Search
Close this search box.

Kurja koža in pritajene solze: otvoritvena projekcija Filmskega tedna Evrope na Koroškem

Slikovito prizorišče Grajskega parka Ravne, kjer se urbana lepota negovane trate spaja s historično prežeto zgodovino grajskih zidov, je v petek, 21. avgusta, gostilo prvi kino pod zvezdami letošnje sezone Filmskega tedna Evrope na Koroškem.

»Izjemna zgodba, izjemen ambient, preprosto dober film,« je komentirala gledalka po ogledu francoske komične drame Posebni, ki je občinstvo vidno prevzela, saj je po koncu obsedelo v tišini.

FOTO: Nace Zavrl

»Kurjo kožo sem imela, krasen film,« je poročala druga obiskovalka, veliko pa jih je priznalo, da so zadrževali solze ali pa jim celo dali prosto pot. Ne le stereotipno čustvene ženske, tudi moški. Preplet komičnih situacij in občutljive tematike je pri koroškem občinstvu, ki ni moglo prehvaliti izbora filma, zadel pravo noto.

FOTO: Nace Zavrl

»Institucionalizacija ljudi z avtizmom, ki se jih obravnava po enem kalupu, kot da niso človeška bitja, ki so med seboj zelo različna, z zelo različnimi oblikami tega stanja, je prikazana neverjetno pronicljivo,« smo slišali. Film Posebni humorno izpostavlja težka družbena in socialna vprašanja sodobnega časa, ki jih skozi nenehno akcijo dogajanja razvija zgodba o Brunu in Maliku, dveh vzgojiteljih avtističnih otrok in mladostnikov. Na mednarodnem filmskem festivalu San Sebastián je leta 2019 dobil nagrado za najboljši film.

»Kaj še imate? Bodo tudi naslednji filmi tako dobri?« so bila vprašanja, naslovljena na organizatorje ob koncu večera.

Informacijska točka Europe Direct Koroška in razvojno podjetje A.L.P. Peca d.o.o. sta projekcijo filma Posebni organizirala v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem in ZKŠTM Ravne. Načrtovani sta še dve projekciji v sodelovanju z Občino Prevalje ter Krajevno skupnostjo Šentanel in Turističnim društvom Poljana:

  • 30. avgusta se bo na Šentanelu pri Marinu zavrtela nemška glasbena drama Lara,
  • 11. septembra bo pri kozolcu na Poljani avtokino, kjer bo na ogled romantična drama Hladna vojna.

Filmski teden Evrope je vseslovenska skupna akcija točk Europe Direct, ki z brezplačnimi projekcijami v letošnjem poletju gledalcem ponujajo vrhunske dosežke evropske kinematografije po različnih krajih: http://www.europedirect.si/sl/filmski-teden.

Europe Direct Koroška s Filmskim tednom Evrope na Koroškem vabi, da z brezplačnimi ogledi odličnih evropskih filmov tudi v tem kotičku Slovenije poletje zaključite filmsko.

Besedilo: Europe Direct Koroška

Dogodki

Slikovito prizorišče Grajskega parka Ravne, kjer se urbana lepota negovane trate spaja s historično prežeto zgodovino grajskih zidov, je v petek, 21. avgusta, gostilo prvi kino pod zvezdami letošnje sezone Filmskega tedna Evrope na Koroškem.