Javnost vznemirja nov posnetek Vizjakovih pogovorov s Petanom. Je čas za predčasne volitve?

Javnost je vznemirila objava celotnega posnetka pogovorov ministra Andreja Vizjaka s poslovnežem Bojanom Petanom o Termah Čatež, v katerem je omenjal tudi možnost vpliva na sodišče. Vizjak trdi, da ima čisto vest, organi pregona pa so potrdili obstoj postopkov. Politični odzivi so mešani, od zadržanih do razburjenih klicev k odstopu celotne vlade.

Televizija POP TV je v sredo zvečer objavila daljši posnetek 14 let starih pogovorov Vizjaka s Petanom glede vpliva v Termah Čatež. Na posnetku je Vizjak v funkciji ministra za gospodarstvo Petanu med drugim predlagal dogovor glede sestave dvočlanske uprave Term in glede umika lastnih delnic Term.

Petana je namreč skušal odvrniti od načrta za umik 17 odstotkov delnic, ki so bile v lasti Terminih družb Marina Portorož in Turistično podjetje Portorož, a mu na koncu ni uspelo, saj so Terme te delnice v začetku leta 2008 odkupile za 31,2 milijona evrov, s tem pa je krog okoli Petanove skupne DZS dobil večino v lastništvu Term. Kot je razvidno že iz posnetka, objavljenega sredi oktobra, je Vizjak menil, da je to “glupo”, saj bo treba plačati davek na kapitalski dobiček.

Petana je glede na posnetek poskušal prepričati tudi z obljubo pomoči pri pripojitvi Term Olimia, katerih privatizacija je bila takrat v teku. Poleg tega je v pogovoru omenil možnost vplivanja na sodišče: “Veš, da bomo kateremu sodniku jajca strli.”

Vizjak, ki je zdaj minister za okolje, je v današnji izjavi za medije pozdravil objavo celotnega posnetka in ga označil kot avtentičnega. Ponovil je, da za objavo posnetkov stoji smetarski lobi, ki ga želi diskreditirati “zaradi projektov, ki jih danes peljemo, to je zlasti zakon o varstvu okolja”.

Obžaloval je izjavo o vplivu na sodstvo, a hkrati zagotovil, da je želel zgolj preprečiti škodljivo delovanje za državo in oškodovanje Term Čatež. “To je moj greh,” je dejal in zatrdil, da je vedno delal s poštenimi nameni in tako ne namerava odstopiti.

Petan je po njegovih besedah “usodno izčrpal” Terme Čatež. Potem ko so imele leta 2007 41,6 milijona evrov prihodkov, so jih imele v predcovidnem letu 2019 29 milijonov evrov, lani pa le še 18,7 milijona evrov. Denarni tok (EBITDA) je medtem upadel z 12,7 milijona evrov na 7,3 oz. pet milijonov evrov. Razmerje neto finančnim dolgom in EBITDA je z 2,8-kratnika v 2007 v letu 2019 poskočilo na 6-kratnik, lani pa na skoraj 10-kratnik.

Način prevzema Term z umikom lastnih delnic je bil “kriminalno in glupo dejanje”, verjame Vizjak. Finančno izčrpavanje Term Petanu in še nekaterim drugim udeleženim posameznikom očita tudi državno tožilstvo, sojenje pa poteka na Okrožnem sodišču v Kopru, je pojasnil. Petanu očitajo dve kaznivi dejanji – zlorabo položaja pri upravljanju gospodarske družbe pred prevzemom Term Čatež ter zlorabo položaja znotraj nadzornega sveta Term Čatež in v Marini Portorož, je še navedel.

Petan se je na trditve Vizjaka odzval pisno in zapisal, da imalaž vedno kratek noge,” je poročal POP TV.

Glede na to, da so se pojavili pozivi organom pregona, naj preverijo obstoj morebitnih kaznivih dejanj, so na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani potrdili, da v zadevi vodijo predkazenski postopek, a več zaradi faze predkazenskega postopka niso mogli razkriti. Vse razpoložljive informacije celovito preverja tudi policija, so poudarili na Policijski upravi Novo mesto.

Posnetek je vznemiril slovensko javnost. V Slovenskem sodniškem društvu so začudeni in osupli nad objavljenimi izjavami ministra o pritisku na sodnike. Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase, so navedli.

Do Vizjakovih navedb, da je bilo dogovarjanje skladno s takratnimi pravili in zakoni, je bil kritičen predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek.Že pred 15 leti je bilo to ne samo neetično, ampak tudi nezakonito. Že takrat smo imeli zakon o gospodarskih družbah, ki mora biti sistemsko kršen, da se lahko nekdo tako dogovarja, in zakon o prevzemih, ki prepoveduje usklajevanje strank, preden dajo skupno prevzemno ponudbo,” je za POP TV dejal Podbevšek. Dogovarjanje nekega ministra v imenu gospodarske družbe same in njenih delničarjev predstavlja tudi velika korupcijska tveganja, je še dodal.

V koalicijskih vrstah so bili ob objavi celotnega posnetka zadržani. Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek je sporočil, da se bodo najprej pogovorili znotraj stranke in koalicije. “Do takrat pa zadeve ne komentiram,” je zapisal za STA.

V NSi so Vizjakove besede glede pritiskov na sodnike ocenili kot neprimerne in nesprejemljive. Odločitev o tem, ali minister Vizjak še uživa naše zaupanje, pa bomo sprejeli do obravnave interpelacije o njegovem delu,” so napovedali za STA.

Vložena interpelacija zoper Vizjaka bo “dobra priložnost za razjasnitev vseh okoliščin pogovora”, pa so menili v DeSUS, kjer se bodo na to temo prav tako še pogovorili na seji poslanske skupine.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je medtem dejal, da ne ve, kdo in s kakšnim razlogom je vsa ta leta hranil posnetke. Ti so bili po njegovih besedah posneti v neskladju z zakonodajo. Kot je še dodal, stranke SNS omenjena zadeva “ne zanima”.

Bolj burni odzivi so prišli iz drugega dela opozicije. Gre za “gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak-Petan“, so se na dogajanje odzvali v LMŠ. Ob tem pričakujejo, da se bosta na dogajanje po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in policija.

Podpredsednik SD Matjaž Nemec je izrazil pričakovanje, da bo Vizjak odstopil. Zavzel se je tudi za čimprejšnje predčasne volitve.

Za takojšen odstop celotne vlade se je zavzela tudi Nataša Sukić (Levica). Vizjakova izjava glede pritiskov na sodnike po njenih besedah kaže, kako deluje sedanja vlada. “S silo si podreja sodstvo, policijo, medije,” je opozorila.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je menila, da posnetek kaže na “gospodarski kriminal, ki ga izvaja SDS”. “Edina prava stvar v tem trenutku so predčasne volitve, na katerih bi ljudje povedali, da jim je takšnega način dela in delovanja dovolj,” se je strinjala z nekaterimi kolegi.

Pripravili uredništvi za gospodarstvo in notranjo politiko

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije