Search
Close this search box.

Ministra kljub zaprtju Adienta optimistična. Kot vlada bomo naredili vse, da najdemo nove investitorje za to lokacijo in ohranimo čim več delovnih mest

S predstavniki podjetja Adient Slovenj Gradec, katerega ameriški lastnik je prejšnji teden napovedal zaprtje proizvodnje do konca leta, so se danes o usodi Adienta in delavcev pogovarjali ter iskali rešitve gospodarski minister Zdravko Počivalšek, minister za delo Janez Cigler Kralj, predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednik GZS za Koroško Boštjan Paradiž in slovenjgraški župan Tilen Klugler.

Ameriški lastnik slovenjgraške družbe, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, so prejšnji teden v sredo sporočili, da bodo proizvodnjo ustavili do konca leta. V podjetju dela 430 ljudi, večina od teh bo po napovedih delo izgubila do konca leta. Tako sindikat kot tudi številni drugi so ob novici napovedali prizadevanja za spremembo te odločitve. Vendar kot je bilo danes slišati, je vodstvo trdno odločeno, da se tovarna v Slovenj Gradcu zapre.

VIDEO: Izjave udeležencev današnjega srečanja v Slovenj Gradcu glede zaprtja podjetja Adient

Minister Zdravko Počivalšek je že takoj, ko je prišla novica o zaprtju v javnost, napovedal iskanje rešitev za zaposlene in že pred dnevi sporočil, da od globalno uspešnih podjetij pričakuje, da se zavedajo odgovornosti do svojih sodelavcev in uporabijo vse svoje znanje, da zaščitijo tudi slovenske interese. V današnji izjavi pa je po srečanju z vodstvom Adienta za medije med drugim dejal, da mu je žal, da so se morali sestati na občini, saj je država predl eti podjetju Adient pomagala s približno štirimi milijoni evrov sredstev. Pojasnil je, da so se danes seznanili z načrti podjetja, da pa lahko reče, da je odločitev o zaprtju Adienta dokončna.

“Na temelju zakona o investicijah in zakona o skladnem regionalnem razvoju bomo na vladi naredili vse, da najdemo nove investitorje, ki jih ta lokacija zanima, še posebej verjamem, da bo to lahko narediti, ker gre tukaj za usposobljeno delovno silo,” je dejal Počivalšek in dodal: “Sem relativno optimističen, ker imamo kar nekaj interesentov že za nadaljevanje proizvodnje na tej točki.”

Zaskrbljenost ob napovedanih odpuščanjih v Adientu so izrazili Tudi na ministrstvu za delo. Ohranjanje zaposlenosti, delovnih mest in zagotavljanje socialne varnosti delavkam in delavcem so ključna skrb ministrstva in ena od pomembnih prioritet, je danes po srečanju ponovno poudaril minister Janez Cigler Kralj. Minister je med drugim poudaril, da je ta “vlada odločena narediti vse, kar je mogoče, da se ohrani čim več delovnih mest. Borimo se za vsako delovno mesto. Še posebej v koroški regiji, kjer sem sam rojen.” Enako kot gospodarski minister ostaja optimist, tudi Cigler Kralj, ki je dejal, “ker vem, da bomo s skupno akcijo proaktivno pomagali zaposlenim.”

Napoved o odpuščanju zaposlenih delavcev je zaskrbljujoča. Vsakršna izguba zaposlitve je težek boj na osebni ravni, ob tem pa trpijo družine in njihovi bližnji. Zaposlenim osebam v podjetju lahko s strani ministrstva pomagamo tako, da se vključijo v projekta, ki sta namenjena spodbujanju vključevanja ravno oseb, ki so pred izgubo zaposlitve, v ukrepe na trgu dela s projektom SPIN ter Štartaj kariero s potencialom,” je pojasnil minister.

