Search
Close this search box.

Kako poskrbeti za psa pozimi?

Včeraj smo tudi po nižinah vendarle dočakali prvi letošnji sneg. Zima je povezana s vlago in nizkimi temperaturami, na takšne razmere pa moramo pripraviti tudi naše hišne ljubljenčke.

Ko padejo temperature pod ničlo, je najbolje, da imamo svojega psa ali mačko na suhem, zaščitene pred vetrom in vlago. Ko gremo z njimi na prosto, jih ne pustimo brez nadzora. Ko nam bo toliko hladno, da si bomo želeli na toplo, se bodo enako počutili tudi naši ljubljenčki, še posebej tisti, ki živijo z nami v hiši. Živali, ki živijo na prostem je v zimskem času potrebno primerno zaščititi.

Ko gremo s kosmatinci na prosto, jih ne pustimo brez nadzora.

Znak, da psa zebe, je tresenje, ki je tudi začetni znak podhladitve, kar je zelo nevarno bolezensko stanje. Če opazimo, da se žival trese, ji nudimo prvo pomoč, tako, da jo postopoma ogrevamo, ne damo je takoj v pretopel prostor. Žival moramo ogrevati tako dolgo, dokler ne izginejo vsi znaki podhladitve.

ZIMSKI SPREHODI:

Sredstva za taljenje ledu in snega po navadi vsebujejo sol, ki ji je lahko primešan pesek in razne kemikalije. Ko se naš štirinožni prijatelj sprehaja po ledu in snegu, se mu med tačkami hitro začnejo nabirati delci soli, peska in ledeni kristalčki. Ti delci povzročajo izsušitev, vzdraženje, vnetje in celo razjede na koži, jih lahko pes poliže ter zaužije, kar lahko povzroči slabost, prebavne težave in celo hudo zastrupitev. Za preprečevanje poškodb je priporočljivo, da po sprehodu psu s tačk odstranimo sol. Tačke lahko obrišemo z vlažno brisačo, še bolje pa je, da jih speremo pod tušem ali v posodi z mlačno vodo. Mraz in kemikalije povzročijo, da so blazinice na otip izsušene, razpokane in hrapave. Pasje tačke lahko pred tovrstnimi težavami zaščitimo z nekaj preprostimi ukrepi: psu med prsti pristrižemo dlako, s čimer zmanjšamo možnost oprijemanja ledu in snega, po vsakem sprehodu psu spodnji del nog umijemo (odstranimo led, sneg, pesek in sol), na površino blazinic lahko nanesemo zaščitna mazila, posebej občutljivim psičkom pa lahko tačke zaščitimo tudi s posebnimi obuvali, ki ščitijo pred mrazom, soljo in vlago.

Takrat, ko smo s svojim kosmatincem na sprehodu, moramo svojega štirinožca skrbno opazovati.

NEGA KOŽE IN KOŽUHA:

V zimskih dneh moramo malce drugače kot sicer ravnati s psom, ki živi v hiši. Stanovanja ogrevamo, s čimer precej zmanjšamo količino vlage. Če zrak v stanovanju ni dovolj vlažen, se lahko pojavijo težave s kožo. Prav zaradi presuhega zraka se pri psih pozimi precej pogosto pojavlja suha in prhljajasta koža. Izsušitev kože lahko preprečimo z naslednjimi ukrepi: v zimskih mesecih se izogibamo kopanju psa, če psa že moramo skopati, uporabimo nežen šampon, po možnosti z izvlečki ovsene kaše, po kopanju pa uporabimo še vlažilni balzam. Za ohranjanje sijaja kožuha moramo svojemu ljubljencu zagotoviti kakovostno hrano. S krtačenjem ali česanjem moramo redno odstranjevati prhljaj in odmrlo dlako. S tem kožo prezračimo, zmasiramo in spodbudimo krvni obtok.

ZAŠČITA PRED MRAZOM:

Takrat, ko smo s svojim kosmatincem na sprehodu, moramo svojega štirinožca skrbno opazovati. Če opazimo znake neugodja zaradi mraza, na primer tresenje, cviljenje, nestrpnost, upočasnitev koraka ali pa se žival celo zaustavi in išče toplo zavetje, pomeni, da ima sprehoda dovolj in je čas, da ga odpeljemo na toplo. Vse pogosteje opazimo pse, ki jih skrbniki pred mrazom zaščitijo s posebnim plaščkom. Ta psa v določeni meri zaščiti pred mrazom, vendar se skrbniki ne morejo zanesti na to, da njihovega ljubljenca kljub temu ne bo zeblo. Psi in mačke namreč večino telesne toplote izgubijo prek blazinic na tačkah, skozi uhlje in z izdihanim zrakom. Plaščki so primerni zlasti za manjše psičke, od večjih psov pa za tiste, ki imajo kratko dlako brez podlanke. Plaščki za pse v hladnih dneh torej nikakor niso modni dodatek.

