Search
Close this search box.

Prešernova nagrada Univerze Ljubljana tudi za kiparsko delo, ki stoji v Črni na Koroškem

Na Univerzi v Ljubljani so 2. decembra 2022, v okviru Tedna univerze, podelili Prešernove nagrade, ki se jih že več desetletij podeljuje najboljšim študentkam in študentom na področju znanosti in umetnosti

Tokrat je šla nagrada v roke Nine Tovornik, ki je podiplomska študentka kiparstva na UL ALUO.

Prešernovo nagrado je prejela za dosežke na področju kiparstva v javnem prostoru, natančneje za projekta “Umotvor – skulptura igralo” in “Črna – svet v malem – javna plastika”.

Nagrado so takole utemeljili: “Nina Tovornik je svoj ustvarjalni opus v okviru študija oblikovala okoli monumentalnega kiparskega izraza v kontekstu brezčasnih družbenih algoritmov estetike. Nagrado prejme za zasnovo in izvedbo skulptur v javnem prostoru UMOTVOR in ČRNA – SVET V MALEM, pod mentorstvom doc. Tomaža Furlana. Monumentalni deli, poleg domišljene vsebinske artikulacije in visoke estetske vrednosti, omogočata dotik in vstop gledalca ter s tem vzpostavljata nove paradigme na področju javne skulpture.”

Skulpturi “Črna – svet v malem – javna plastika” stoji v Črni na Koroškem ter “Umotvor – skulptura igralo” ki stoji na Vrhniki, sta bili slavnostno odprti letos poleti.

Vir: Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

Dogodki