Search
Close this search box.

Z odprtjem razstave Vuzeničanke Tanje Hari Vidmar se danes v Slovenj Gradcu začenja 12. Festival drugačnosti

Poslanstvo Festivala drugačnosti – FD je predstavitev invalidskih organizacij, delujočih v Mestni občini Slovenj Gradec. Zaradi različne vrste organiziranosti društev (medobčinska, regijska, zveza …) ima dogodek tudi širši radius pokritosti in vpliva. Predstavijo se širši javnosti s stojnicami in na odru; s športnimi tekmovanji, z delavnicami in predavanji na šolah ter samostojnimi kulturnimi dogodki. Festival drugačnosti je postal stalni del na prireditvah praznovanja občinskega praznika in prepoznavna prireditev invalidskih organizacij v Sloveniji.

Društvo paraplegikov Koroške organizira že 12. Festival drugačnosti, v okviru katerega se bodo do konca septembra na različnih prireditvah predstavile invalidske organizacije. Festival bodo otvorili z današnjim odprtjem likovne razstave, do konca septembra pa med drugim pripravljajo še literarni večer, predavanje o avtizmu, različne delavnice, bazar v središču mesta in pohod na Rahtel.

Na vse prireditve 12. Festivala drugačnosti je vstop prost

Predstavitev raznolikosti in pestrosti delovanja društev, ki povezujejo invalide ter izvedba prireditev, ki so medgeneracijski in povezovalni, je poleg izobraževalne note osnova, na kateri temelji Festival drugačnosti. Letošnje dogajanje zelo dobro prikaže tako sam boj z invalidnostjo kot tudi uspeh, kljub oz. paradoksalno ravno z/zaradi invalidnosti ter ustvarjalno vključevanje invalidov v družbo, delo, šport, kulturo …, so sporočili iz Društva paraplegikov Koroške.

Ciljev pri tem je več, in sicer predstavitev delovanj društev širši javnosti, razbijanje stereotipov, povezovanje invalidskih društev, motiviranje tako invalidskih društev kot »normalne« populacije k razvoju skupnega sodelovanja in izobraževalna nota s ciljno skupino otrok in mladine. Pomembno je pokazati, kako malo je potrebno za enostavno rešitev, primerno pomoč in kakšna velika škoda se stori z nepripravljenostjo premagovanja ovir.

Društvo paraplegikov Koroške, ki združuje ljudi s poškodbo hrbtenjače in deluje v okviru Zveze paraplegikov Slovenije, je bilo ustanovljeno leta 1997. Deluje na območju dvanajstih koroških občin. V društvu potekajo različni programi, kot so športni programi ter rekreacija, programi reševanja sociale problematike, nudenja pomoči, nege – osebna asistenca, prevozi članov, ohranjevanje zdravja ter prebivanje in prilagajanje okolja. Paraplegiki imajo spinalno poškodbo oziroma okvaro hrbtenjače. Tisti, ki imajo poškodbo v vratnem delu, so tetraplegiki in imajo poškodovane vse štiri ude. To so njihovi najtežje gibalno ovirani člani. Tisti, ki imajo poškodbo v prsnem in ledvenem delu, so paraplegiki in imajo gibalno ovirane spodnje ude. To poškodbo ima večina njihovih članov. Več o društvu najdete na www.dpkoroske.si.

Predstavitev društva ILCO za Koroško in odprtje likovne razstave ljubiteljske slikarke Tanje Hari Vidmar

V knjižnici Ksaverja Meška bo v danes, 5. 9. 2019, ob 18.00 uri kratek predstavitveni večer Invalidskega društva ILCO za Koroško in otvoritev likovne razstave ljubiteljske slikarke in predsednice društva Tanje Hari Vidmar. Predstavljena slikarska dela (akril in olje na platno) je avtorica poimenovala »Od realizma do abstrakcije«. Predstavljena bodo izbrana dela 8-letnega ustvarjalnega obdobja pod mentorstvom likovnega pedagoga Zorana Ogrinca. Kulturni program bo popestren z glasbo in predstavitvijo avtorskih pesmi Sonje Konečnik, tudi dolgoletne članice društva. Razstava bo na ogled do petka, 27. 9. 2019.

Člani Invalidskega društva ILCO za Koroško so invalidi s kolo, ileo ali urostomo. Z operativnim posegom jim je bila narejena stoma, umetno izpeljano črevo ali urotakt na trebušno steno. Preprosto povedano, nosijo vrečke za blato ali urin. S pomočjo sodobnih ortopedskih pripomočkov živijo dokaj kakovostno življenje.

