Za vstop v Avstrijo od petka obvezna registracija na spletu

Za vstop v Avstrijo bo od petka obvezna registracija na spletu, piše v odloku, ki ga je v torek zvečer izdalo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Izjema bo veljala za dnevne migrante, tiste, ki bodo potovali čez državo ter izredne obiske v družinskem krogu, denimo za pogrebe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
mejni prehod vič

V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo bo poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik bival v Avstriji. Vpisati bo treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer možno izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo, s katero bi se izognili dolgim čakalnim dobam na mejah.

Spletni obrazec naj bi bil dostopen od danes. Ministrstvo je napovedalo, da bo podatke izbrisalo po 28 dneh.

Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus. Izjema velja za prihode iz Avstralije, Finske, Grčije, Islandije, Japonske, Nove Zelandije,Norveške, Singapurja, Južne Koreje in Vatikana.

Z elektronsko registracijo naj bi izboljšali nadzor nad upoštevanjem karantene ter olajšali sledenje stikom z okuženimi.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je v torek zvečer objavilo tudi preglednico cepljenja proti covidu-19, na kateri so po poročanju agencije APA prvič tudi podatki o cepljenih po zveznih deželah. Po vsej državi je prvi odmerek cepiva prejelo skoraj 53.000 ljudi. Med deželami ima največji delež cepljenih Predarlsko, in sicer 1,56 odstotka vsega prebivalstva. Gre sicer le za ocene na podlagi naročenih odmerkov cepiva.

Število novih okužb na dnevni ravni se medtem v Avstriji znova približuje 2000. V zadnjih 24 urah so jih po podatkih ministrstva za zdravje potrdili 1917, za covidom-19 je umrlo 49 ljudi. Še vedno je visoko tudi število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah, a zadnje dni upada. Trenutno je v bolnišnicah 2179 obolelih s covidom-19, med njimi 354 na oddelkih za intenzivno nego, poroča APA.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.