Na novico o napovedanem zaprtju Adienta se je med prvimi odzval tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki se je prav tako zavzel za to, da preverijo vse možnosti pomoči zaposlenim in napovedal sestanek z vodstvom podjetja in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, do katerega je prišlo danes. S predstavniki Adienta preko Zooma, z ostalimi pa na MO Slovenj Gradec. Klugler je izrazil zadovoljstvo, da so se na njegovo povabilo odzvali vsi, ki bodo lahko pomagali najti ustrezne rešitve za Adientove delavce. klugler je poudaril, da “ne gre samo za 430 delavcev, ampak za 430 družin, ki bodo v socialni stiski.” Dejal je tudi, da polaga vse upe na oba ministra, predsednika zbornic, da jim bo skupaj uspelo najti nove investitorje. Na prvem mestu pa so po besedah župana zaposleni, ki jim je potrebno najti ustrezne zaposlitve. Vzporedno pa bomo iskali investitorje, ki bodo prišli sem, da se ne bi zgodilo, da bi te hale ostale dolgoročno prazne, saj bi bila to kar velika črna pika za Slovenj Gradec. Borili se bomo skupaj naprej,” je sklenil Klugler.

Ob novici zapiranja družbe Adient so se že v sredo oglasili tudi iz GZS Koroške gospodarske zbornice. Adient Slovenj Gradec je, kot so navedli “eden ključnih zaposlovalcev na Koroškem in kot član GZS Koroške gospodarske zbornice pomemben soustvarjalec gospodarskega okolja regije.” Da v gospodarski zbornici verjamejo, da se bodo našle nove priložnosti za zaposlene je danes dejal predsednik GZS za Koroško Boštjan Paradiž, ki je tudi omenil, da so že preverili, kakšne so potrebe po delavcih v ostalih koroških podjetij. Bodo pa poskušali v kraj oziroma na to lokacijo pripeljati tudi nove investitorje.

V današnji izjavi za medije je predsednik GZS Boštjan Gorjup dejal, da verjame, da se bo za kar nekaj zaposlenih v kratkem našla rešitev. “Lastniki so se odločili kot so se. Mi bomo skupaj z ministrstvoma skušali spodbuditi slovensko poslovno javnost, da se najdejo primerne rešitve za zaposlene, naj si bo to v prezaposlitvi v sosednje tovarne, kot so TAB Mežica, Gorenje Hisense, BSH Nazarje in podobnih, ki danes iščejo delavce in imajo dober program,” je dodal Gorjup.

Informacija o načrtovani ukinitvi proizvodnje v slovenjgraški družbi, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, je bila sicer tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj po lanskem odpuščanju 119 delavcev nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi niso pričakovali. Na četrtkovi tiskovni konferenci so med drugim povedali, da ne razumejo, kako se je lahko lastnik ob dobrih rezultatih in kakovostnem delu čez noč tako odločil.

Iz matičnega koncerna pa so v pojasnilih za javnost sporočili, da so notranja preverjanja in pogovori s ključnimi kupci pokazali, da Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država. K odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu so tako prispevali slabi obeti za v prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti. “Na žalost zaradi pritiskov na stroške v avtomobilski industriji, ki jih je vpliv epidemije še povečal, analize niso pokazale druge možnosti kot zaprtje tovarne, so zapisali v Adientu.

Zaposlitev so sicer Adientovim delavcem že ponudili v Gorenju, kjer so se tudi že povezali s kadrovsko službo družbe. Velenjski proizvajalec gospodinjskih aparatov in televizorjev Gorenje, ki je del kitajskega Hisensa, ima namreč veliko naročil tudi za prihodnje mesece in dodatno zaposluje.

Tudi v velenjskem podjetju Skaza so se na novico, da bo družba Adient zaprla proizvodnjo v Slovenj Gradcu, odzvali s ponudbo zaposlitve odpuščenim delavcem. Pri tem nagovarjajo različne profile, poseben poudarek pa namenjajo proizvodnim delavcem, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Dogodki

S predstavniki podjetja Adient Slovenj Gradec, katerega ameriški lastnik je prejšnji teden napovedal zaprtje proizvodnje do konca leta, so se danes o usodi Adienta in delavcev pogovarjali ter iskali rešitve gospodarski minister Zdravko Počivalšek, minister za delo Janez Cigler Kralj, predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednik GZS za Koroško Boštjan Paradiž in slovenjgraški župan Tilen Klugler.