Search
Close this search box.

Na Koroškem po odpuščanjih zdaj tudi že zaposlovanje

Epidemija covida-19 je negativno vplivala na zaposlitveno in socialno sliko Koroške. Predvsem marca in aprila se je povečal priliv med brezposelne, maja pa je že bilo nekaj tudi vrnitev k delodajalcem, prej v Avstriji kot pri nas, ugotavljajo koroški uradi za delo. Socialni delavci pa so predvsem v maju opazili več nasilja v družini.

Za 20 odstotkov več vlog za izredne denarne pomoči

Center za socialno delo Koroška zaznava povečane stiske prebivalstva zaradi posledic epidemije. Socialni delavci opažajo, da ljudi skrbi njihova finančna stabilnost v prihodnjem obdobju. Že sedaj pa beležijo povečanje števila vlog za izredne denarne socialne pomoči, potem ko so se nekateri že znašli v finančnih težavah zaradi izgube zaposlitve ali napotitve na čakanje na delo doma.

PREBERITE TUDI: V Tabu trenutno vprašljivih okoli sto delovnih mest

Na območni enoti centra Ravne na Koroškem so tako v marcu, aprilu in maju letos v primerjavi z enakim lanskim obdobjem prejeli za petino več vlog za izredno denarno pomoč, je za STA povedal direktor Centra za socialno delo Koroška Tadej Poberžnik. Kot je opozoril, se posledice neke krize na socialnem področju običajno pokažejo z zamikom.

Več so, predvsem v maju, socialni delavci zaznali nasilja v družini. Policisti so tako na primer maja letos na Koroškem izrekli osem ukrepov prepovedi približevanja določeni osebi, kraju ali območju, maja lani pa dva.

Ob tem je po Poberžnikovih besedah zaskrbljujoče, da gre večinoma za družinske skupnosti, pri katerih policija doslej nasilja v družini ni obravnavala. Prav tako ob obravnavi primerov nasilja v družini pogosteje kot lani ugotavljajo težave s prekomernim uživanjem alkohola in nedovoljenih substanc.

Medtem pa po razglasitvi konca epidemije socialni delavci posebno pozornost namenjajo obravnavam ob razpadih partnerskih skupnosti, saj v času epidemije večina obravnav na tem področju zaradi nedelovanja drugih ustanov ni potekala. Zaznavajo pa tudi stiske na področju institucionalnega varstva odraslih, saj izvajalci v času epidemije niso sprejemali uporabnikov.

V petih mesecih za 52 odstotkov več prijav brezposelnih kot lani

Podobno kot drugje po Sloveniji se je tudi na koroških uradih za delo zaradi posledic epidemije močno povečalo število prijav brezposelnih v evidence zavoda za zaposlovanje. Delo so izgubili tako zaposleni v podjetjih v Sloveniji kot Korošci, ki so zaposleni v Avstriji. Vzporedno s tem se je zmanjšalo tudi povpraševanje po delavcih in zaposlovanje brezposelnih.

Skokovit porast prijav brezposelnih je bil v marcu in aprilu, medtem ko se je maja število prijav v primerjavi z aprilom skoraj za polovico zmanjšalo. Na drugi strani je maja precej naraslo tudi število odjav zaradi zaposlitve, saj so se nekateri brezposelni že začeli zaposlovati nazaj pri delodajalcih, pri katerih so bili zaposleni pred odpovedjo zaposlitve. Prej so se začeli znova zaposlovati v Avstriji kot pa pri nas na Koroškem, je za STA pojasnila vodja koroških uradov za delo Jasmina Uršič.

V prvih petih mesecih letos se je v evidenco brezposelnih na koroških uradih za delo na novo prijavilo 1696 oseb, kar je za 580 oseb oz. 52 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. To je več kot v celotni Sloveniji, kjer je bilo omenjeno povečanje 50,4-odstotno.

Konec maja je bilo na Koroškem registriranih 2898 brezposelnih, kar je za 745 oseb oz. 34,6 odstotka več kot maja lani. V primerjavi z aprilom pa se je maja registrirana brezposelnost na Koroškem znižala za 14 oseb oz. 0,5 odstotka, medtem ko se je v Sloveniji maja v primerjavi z aprilom zvišala za dva odstotka.

PREBERITE TUDI: Regres, letni dopust in odsotnost z dela – kakšne so moje pravice?

Največji porast na novo prijavljenih brezposelnih na Koroškem je bil iz vrst zaposlenih v gostinstvu, trgovini, poslovni dejavnosti, logistiki in predelovalni dejavnosti, medtem ko trenutno delodajalci največ povprašujejo po čistilcih, strokovnih delavcih za zdravstveno nego in socialno oskrbo, gradbincih, voznikih, natakarjih in skladiščnikih. Čeprav je povpraševanje po delavcih maja letos naraslo, je tega v primerjavi z majem lani manj.

Glede na negotove razmere na trgu dela je napovedi za naprej težko podati, pravi Uršičeva. Poudarja, da je veliko odvisno od vladnih ukrepov in ukrepov za blažitev težav gospodarstva in globalnega trga dela. Verjetno je pričakovati zmanjšanje zaposlovanja v podjetjih, ki so vezana na avtomobilsko industrijo, možen je tudi upad zaposlovanja v predelovalni dejavnosti.

Okrnjeno delujejo družbe, vezane na avtomobilsko industrijo

Izvozno naravnano koroško gospodarstvo se po besedah direktorice GZS Koroške gospodarske zbornice Aleksandre Gradišnik ob padcu izvoznih in uvoznih aktivnosti v Evropi zelo usmerja na trge izven EU. Predelovalne dejavnosti se v tem času prizadevajo ohranjati proizvodnjo, okrnjeno pa delujejo družbe, ki so neposredno vezane na avtomobilsko industrijo. Pri storitvenih dejavnostih je najbolj na udaru področje turizma in gostinstva, hkrati pa tudi številna druga manjša storitvena in trgovska podjetja.

Predsednik koroškega regijskega Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei) Slovenije ter podpredsednik Skei Slovenija Vili Novak je za STA povedal, da razen že znanega odpuščanja 23 zaposlenih v družbi Tab Mežica druga odpuščanja v podjetjih iz panoge niso napovedana, prav tako bodo po napovedih v vseh podjetjih, v katerih deluje omenjeni sindikat, izplačali regres.

Dogodki