Zaradi vedno večjega števila na novo operiranih oseb s stomo in tudi takšnih, ki so se v bolnišnico vračali po nasvete o negi stome, o vrsti in nabavi ortopedskih pripomočkov in še s kopico drugih problemov, je pripeljalo do tega, da se je začelo razmišljati o združitvi tovrstnih oseb. 16. decembra 1995 je bila ustanovljena ILCO sekcija, ki je tri leta delovala pod okriljem mariborskega društva ILCO. Na samostojno pot so se podali leta 1998, ko so ustanovili društvo in se leta 99, kot polnopravni člani pridružili Zvezi invalidskih društev ILCO Slovenije, s sedežem v Mariboru. Tako aktivno delujejo že polnih triindvajset (23) let s finančno pomočjo fundacija FIHO, občin, donatorjev, sponzorjev itd.

V društvo se lahko včlani oseba s stomo, partner ali svojec. Člani se lahko vključujejo v šest posebnih socialnih programov, kateri jim nudijo organizirana družabna srečanja, strokovna predavanja, izobraževanja, ekskurzije, kulturne prireditve, športne aktivnosti, pomoč svojcem pri sprejemanju člana po operaciji, šolo irigacije – izpiranja črevesja, usposabljanja za zdrav način prehranjevanja, sodelovanje v delavnicah za pridobivanje novih ročnih spretnosti itd. Prostovoljci na novo operiranim osebam posredujejo svoje izkušnje, koristne nasvete, nudijo psihično ter moralno podporo v bolnišnici ali na domu.

Člani društva se že od ustanovitve srečujejo enkrat mesečno, drugi četrtek v mesecu od 15. do 18. ure v mali dvorani MKC-hostel, Ozare 18, Slovenj Gradec. V okviru rednih mesečnih srečanj se za člane pripravljajo razna predavanja, spoznavanja ortopedskih pripomočkov za nego stome, novosti na tem področju in na področju nege stome. Na teh srečanjih člane seznanjajo tudi s pravicami iz ZZZS in ZPIZ ter še z mnogo drugimi koristnimi informacijami. Ko človek hudo zboli mu je najprej najbolj pomembno, da preživi. Nato postane pomembna nadaljnja kakovost življenja. Kakovost življenja s stomo je tudi vključevanje v društvo, druženje, medsebojna pomoč, razumevanje situacije, skritih bolečin …, pravijo v društvu.

Tanja Hari Vidmar živi in ustvarja v Vuzenici. Bolezen jo je zaznamovala že zelo zgodaj, pri komaj tridesetih. Pri dolgotrajnem procesu zdravljenja je spoznala fizično in psihično bolečino crohnove bolezni. Po številnih operacijah je bila stoma zanjo odrešitev in začetek novega življenja. Že od vsega začetka je predsednica in predana borka za čim bolj kakovostno življenje oseb s stomo. Po tako hudi življenjski izkušnji in predanim delom v društvu, je enostavno potrebovala nekaj, kar jo je vsaj malo odvrnilo od vseh skrbi, težkih življenjskih stisk in situacij, ki jih je pri svojem delu dnevno srečevala.

Pomladi leta 2011, je v Radljah ob Dravi v okviru Kulturnega društva ponovno zaživela likovna sekcija. Mentorstvo je prevzel likovni pedagog Zoran Ogrinc. Tanja se je vključila v skupino, ki danes šteje štirinajst ljubiteljev likovne umetnosti. To druženje in slikanje Tanja doživlja kot eno lepo sprostitev, doživlja nova spoznanja skozi prizmo umetnosti. Najraje ustvarja z akrilnimi in oljnimi barvami. Preizkusila se je tudi že v grafiki. Njen linorez je bil nagrajen za najlepši turistični spominek Vuzenice. Navdih za slike najde vsepovsod. Narava je zanjo brezmejna paleta barv, kompozicij in navdihov. Je ljubiteljica vsega lepega. Pravi, da se še ni »našla«, da še ni našla svojega prepoznavnega slikarskega sloga. Morda zato, ker jo zaenkrat zanima še preveč slogov in tehnik. Ali morda preprosto zato, ker ji slikanje pomeni brezmejno sprostitev v ustvarjanju, ki jo naredi neizmerno radovedno v pričakovanju končnega rezultata. Morda tudi zato, ker je preprosta ljubiteljska slikarka.

S svojimi avtorskimi pesmimi se bo v kulturnem programu predstavila še Sonja Konečnik, dolgoletna aktivna članica društva. Tudi Sonji je zdravje obrnilo hrbet, a ni nikoli obupala. Njene pesmi so preproste, kot je preprosta ona. Izražajo globoka čustva, bolečino, spoznanja. Včasih so hudomušne, družbeno kritične ali se navezujejo na aktualne dogodke. Velikokrat so izraz njenega trenutnega stanja. Sonja večinoma piše ponoči v miru in tišini. Pravi, da piše zase, za svojo dušo.

Tradicionalna prireditev “Kolo povezuje

Družabno-rekreativna in tradicionalna prireditev »Kolo povezuje«, na kateri se družijo različna neprofitna nevladna društva, tako »zdravi« kot invalidi z običajnimi kolesi, gorskimi, dirkalnimi, dvosedežnimi, na ročni pogon, elektro pogon, ročno-elektro pogon …, ki uživajo v kolesarjenju po »Štrekni« bo v nedeljo, 15. 9. 2019. Zbor ob 9.30 uri, MKC – Hostel.

