Search
Close this search box.

Cigler Kralj: Razmere v CUDV Črna se stabilizirajo

Pred kratkim je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, na kateri sta sodelovala vladni govorec Jelko Kacin in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

“V torek je število potrjenih okužb, prvič preseglo 200, včeraj se je to zgodilo drugič, in sicer beležimo kar znaten skok okužb, je dejal Kacin. Ki je poudaril, da se povečuje število hospitaliziranih oseb. “Prihod novih bolnikov pričakujemo v naslednjih dneh, zanje pa upamo, da bodo bolnišnico oskrbo potrebovali krajši čas in da bo potek bolezni pri njih lažji kot pri bolnikih, ki so bolnišnično oskrbo potrebovali spomladi,” je dejal vladni govorec, ki je dodal, da se virus spet širi med starejšo populacijo. Ta teden so se v domovih za starejše namreč pojavila nova žarišča. 

VIDEO: Novinarska konferenca

“Bolnišnične kapacitete v Slovenij in drugod po svetu so omejene, tudi kader je omejen, skrbijo na nove okužbe med zdravstvenimi delavci, vedno več okužb je namreč ravno med zdravstvenimi delavci,” pa tudi med učitelji, učenci in dijaki, je še omenil Kacin in dodal, da je ponovno več okužb uvoženih iz tujine. .

Epidemiološka služba bo popoldne podala izjavo o epidemiološki sliki v Sloveniji, ko bodo imeli epidemiologi zbranih več aktualnih podatkov o včerajšnjih okužbah. Poudaril je, da so vsi razpoložljivi epidemiologi NIJZ-ja polno angažirani s poizvedovanjem, saj poskušajo karseda hitro najti čim več oseb, ki so bile z okuženimi v neposrednih stikih.

“Indikator, ki epidemiologe najbolj skrbi niso dnevne nove okužbe, ampak delež pozitivnih testov na dnevni ravni. Ko pogledamo ta podatek, smo resnično lahko zaskrbljeni. Povprečni delež pozitivnih testov je v zadnjem tednu znašal okoli 6 odstotkov, v soboto 26. 9. je dosegel celo 8,24 odstotka, včeraj pa 7,25 odstotka,” je povedal Kacin.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je na konferenci med drugim izpostavil težave glede številnih okužb v CUDV Črna na Koroškem. Stvari se v Črni zdaj že stabilizirajo, trenutno je okuženih 58 uporabnikov, trije so še v UKC Ljubljana ter dvajset zaposlenih in dve prostovoljki. V rdeči coni v CŠOD OE Peca v Mežici je nastanjenih 48 uporabnikov, v centralni stavbi v Črni pa sedem,” je dejal minister.

Preberite tudi: V CUDV Črna do zdaj potrdili skupno 79 okužb, v ZD Ravne 10.

Cigler Kralj je še poudaril, da so razmere glede širjenja okužb resne, niso pa dramatične in dejal, “da smo sredi drugega vala.”

Okužbe pa so se precej razširile tudi v Domu starejših Rakičan, je še omenil minister. Tri od 13 okuženih stanovalcev so po njegovih besedah odpeljali v splošno bolnišnico v Novi Gorici, saj so oddelki za bolnike s covidom v UKC Ljubljana in UKC Maribor zasedeni. Okuženih je pa tudi šest zaposlenih, ki so vsi v karanetni.

Povedal je še, da so razmere v socialnovarstvenih zavodih v tem drugem valu bistveno drugačne kot so bile marca. “V pol leta smo uspeli z uspešnim timskim delom zagotoviti dovolj ustrezne varovalne opreme, zagotovili smo tudi izobraževanja za njeno pravilno uporabo, na ministrstvu smo zagotovili že v prejšnjem protikoronskem paketu 29 milijonov evrov sredstev za okrepitev kadrov. Iz tega bodo lahko domovi za starejše zaposlili dodatnih 550 zaposlenih,” je dejal minister.

Tako Kacin kot Cigler Kralj pa sta ponovno pozvala k upoštevanju preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe.

Kacin je poudaril, da virus kroži v družbi.Cepiva nimamo in dokler ga ne bomo imeli ali pa odkrili druge učinkovite metode za preprečevanje širjenja virusa, lahko za preprečevanje širjenja okužb največ naredimo sami. Spoštujmo drug drugega, držimo varnostno razdaljo, kjer je to mogoče, kjer to ni mogoče pa si nadenimo masko.” Kacin je še zaključil, da naj se praznovanja prestavijo na kasnejši čas, še posebej je pozval zdravstveno osebje, da se naj takšnih dogodkov ne udeležuje.

Pri tem naj še omenimo, da so v četrtek nove okužbe potrdili v 80 občinah po državi. Znova največ v Ljubljana, in sicer 46, v Mariboru 12 in v Murski Soboti 10. Najvišji delež trenutno okuženih pa imajo v občinah Črna na Koroškem (1,28 odstotka), Log-Dragomer (0,465 odstotka) in Mežica (0,45 odstotka), o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Dogodki

Pred kratkim je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, na kateri sta sodelovala vladni govorec Jelko Kacin in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.