Search
Close this search box.

Letošnji svetovni dan pacientov so v SB Slovenj Gradec obeležili s sloganom »Povzdignite glas pacientov« ter pripravili več dejavnosti

17. septembra obeležujemo Svetovni dan varnosti pacientov. Letošnji svetovni dan so obeležili s sloganom »Povzdignite glas pacientov,« in poudarili ključno vlogo, ki jo imajo pacienti, njihove družine ter vsi vključeni v zdravstveno oskrbo pri ohranitvi in krepitvi zdravja.

V okviru tega so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec želeli lokalni skupnosti in širše predstaviti, kako v njihovem okolju spodbujajo paciente in njihove družine k aktivnemu sodelovanju v njihovi zdravstveni oskrbi. Poudariti so želeli pomembnost sodelovanja pacientov in njihovih družin, zdravstvenih in socialnih zavodov, društev, delodajalcev in skupnosti kot take.

V ta namen so se na Trgu svobode predstavila društva, s pomočjo katerih so želeli prebivalstvu približati njihove dejavnosti in dejavnosti zdravstvenih organizacij ter šol, ki delujejo na področju varnosti zdravstvenega sistema. Organizirali so tudi okroglo mizo z naslovom »ZA MOJE in NAŠE ZDRAVJE«. Z nami so svoje strokovno znanje, izkušnje in mnenje delili:

-Janez Lavre, dr. med., direktor SB Slovenj Gradec,
-Doc. dr. Natalija Krajnc, dr. med., strokovna direktorica SB Slovenj Gradec,
-Mira Potočnik, mag. zdr. soc. managementa, Ambulanta za srčno popuščanje, SB Slovenj Gradec,
-Neda Hudopisk, dr. med., NIJZ Ravne na Koroškem,
-Zdenka Koželj Rekanović, dr. med., ZD Ravne na Koroškem,
-Dragica Nabernik, mag. farm., direktorica Koroške lekarne,
-Katja Pavlinič Šoba, direktorica Koroškega doma starostnikov,
-Tadej Poberžnik, direktor CSD Koroška oz. Urška Krevh, pomočnica direktorja CSD Koroška,
-Mitja Skarlovnik, predstavnik pacientov in
-moderatorka Branka Verdnik Golob, dr. med., vodja Službe za kakovost in varnost, SB Slovenj Gradec.

Le s skupnim sodelovanjem in povezovanjem vseh deležnikov na zdravstveno vzgojnem področju v regiji lahko sledijo novim spoznanjem o vključevanju pacientov v procese zdravstvene obravnave in utrjujemo znanje o njihovi celostni, kakovostni in varni obravnavi. S povezovanjem vseh deležnikov na zdravstveno vzgojnem področju v regiji in širše tako krepimo kakovost obravnave pacienta in njegovo zadovoljstvo. Zdravstvena obravnava tako ni več osredotočena na pacienta, ampak poteka z njegovim sodelovanjem in sodelovanjem pacientovih svojcev. Izhodi zdravljenja so tako praviloma boljši in bolj dolgoročni.

Tak pristop je prepoznan tudi v vrhu zdravstvene politike, saj je v celoti zajet tudi v nedavno predstavljeni Usmeritvi zdravstvene politike za leti 2024 in 2025. Timsko delo in multidisciplinaren pristop so temelj sodobne kakovostne obravnave pacientov in nujen pogoj, da optimiziramo delo tako, da v enakem časovnem okviru obravnavamo več bolnikov. Le tako lahko povečajo dostopnost do zdravstvenih obravnav v razumnem času.

Razprava na omenjeni okrogli mizi je poudarila skupno sodelovanje in potrebo po le tem. Samo s skupnim sodelovanjem bo naše življenje lahko živeto kakovostno in dostojno.

Danes vas v sklopu dneva varnosti pacientov vabijo tudi predavanje odlične in igrive Sanele Peresciutti (Banović) z naslovom Odnosi in zaupanje. Predavanje bo danes ob 18. uri v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu. Vstopnine ni.

Besedilo: Helena Slemenik, SB Slovenj Gradec

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Manja šisernik
Manja šisernik
7 mesecev nazaj

V SG bolnici predvsem na vseh internih oddelkih najslabši odnos in ravnanje s pacienti nemoralna neetično, in nesramen odnos do svojcev pacientov…. iz lastnih izkušenj daleč najslabši zdravniki in diplom med sestre in tehniki

Dogodki

17. septembra obeležujemo Svetovni dan varnosti pacientov. Letošnji svetovni dan so obeležili s sloganom »Povzdignite glas pacientov,« in poudarili ključno vlogo, ki jo imajo pacienti, njihove družine ter vsi vključeni v zdravstveno oskrbo pri ohranitvi in krepitvi zdravja.