Literarni večer s predstavitvijo dveh knjig

Tradicionalni Literarni večer bo v sredo, 18. 9. 2019, ob 18.00 uri v Knjižnici Ksaverja Meška. Svoji knjigi bosta predstavila Jože Okoren in Aleš Kramolc. Knjigo »Dvajset nageljnov in voziček«, avtobiografijo Jožeta Okorna je spisal Igor Vidmar, knjigo »Vozim skozi življenje«, avtobiografijo Aleša Kramolca pa je spisala Petra Škarja. To nista le avtobiografiji, sta zgodbi o poti, o uspehu v življenju, športu …, kljub oviram, humorja polni in navdihujoči zgodbi, ki pritegneta k branju in premisleku o zdravju, gibanju, vsakdanjem življenju … zelo motivacijski in poučni.

Bazar v središču Slovenj Gradca

V petek, 20. 9. 2019, bo od 9.30 do 14.30 ure na Glavnem trgu in Trgu svobode »Bazar«, tradicionalna predstavitev invalidskih in humanitarnih organizacij na odru in stojnicah, hkrati pa bodo te dni potekale delavnice in predavanja na šolah. Letošnja posebnost – plezalna stena in prikaz para-plezalstva in obisk »angelov«.

Predvajanje in predstavitev filma – Lastovke letajo nizko

V sredo, 25. 9. 2019, ob 17.00 uri bo v Kulturnem domu Slovenj Gradec, Francetova c. 5, predvajanje in predstavitev filma – Lastovke letajo nizko. V dokumentarnem filmu gluhi, pripadniki te nevidne manjšine odkrito spregovorijo o življenju brez zvoka, o vzrokih za izgubo sluha, spopadanju z lastno invalidnostjo in okolico, travmah, ki so jih doživljali in posledicah, ki jih čutijo še danes. Film je odmeven tako doma, na Slovenskem filmskem festivalu v Portorožu kot v tujini, na mednarodnem festivalu Clin d’Oeil v Reims, Francija. Scenarist in režiser: Tadej Čater. Film je producirala produkcijska hiša Rhaego Production v koprodukciji z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, sofinanciralo pa ga je Ministrstvo za kulturo RS.

Pohod na Rahtel

Skupaj z Planinsko zvezo Slovenije – Odborom »Planinstvo za invalide/osebe z posebnimi potrebami« (PIN/OPP) ter množico prostovoljcev pripravljajo v četrtek, 26. 9. 2019, ob 9,30 uri Inkluzijski pohod Festivala drugačnosti. Podali se bodo peš, z invalidskimi vozički, s spremljevalci ali ob palici od Dežele škratov (Zagmajškov vrh) – Rahtelov vrh – do Gostilne Rahtel. Hoja in vožnja bo prilagojena zmožnostim posameznika. Razumevanje in sprejemanje drugačnosti skozi spoznavanje. »Negujmo inkluzijo in delimo korake tudi z drugačnimi. Naredimo korak k družbi, ki sprejema in podpira raznolikost planincev,” so v vabilu zapisali organizatorji dogodka. Pohod bo izveden le v primeru lepega vremena. V primeru dežja ga bodo izvedli 10. 10. 2019.

Predavanje o avtizmu

Dogajanje pa bodo zaključili v četrtek, 26. 9. 2019, ob 18.00 uri v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec z odličnim predavanjem, »O avtizmu« – Alenka Werdonig, dipl. psih, strokovni vodja pilotnega projekta »Strokovni center za avtizem«. Predavanje ni namenjeno samo strokovnim delavcem, temveč tudi širši javnosti. Tako bo govora o splošno o avtizmu (pojavnost, vzroki, znaki), diagnosticiranju avtizma pri otrocih in odraslih, obravnavah oseb z avtizmom ter vzgoji in izobraževanju otrok in mladostnikov z avtizmom ter družbeni skrbi za odrasle osebe z avtizmom.

Vir: Društvo paraplegikov Koroške, Invalidsko društvo ILCO za Koroško

Dogodki

Poslanstvo Festivala drugačnosti – FD je predstavitev invalidskih organizacij, delujočih v Mestni občini Slovenj Gradec. Zaradi različne vrste organiziranosti društev (medobčinska, regijska, zveza …) ima dogodek tudi širši radius pokritosti in vpliva. Predstavijo se širši javnosti s stojnicami in na odru; s športnimi tekmovanji, z delavnicami in predavanji na šolah ter samostojnimi kulturnimi dogodki. Festival drugačnosti je postal stalni del na prireditvah praznovanja občinskega praznika in prepoznavna prireditev invalidskih organizacij v Sloveniji.