Letošnji svetovni dan pacientov so v SB Slovenj Gradec obeležili s sloganom »Povzdignite glas pacientov« ter pripravili več dejavnosti

17. septembra obeležujemo Svetovni dan varnosti pacientov. Letošnji svetovni dan so obeležili s sloganom »Povzdignite glas pacientov,« in poudarili ključno vlogo, ki jo imajo pacienti, njihove družine ter vsi vključeni v zdravstveno oskrbo pri ohranitvi in krepitvi zdravja.

V okviru tega so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec želeli lokalni skupnosti in širše predstaviti, kako v njihovem okolju spodbujajo paciente in njihove družine k aktivnemu sodelovanju v njihovi zdravstveni oskrbi. Poudariti so želeli pomembnost sodelovanja pacientov in njihovih družin, zdravstvenih in socialnih zavodov, društev, delodajalcev in skupnosti kot take.

V ta namen so se na Trgu svobode predstavila društva, s pomočjo katerih so želeli prebivalstvu približati njihove dejavnosti in dejavnosti zdravstvenih organizacij ter šol, ki delujejo na področju varnosti zdravstvenega sistema. Organizirali so tudi okroglo mizo z naslovom »ZA MOJE in NAŠE ZDRAVJE«. Z nami so svoje strokovno znanje, izkušnje in mnenje delili:

-Janez Lavre, dr. med., direktor SB Slovenj Gradec,
-Doc. dr. Natalija Krajnc, dr. med., strokovna direktorica SB Slovenj Gradec,
-Mira Potočnik, mag. zdr. soc. managementa, Ambulanta za srčno popuščanje, SB Slovenj Gradec,
-Neda Hudopisk, dr. med., NIJZ Ravne na Koroškem,
-Zdenka Koželj Rekanović, dr. med., ZD Ravne na Koroškem,
-Dragica Nabernik, mag. farm., direktorica Koroške lekarne,
-Katja Pavlinič Šoba, direktorica Koroškega doma starostnikov,
-Tadej Poberžnik, direktor CSD Koroška oz. Urška Krevh, pomočnica direktorja CSD Koroška,
-Mitja Skarlovnik, predstavnik pacientov in
-moderatorka Branka Verdnik Golob, dr. med., vodja Službe za kakovost in varnost, SB Slovenj Gradec.

Le s skupnim sodelovanjem in povezovanjem vseh deležnikov na zdravstveno vzgojnem področju v regiji lahko sledijo novim spoznanjem o vključevanju pacientov v procese zdravstvene obravnave in utrjujemo znanje o njihovi celostni, kakovostni in varni obravnavi. S povezovanjem vseh deležnikov na zdravstveno vzgojnem področju v regiji in širše tako krepimo kakovost obravnave pacienta in njegovo zadovoljstvo. Zdravstvena obravnava tako ni več osredotočena na pacienta, ampak poteka z njegovim sodelovanjem in sodelovanjem pacientovih svojcev. Izhodi zdravljenja so tako praviloma boljši in bolj dolgoročni.

Tak pristop je prepoznan tudi v vrhu zdravstvene politike, saj je v celoti zajet tudi v nedavno predstavljeni Usmeritvi zdravstvene politike za leti 2024 in 2025. Timsko delo in multidisciplinaren pristop so temelj sodobne kakovostne obravnave pacientov in nujen pogoj, da optimiziramo delo tako, da v enakem časovnem okviru obravnavamo več bolnikov. Le tako lahko povečajo dostopnost do zdravstvenih obravnav v razumnem času.

Razprava na omenjeni okrogli mizi je poudarila skupno sodelovanje in potrebo po le tem. Samo s skupnim sodelovanjem bo naše življenje lahko živeto kakovostno in dostojno.

Danes vas v sklopu dneva varnosti pacientov vabijo tudi predavanje odlične in igrive Sanele Peresciutti (Banović) z naslovom Odnosi in zaupanje. Predavanje bo danes ob 18. uri v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu. Vstopnine ni.

Besedilo: Helena Slemenik, SB Slovenj Gradec

Naroči se
Obvestilo o
guest

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Manja šisernik
Manja šisernik
12 dni nazaj

V SG bolnici predvsem na vseh internih oddelkih najslabši odnos in ravnanje s pacienti nemoralna neetično, in nesramen odnos do svojcev pacientov…. iz lastnih izkušenj daleč najslabši zdravniki in diplom med sestre in tehniki