Search
Close this search box.

Mirovniški festival in Festival drugačnosti v Slovenj Gradec privabila množico navdušenih obiskovalcev vseh generacij (VIDEO in FOTO)

Danes smo se družili v mestnem jedru Slovenj Gradca, kjer je potekal že 21. Mirovniški festival in tudi 12. Festival drugačnosti, s katerima smo ponovno obeležili Svetovni dan miru (21. september).

Združeni narodi so leto 2019 razglasili za leto avtohtonih jezikov. S tem želijo povečati mednarodno ozaveščenost o izginjanju avtohtonih jezikov ter opozoriti, kako pomembno je njihovo ohranjanje, oživljanje, promoviranje ter usklajeno delovanje na nacionalni in mednarodni ravni. Temo letošnjega Mirovniškega festivala pod skupnim naslovom Leto avtohtonih jezikov zaznamuje slogan Pogovarjaj se z mano.

Združeni narodi so 21. september proglasili za mednarodni dan miru, saj želijo pozvati vse narodnosti in skupine ljudi, da spoštujejo mir in prenehajo z vsakodnevnimi sovražnostmi ter si na podlagi informacij ter splošnega zavedanja prizadevajo za mirno reševanje sporov. V svetu ga praznujemo od leta 2001.

Na letošnjem 21. Mirovniškem festivalu, ki ga že nekaj let povezujejo tudi s Festivalom drugačnosti (o Festivalu drugačnosti si lahko več preberete TUKAJ), so se na stojnicah v mestnem jedru Slovenj Gradca predstavile nevladne in humanitarne organizacije iz cele Slovenije, koroške šole ter invalidske organizacije in društva, ki združujejo ljudi s posebnimi potrebami. Pester je bil tudi spremljevalni program z zanimivimi zabavno-ustvarjalnimi in poučnimi delavnicami: potekala je delavnica besednih iger, pozdravi in vislice v tujih jezikih, poslikava obraza, nogomet, Center eksperimentiranja je pripravil delavnice na temo letalstva, svetlobe in eksperimentiranja…

Društvo paraplegikov Koroške je prikazalo gibanje gibalno oviranih, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor pa gibanje slepih in slabovidnih, prikaz “kretanja” – sporazumevanja gluhih in naglušnih so pripravili člani Društva gluhih in naglušnih Koroške. Potekala je tudi delavnica simulacije s katero smo lahko vstopili v “čevlje” starostnika, kar so nam predstavili člani Centra za krepitev zdravja Koroške. Alpinistični klub Slovenj Gradec je predstavil plezalni stolp – paraplezalstvo, v preddverju Koroške galerije likovnih umetnosti in Koroškega pokrajinskega muzeja pa smo si lahko ogledali predstavitev video produkcije. Zavod beli angel je prikazal vožnjo z “angelom” na motorju, na košarkarski tekmi pa so se pomerili člani Društva paraplegikov Koroške in MOSG.

VIDEO: SPREHOD PO FESTIVALU

[aiovg_video id=98036]

Vse goste sta na odru pozdravila župan MOSG g. Tilen Klugler ter organizator Festivala drugačnosti iz Društva paraplegikov Koroške g. Stojan Rozman.

VIDEO: VSE ZBRANE JE NAGOVORIL ŽUPAN MOSG g. TILEN KLUGLER

[aiovg_video id=98034]

Na prireditvenem odru je v organizaciji Društva varno aktivnih poti potekal “Parkirni dan”, Dom starostnikov in VVZ SG so nam predstavili Kogojev pohod (“Sprehod za spomin” ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni). Za otroke in vse otroke po duši je Gledališče KUC izvedlo otroško predstavo “Pika in Cene v pravljici”. Vzgojno varstveni zavod je predstavil tri pesmice in deklamacijo, dve skladbi pa so nam zapeli člani pevskega zbora Veseljaki iz CUDV Črna. Zdravstveni dom je predstavil vadbo za invalide na vozičkih, učenci od 1. do 5. razreda ter kasneje učenci od 6. do 9. razreda Prve osnovne šole pa so izvedli plesno točko (flash mob), plesno in pevsko točko pa so pripravili tudi učenci iz Druge osnovne šole Slovenj Gradec. Nastopile so ljudske pevke Lastovke, dijaki Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec pa so recitirali pesem Nekaj ti moram povedati, avtorja Andreja Rozmana Roze. Potekala je tudi predstavitev projekta in zgodba za starejše “Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma”.

PLESNA TOČKA – FLASH MOB:

[aiovg_video id=98033]

Na prireditvenem odru je nastopil zanimiv glasbeni gost, slovenski raper in izvajalec hip hop glasbe Nipke, ki je na noge postavil vse zbrane. Mirovniški festival je v prvi vrsti namenjen druženju mladih, od najmlajših otrok iz vrtcev do dijakov srednjih šol, kateri so se tudi letos množično odzvali in obiskali prireditev. Seveda pa so si dogajanje na stojnicah in na odru z veseljem pogledali tudi malo starejši obiskovalci. Mirovniški festival ostaja tudi v prihodnje ena od pomembnejših tradicionalnih prireditev v mestnem jedru Slovenj Gradca. V zrak pa so spustili tudi balone z željami.

“Na današnjem Festivalu drugačnosti smo se pomerili tudi v košarki na invalidskih vozičkih. Dvoboj med ekipo Društva paraplegikov in ekipe MO Slovenj Gradec je bil napet, ampak kljub vsemu nabit s pozitivno energijo, smehom in povezanostjo,” je ob fotografijah na svoji Facebook strani zapisal župan Tilen Klugler.

Festival idejo nenasilja povezuje s temami in idejami družbene odgovornosti, odnosov v urbanem javnem prostoru in socialnega vključevanja. Festival ponuja civilno-družbeno platformo za nevladne organizacije, ki na različne načine sledijo izhodiščnemu idealu kulture miru.

POGLEJTE KAKO SMO SE IMELI:

21. Mirovniški festival in 12. Festival drugačnosti so omogočili Mestna občina Slovenj Gradec, Javni zavod SPOTUR, Društvo paraplegikov Koroške in MKC Slovenj Gradec.

V večernem času bo med 20. in 02. uro potekala že tradicionalna prireditev SG FEST, kjer bo nastopila Grupa Vigor ter Skupina Dwajg, jutri pa boste obiskovalci uživali ob odlični kulinarični ponudbi in zabavnem glasbenem programu, čez dan z ansamblom Štirje kovači, zvečer pa z Ines Erbus in Dejanom Vunjakom.

Celoten program prireditev si lahko pogledate TUKAJ.

VIR: JZ SPOTUR, STATISTIČNI URAD RS

Dogodki