da še vedno potrebujejo pomoč prostovoljcev pri odstranjevanju posledic ujme. V Mežici v soboto med 8. in 15. uro organizirajo čistilno akcijo. Prostovoljce, ki bodo k njim prihajali iz drugih občin, naprošajo, da svoj prihod predhodno najavijo s sporočilom SMS na telefonsko številko 070 199 806.

Čistilno akcijo v soboto organizira tudi štab civilne zaščite na Prevaljah. Tam sicer nemški prostovoljci danes zaključujejo gradnjo še drugega montažnega mostu v kraju, in sicer pri Petrolovi bencinski črpalki, promet čezenj pa bo stekel predvidoma v soboto oz. ko bodo ustrezno uredili še dovozno pot.

Precej škode je v ujmi utrpela tudi občina Podvelka, kjer so deževje in plazovi uničili veliko cest, poplavilo je več stanovanjskih hiš in ostalih objektov. Še vedno ni prevozna cesta do ene hiše, je za STA povedal župan Občine Podvelka Miran Pušnik.

Kljub temu da še vedno poteka odpravljanje posledic ujme, pa so se v podvelški občini odločili, da bodo v soboto izvedli načrtovano prireditev, imenovano Turistični dan Občine Podvelka. Organizirajo pohod, ob travnatem igrišču v kraju Brezno pa bodo kuhali “župo” in žgance in ob tem tudi tekmovali. Veliko bo tudi zabavnega in glasbenega dogajanja, prireditev pa bo imela tudi dobrodelno noto.

Dogodki

Predvsem zaradi zemeljskih plazov nekatere koroške občine tudi dva tedna po ujmi še niso zaključile z intervencijskimi deli. Med drugim so v slovenjgraški občini našteli okoli 170 plazov, v dravograjski več kot 240. Nekatere občine sporočajo, da še potrebujejo prostovoljce in napovedujejo čistilne akcije. Po občinah je v teku ocenjevanje škode.