Search
Close this search box.

MO Slovenj Gradec ob dnevu OZN in 30. obletnici naziva “Glasnik miru” prireja proslavo

Listina o imenovanju Slovenj Gradca za mesto Glasnik miru. FOTO: MO SG

Mestna občina Slovenj Gradec bo v četrtek, 24. oktobra 2019 ob 19. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti pripravila osrednjo proslavo v počastitev dneva Organizacije združenih narodov in tridesete obletnice prejetja naziv “mesto – glasnik miru”.

V kulturnem programu bo sodeloval mešani komorni zbor Carinthia Cantat z godalnim kvartetom. Častni pokrovitelj proslave je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

24. oktobra, obeležujemo dan Organizacije združenih narodov (OZN). Na ta dan je leta 1945 v veljavo stopila Ustanovna listina OZN, v kateri so opredeljeni cilji in načela svetovne organizacije. OZN je bil ustanovljen z namenom, da se prepreči ponovitev grozot  druge svetovne vojne. V sedmih desetletjih obstoja je pomembno prispeval k varovanju mednarodnega miru in varnosti, mirnemu reševanju sporov, mednarodnemu sodelovanju, spoštovanju človekovih pravic in mednarodnega prava.

FOTO: MO SG

Slovenj Gradec je od leta 1989 kot edino slovensko mesto nosilec častnega naziva “Glasnik miru OZN“, s tem pa sodi v ugledno družbo mest z vseh celin, ki so si ta naziv prislužila s prizadevnim delovanjem za mir na različnih področjih družbenega življenja. Krona teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar Svetovne organizacije Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru. Ideja mesta glasnika miru je promoviranje ideje manj nasilnega in bolj humanega sveta, sveta v katerem vlada strpnost in medsebojno spoštovanje, s čimer so izpolnjene zahteve za boljše razumevanje miru na podlagi pravičnosti in človekovih pravic. Mesto Slovenj Gradec je bilo v svoji bogati zgodovini vselej majhno, a močno kulturno središče, ki je presegalo meje. Kot prostor povezovanja so ga močno zaznamovale mednarodne prireditve, ki so se v njem zvrstile od prve razstave Mir, humanost in prijateljstvo med narodi leta 1966 pod pokroviteljstvom takratnega generalnega sekretarja OZN U Tanta iz Burme. Ob razstavah v Koroški galeriji likovnih umetnosti se je skozi desetletja izoblikovala pomembna stalna zbirka umetniških del, Slovenj Gradec pa je svojo podobo in identiteto mesta tesno povezal z delovanjem v prizadevanjih za mir, kulturo nenasilja in sožitje v širšem slovenskem okolju in mednarodnih povezavah. Predstavniki občine so dejavni v mednarodnem združenju mest glasnikov miru, med drugim so bili več mandatov člani izvršnega odbora in gostitelji redne letne konference združenja. V sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti vsako leto prirejajo odmeven natečaj za otroško literarno in likovno delo na teme z jasnim mirovniškim sporočilom ter tradicionalni Mirovniški festival na dan OZN.

Naj še omenimo, da je v začetku oktobra v Sarajevu potekala 30. Generalna skupščina Mednarodnega združenja mest glasnikov miru (IAPMC), na kateri je bil za generalnega sekretarja izvoljen župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, za njegovega namestnika pa Dušan Stojanovič, ki je prejel tudi priznanje za izjemne dosežke in dolgoletno aktivno sodelovanje v okviru IAPMC, hkrati pa je bilo posebno priznanje, podeljeno tudi Slovenj Gradcu. Več si lahko preberete TUKAJ.

VIR: MO SG, Ministrstvo za zunanje zadeve, skupaj-mocnejsi.si

Dogodki