30. Generalna skupščina Mednarodnega združenja mest glasnikov miru se je uspešno zaključila tudi za Slovenj Gradec (FOTO)

30. Generalna skupščina Mednarodnega združenja mest glasnikov miru se je uspešno zaključila tudi za Slovenj Gradec (FOTO)ž V Sarajevu je potekala 30. Generalna skupščina Mednarodnega združenja mest glasnikov miru (IAPMC), na kateri je bil za generalnega sekretarja izvoljen župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, za njegovega namestnika pa Dušan Stojanovič, ki je prejel tudi priznanje za izjemne dosežke in dolgoletno aktivno sodelovanje v okviru IAPMC, hkrati pa je bilo posebno priznanje, podeljeno tudi Slovenj Gradcu.
FOTO: MO Slovenj Gradec
FOTO: MO Slovenj Gradec

Od 26. do29. septembra je v Sarajevu potekala 30. Generalna skupščina Mednarodnega združenja mest glasnikov miru (IAPMC), ki jo je gostilo mesto Sarajevo, Bosna in Hercegovina. Na skupščini je sodelovalo petdeset delegatov iz 15 držav, predstavnic in predstavnikov 23 mest (Abidjan, Berane, Brighton & Hove, Coventry, Kotor, Kragujevac, Kumanovo, Kyrenia, Lefkoniko, Maputo, Morphou, Oswiecim, Plonsk, Prilep, Rostock, Slovenj Gradec, Sarajevo, Sremski Karlovci, Torun, Volgograd, Yokohama, Zagreb in Zurrieq).

FOTO: MO Slovenj Gradec

»30. generalna skupščina IAPMC, ki jo je letos gostilo mesto Sarajevo, Bosna in Hercegovina, se je uspešno zaključila tudi za Slovenj Gradec. Ponovna, že peta izvolitev na položaj generalnega sekretarja je potrditev naše dosedanje angažiranosti in delovanja,« so sporočili iz MO Slovenj Gradec.

Konferenco so delegati pričeli z otvoritvenimi nagovori sarajevskega župana Abdulaha Skaka, župana Plonska, Andrzeja Pietrasika, dosedanjega predsednika IAPMC, župana Slovenj Gradca, Tilna Kluglerja, generalnega sekretarja IAPMC in predstavnika zunanjega ministrstva Bosne in Hercegovine, gospoda Ahmeta Halilovića. Mednarodno združenje mest glasnikov miru je sprejelo tudi dve novi mesti, in sicer Prilep (Severna Makedonija) in Sremski Karlovci (Srbija). Po končanem triletnem mandatu so delegati z aklamacijo potrdili novi izvršni odbor in izvršne funkcionarje, podeljena pa so bila tudi priznanja za izjemne dosežke in dolgoletno aktivno sodelovanje v okviru IAPMC.

FOTO: MO Slovenj Gradec

»Pozitivno vzdušje med celotno generalno skupščino je pokazalo, da se mesta zavedajo pomena sodelovanja na tovrstnih dogodkih. Skupščina je, poleg sprejetja Sarajevske deklaracije 2019, ki opozarja na nujnost večje ozaveščenosti o okoljskih vplivih v kontekstu svetovnega miru, opozarja pa tudi na pomembnost sledenja trajnostnim razvojnim ciljem OZN, delegatom ponudila tudi priložnost za poročila, pojasnili in delili so dobre prakse pri promociji kulture miru, strpnosti ter sodelovanja in medsebojnega razumevanja,« so v sporočilu za javnost zapisali na spletni strani MO Slovenj Gradec.

Poročevalci so obravnavali tudi več vprašanj: ministrica za človekove pravice in begunce Semiha Borovac je prispevala uvod v prvo temo skupščine, »Migrantska kriza – strpnost v kontekstu raznolikosti«, Dušan Stojanovič, namestnik generalnega sekretarja IAPMC je predstavil drugo temo: »Trajnostni razvojni cilji OZN«, prof. dr. Damir Kapidžić s sarajevske Fakultete za politologijo pa je imel uvodni govor k tretji temi, »Izzivi za kulturo miru ob svetovnih spremembah«.

FOTO: MO Slovenj Gradec

Potrdili so tudi nov izvršni odbor in izvršne funkcionarje, ki so tako postali:

 • G. Abdulah Skaka, župan (Sarajevo, Bosna in Hercegovina) (predsedujoči 1. leto)
 • Vitaliy Likhachev, župan (Volgograd, Ruska federacija) (predsedujoči 2. leto)
 • Victoras Hadjiavraam, župan (Morphou, Ciper) (predsedujoči 3. leto)
 • Vincent Kouaoh N’Cho, vice-guverner (Abidjan, Slonokoščena obala)
 • Generalni sekretar – Tilen Klugler, župan (Slovenj Gradec, Slovenija)
 • Namestnik generalnega sekretarja – Dušan Stojanovič (Slovenj Gradec, Slovenija)

Izvršni odbor IAPMC predstavljajo naslednja mesta:

 • Abidjan (Slonokoščena obala)
 • Coventry (Združeno kraljestvo)
 • Kragujevac (Srbija)
 • Kumanovo (Severna Makedonija)
 • Morphou (Ciper)
 • Płońsk (Poljska)
 • Sarajevo (Bosna in Hercegovina)
 • Slovenj Gradec (Slovenija)
 • Volgograd (Rusija)
 • Zurrieq (Malta)

Mednarodno združenje mest glasnikov miru je podelilo tudi priznanja za izjemne dosežke in dolgoletno aktivno sodelovanje v okviru IAPMC, ki so jih prejeli:

 • Vincent Kouaoh N’Cho, namestnik guvernerja Abidjana (Slonokoščena obala)
 • Victoras Hadjiavraam, župan mesta Morphou (Ciper)
 • Andrzej Pietrasik, župan Plonska (Poljska)
 • Dušan Stojanovič, namestnik generalnega sekretarja IAPMC, Slovenj Gradec (Slovenija).
FOTO: MO Slovenj Gradec

Slovenj Gradcu je bilo podeljeno posebno priznanje, v imenu Slovenj Gradca je ob 30. obletnici prejema naziva Glasnik miru in izjemne angažiranosti pri promociji združenja mest ter kulture miru na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem področju priznanje iz rok sarajevskega župana, novoizvoljenega predsednika IAPMC, sprejel župan Tilen Klugler.

Vir: MO Slovenj Gradec

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.