Plaščki so primerni zlasti za manjše psičke, od večjih psov pa za tiste, ki imajo kratko dlako brez podlanke.

OSKRBA Z VODO:

Pes mora imeti vodo vedno na voljo. Posebno težavo lahko pozimi predstavlja oskrba z vodo pri psih, ki zimo preživijo na prostem. Pri nizkih temperaturah se voda spremeni v led, ker ledu ne more piti, bo pes iskal vodo drugje. Pes bo zato pil iz luž, ta voda pa je po navadi onesnažena (umazanija, sol, olje, druge škodljive snovi). Da živali omogočimo nemoten dostop do sveže vode, ji namesto v klasični posodici vodo ponudimo v posebni ogrevani posodi ali posodi, v kateri voda stalno kroži. Zmrzovanje vode lahko upočasnimo tudi z uporabo posod iz močne, debele plastike. Lahko uporabimo posodo temne barve, saj ta iz okolja sprejme nekaj več toplote, ki jo oddaja sonce. Prav tako voda počasneje zamrzne v globokih posodah.

PREHRANA:

Živali, ki pozimi veliko časa preživijo na prostem, za ogrevanje telesa porabijo več energije. Ko temperatura pade pod ničlo, lahko energijske potrebe narastejo tudi za trideset odstotkov, kar je odvisno od presnove posamezne živali ter od življenjskih razmer. Tudi mnogim psom, ki živijo v hiši, se v hladnejših mesecih poveča apetit. Pes tako dobi čezmerno količino kalorij, ki jih ne more porabiti. Prekomerne kilograme je zelo lahko dobiti, težko pa se jih je znebiti. Še zlasti moramo biti pazljivi v prazničnih dneh: psu ne smemo dajati zanj neprimerne hrane, predvsem pa moramo biti pazljivi pri dajanju sladkarij.

SNEG IN LED:

Med prsti, po tačkah in tudi po trebuhu se lahko nabere sneg, ki se strdi v trde kepe, kar je lahko za psa zelo neprijetno. Če so kepe velike, lahko celo otežijo pretok krvi po spodnjem delu nog. Med sprehodom moramo zato večkrat preveriti, ali pes med prsti nima večjih snežnih oblog. Kepice po potrebi s prsti zdrobimo in odstranimo. Vse skupaj lahko precej olajšajo posebna obuvala za pse. Na sprehodih smo pazljivi, da pes ne zaide na tanek led in da si ne bi privoščil zimske kopeli. Če ima pes moker kožuh, se namreč močno poveča možnost nastanka ozeblin in podhladitve. Padec na ledu pa je še zlasti nevaren za starejše pse, ki imajo zaradi starostnih sprememb že tako težave s slabšo gibljivostjo sklepov.

Ko je zunaj sneg in led, moramo še posebej paziti na naše kosmatince.

POKANJE PETARD IN RAKET:

Najhujša nadloga, ki spremlja praznične dni, pa je vsekakor pokanje petard in raket. Tega se marsikateri ljubljenec na moč boji, dolgoročna škoda pa je, da mnogi psi v teh dneh pridobijo strah pred vsakršnim pokanjem ali močnim zvokom, ki jih potem spremlja vse življenje. Najbolje je, da se izognemo krajem, kjer pričakujemo pokanje petard. Poleg tega za sprehod s psom izberimo čas, ko je pokanja manj, lahko pa se tudi z avtomobilom odpeljemo na kak miren kraj. Na božični večer in na silvestrovo, ko je pokanja ogromno, imejmo ljubljenca ob sebi, ne puščajmo ga samega doma. Omogočimo mu, da se lahko skrije v kakšen kotiček, kjer se bo počutil varnega. Med pokanjem zapremo tudi vsa okna in vrata, spustimo rolete ali zastremo okna. Vključimo radio ali televizijo, s čimer vsaj malce preglasimo hrup. Sami moramo ostati mirni, da na ljubljenca ne prenašamo svojega neprijetnega razpoloženja ali strahu. Če ne gre drugače, kosmatincu pomagamo s pomirjevalnim pripravkom, ki ga lahko predpiše veterinar.

VIR: Pes moj prijatelj

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Igor Pavlič (@igorpavlic)
4 let nazaj

Tako diletantskega članka o psih pa že dolgo ne! Ali bomo psu nadeli “plaščekl” ali ne, ni odbvisno od velikosti živali. O vodi je neklaj prav smešnih, rfecimo o temni posodi ter o tem, da če mu zmrzne voda v posodi, bo pil pa iz luž, kot da v lužah ne zmrzuje itd.

A.U
A.U
Admin
4 let nazaj

Luža se prej stopi, kot pa se voda v posodi. Nekateri lahko imajo posodo postavljeno na senčni strani, kjer mogoče sonce ne dostopa do nje, luža pa je mogoče na sončni strani in se je led prej stopil, tako da ne vem v čem vidite tukaj problem. Situacij je več…