Search
Close this search box.

V Tabu trenutno vprašljivih okoli sto delovnih mest

 V mežiški družbi Tab, kjer so aprila zaradi zmanjšanja naročil odpustili 23 delavcev, ukrepe, ki jih je sprejela vlada za pomoč gospodarstvu, pozdravljajo, saj so prispevali k ohranitvi delovnih mest. A ker ukrepov, kot je čakanje na delo, po juniju ne bo več, je v Tabu glede na trenutno stanje naročil pod vprašajem okoli 100 delovnih mest.

“To rešujemo in bomo še reševali s premestitvami delavcev v okviru skupine Tab v Sloveniji, nepodaljševanjem pogodb za določen čas, upokojitvami, žal pa bodo morebiti potrebne tudi prekinitve pogodb,” so danes sporočili iz mežiške družbe in dodali, da se bodo trudili, da bo odpuščanja čim manj.

Želijo si tudi, da bi se zakonodaja glede upokojevanja vsaj v času koronske krize spremenila v smeri, da bi lahko delodajalec odločal, kdaj bo šel delavec, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, v pokoj, so dodali v podjetju, ki trenutno zaposluje okoli 700 ljudi.

Tab je marca beležil 10-odstotni padec poslovanja, aprila je bil padec okoli 50-odstoten, maja 30-odstoten, za junij pa pričakujejo od 20- do 30-odstotni upad. Zaradi tega je bilo aprila na čakanju okoli 370 ljudi, maja okoli 200, junija pa bo na čakanju okoli 90 ljudi. S podobnim upadom poslovanja se sooča tudi Tabovo hčerinsko podjetje v Makedoniji.

V poletnih mesecih ob sedanji situaciji izboljševanja razmer v Tabu pričakujejo zatišje, jeseni in pozimi pa pričakujejo, da se bo poslovanje pri štartnih baterijah vrnilo na staro raven, ob predpostavki, da bo zima mrzla in da ne bo nove krize, povezane s covidom-19. Pri industrijskih baterijah pričakujejo, da se bo situacija vrnila v stare tirnice s tri- do šestmesečnim zamikom.

Vsi veliki strateški projekti, med katerimi so tudi pogovori za začetku proizvodnje litij-ionskih baterij, so bili v času epidemije novega koronavirusa upočasnjeni, ne pa tudi zaustavljeni. “Vsi še tečejo naprej, so še živi,” so zapisali pri enem najuspešnejših koroških podjetji. Zaposleni v podjetju bodo junija prejeli regres v višini 1050 evrov, kar je manj, kot so prejemali minula leta.

Tab je danes sporočil tudi delne podatke o lanskem poslovanju, ko se je, kot kaže, prekinil nekajletni niz vsako leto boljših rezultatov. Družba je lani ustvarila 278 milijonov evrov prihodkov, pri čemer je prodala 3,1 milijona startnih baterij in 1,5 milijona industrijskih celic. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo EBITDA je v 2019 znašal 29,8 milijona evrov.

To je nekoliko manj kot v letu 2018, ko je Tab Mežica ustvaril 280,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo štiri odstotke več kot leto prej. EBITDA za 2018 je znašal 33,7 milijona evrov, čisti dobiček pa 26,4 milijona evrov, kar je bilo 17 odstotkov več kot v letu 2017.

Preberite še: Regres v koroških proizvodnjah: koliko komu in kdaj?

Dogodki